Ersta sjukhus skapar fler vårdplatser på Södermalm

I kvällsmörkret lyser de skarpa strålkastarna upp skelettet av armeringsjärn och vita monterade väggar

På Södermalm kommer snart ett nytt modernt sjukhus se dagens ljus. Ersta nya sjukhus (ENS) ska stå klart för inflyttning om tre år och konturerna av ett hus börjar ta form.
– Den stora utmaningen har varit osäkerheten kring coronapandemin, berättar Lina Lindqvist, kommunikationsansvarig på Ersta diakoni och för projekt ENS. Trots allt håller vi tidplan och budget i både projektering och byggproduktion så här långt.

Den höga byggkranen rör sig sakta över byggplatsen och i kvällsmörkret lyser de skarpa strålkastarna upp skelettet av armeringsjärn och vita monterade väggar. Det som för några månader sedan bara var en grop har redan fått en par våningar på plats. Upp ur marken reser sig strukturen av ett hus och vittnar om att bygget rör sig framåt. Stockholm växer och med det behovet av vårdplaster. I juni 2019 tog Drottning Silvia det första symboliska spadtaget i bygget av Ersta nya sjukhus. Det kommer att vara utrustat med fler operationssalar och lokaler anpassade för modern sjukvård. Ska ha 90 vårdplatser, kunna ta emot runt 60 000 öppenvårdsbesök och genomföra 6000 operationer per år. Kapaciteten ska växa med 50 procent och en ny avdelning för geriatrik planeras.

– Vi har varit väldigt noga med att informera närområdet om processen i och med att de påverkas så mycket av bygget. Det har varit helt nödvändigt och viktigt för oss att försöka hålla en tät dialog med de närmast boende. Sedan vi startade i juni 2019, skickar vi också varannan vecka ut ett informationsbrev till alla medarbetare och till alla de som vill följa bygget, säger Lina Lindqvist.

Ersta är som sagt ett gammalt hus och det finns funderingar på vad som kommer att hända med de gamla lokalerna.
– Flytten från det gamla in i det nya kommer att ske successivt under 2023. Ersta diakoni har många verksamheter så exakt vilken typ av verksamhet som kommer att bedrivas i de gamla lokalerna är inte beslutat än det får vi se längre fram, avslutar Lina Lindkvist.

Fredrik Grönwall boende i området är ute på promenad med sin hund Greta.
– Det är fantastiskt, Stockholm behöver ett nytt sjukhus. Däremot är det tråkigt att den gamla sjukhusparken försvinner. Man hade kunnat bidraga mer för att ta till vara närområdet.
Hunden Greta har ledsnat på att husse står still och hon börjar otåligt dra i kopplet.
– Den här plasten har också väldigt mycket historia. Mina drömmars stad till exempel av författaren Per-Anders Fogelström, utspelar sig här i området runt Ersta, säger han över axeln medan Greta drar honom bort längs Folkungagatan.
Det blänker i den nattsvarta asfalten och människor hastar över Folkungagatan på väg mot sitt. Att parken försvinner är det flera som är ledsna över. Vid övergångsstället mittemot byggområdet stannar Örjan Kylhammar upp. Han bor själv på Lilla Erstagatan.
– De är väl alldeles strålande med ett nytt sjukhus, säger han och ler. Fast det är synd på den fina parken, tillägger han och tar den branta trappen upp till Erstagatan.

Grannar har även protesterat mot det nya sjukhuset, som de anser förstör både utsikt och närmiljö. De har också tidigare berättat för Mitt i Södermalm om sin oro över att kulturhistoriska värden går förlorade.
Bo Wernström, är kontakt mot ENS för bostadsrättsföreningen Stammen 23.
– Den nya byggnaden blir för stor och den passar inte in i den kulturhistoriskt värdefulla miljö som Erstaområdet är. Som jämförelse kan nämnas att vi i bostadsrättsföreningen Stammen 23 sökte lov för att byta ut vårt 90 år gamla skiffertak till ett bandtäckt plåttak vilket vi fick avslag på med hänvisning just till kulturhistoriska värden. Synd också på den fina parken. Vår upplevelse är att ENS inte har tagit till sig något av de argument eller åsikter som vi har framfört.

Byggföretaget HENT fick uppdraget att bygga Ersta Nya Sjukhus. Ett nordiskt byggföretag med norska anor som har fokus och är specialister på bland annat sjukhus. Sverigeavdelningen etablerades 2015 och har projekt från Kiruna i norr till Malmö i söder. HENT ägs till 73 procent av investmentbolaget Ratos, resterande 27 procent ägs av de anställda.
– Vård- och omsorgsbyggnader är ett definierat satsningsområde för HENT Jag är stolt och tacksam över det förtroende som Ersta diakoni visat oss, säger Markus Bley, vVD på HENT Sverige, till byggastockholm.se

Ersta sjukhus har funnits på Erstaklippan sedan 1864
Ersta Diakoni
Här finns bland annat kirurgi, hospice och vårdcentral.
Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och är icke-vinstsyftande.
Verksamheten vilar på en kristen grund och hjälper människor i utsatta livssituationer.

Ersta nya sjukhus
Ska stå klar 2023.Det nya sjukhuset omfattar 24 500 kvadratmeter inklusive garage.
Sjukhusbyggnaden uppförs i upp till åtta våningar med de övre våningsplanen indragna.
Huvudentrén får en ny entréhall samt mottagning för labb och provtagning.
I bottenvåningen planeras även café och den översta våningen får en gemensam matsal och takterrass.
Ersta diakoni investerar 2,2 miljarder i att bygga det nya sjukhuset.

Källor:
https://www.erstadiakoni.se
https://www.mitti.se/södermalm
https://www.byggastockholm.se/
https://www.byggnyheter.se


Text & foto
Åslög Ragnarsdotter

Läs mer