Countryklubben som tar oss till den amerikanska södern

Klara Söderberg från First aid kit är kapellmästare under kvällen. Foto: Joar Ulrich

Countryklubben dök upp som en oas i en öken år 2020 och besvarade efterfrågan på en kväll där country är temat. Årets andra Countryklubb samlar vanlisar och Stockholms kändisar.

Röken från rökmaskinen sprider ut sig i lokalen som en dimma över en kall sjö, men lokalen är varm och ger känslan av en sommarkväll skapade av spotlights i taket. Scenen riggas och publiken minglar i väntan på att få höra kvällens första artist. Bland gamla slitna Levisjeans och flanellskjortor skymtas cowboyhattar och bolo-ties, det är svårt att missa kvällens tema.

Countryklubben bjuder in countryälskare till det gamla bryggeriet vid Södermälarstrand i Stockholm, som för en kväll tar oss till en plats där ljudet från banjon möter heja-ropen från den mekaniska tjuren, där klackarna från bootsen hörs i trägolvet samtidigt som det doftar lantligt från höbalarna.

Det strömmade in folk i lokalen som för kvällen har dekorerats om till en lada. Den amerikanska flaggan är prydligt upphängd, bardiskarna är fyllda med kalla och immiga Coors glasflaskor, det är som gjort för att gästerna ska bli törstiga. Samtidigt som gästerna hänger av sig ytterkläderna i garderoben spelas Islands in the Stream av Dolly Parton och Kenny Rogers, i stunden verkar ingen vara brydd över att betala 100 kronor för att hänga in jacka och väska.

När livemusiken börjar skiftar fokusen snabbt till scenen som publiken nästan har tycks glömt bort i vimlet. Det är upplyftande blickar i publiken när det första ackordet på gitarren spelas. Det tar inte lång tid innan det börjar rycka i höfterna och folksamlingen klappar snart gemensamt i takt till musiken.

Anton är 26 år och kommer från Tomelilla i Skåne.

-Det är första gången jag är här. Jag har lyssnat på country sen jag var en liten påg. Country har varit stort i Skåne och ikväll vill jag dansa line-dance, säger Anton med ett leende.

På frågan om varför countrymusik har blivit så populär i Sverige och inte minst i Stockholm berättar Anton att country har varit stort i Skåne och kan ha spridits vidare till Stockholm i och med att allt fler söker sig till huvudstaden.

-Vi har försökt anamma countryn i Skåne men det har inte utvecklats till vad det är här i Stockholm. Det har kanske blivit mer av en trend här i Stockholm än ett faktiskt intresse för musiken, säger Anton.

-Det vore också kul att få se några kändisar ikväll, säger Anton medans han knäpper upp några knappar på flanellskjortan.

Anton, 26 år från Tomelilla hoppas på att få dansa line-dance. Foto: Joar Ulrich

Det gick ingen nöd på dem som ville se kändisar, i vimlet syns skådespelaren Jerka Johansson prata med programledaren Fredrik Wikingsson. Bredvid scenen finns ett vip-område med uppdukade bord där författaren och poddaren Alex Schulman analyserar omgivningen.

Arrangörerna bakom Countryklubben är First aid kit sångaren Klara Söderberg, som även agerar kapellmästare, poddprofilen och tv-producenten Emil Persson, skådespelaren Sverrir Gudmundsson och kommunikationsbyråchefen David Borg. Tillsammans samlar de svenska artister som tolkar countrygiganternas låtar. Arrangörerna nämner inte vilka artister som kommer, de presenteras under kvällen. Trots det verkar det inte vara svårt att sälja biljetter till evenemanget.

Arthur Abrahamsson är 22 år och är bosatt på Södermalm i Stockholm.

-Jag är här för att höra The Gambler av Kenny Rogers, säger han skrattandes.

Det spelas flera klassiska låtar som för många är måste under en countrykväll. Johnny Cash, Dolly Parton, John Prine och Kenny Rogers är några av de stora namn inom countryvärlden som tolkas under kvällen.

-Jag lever kanske inte upp till den klassiska ”countrystilen” men jag uppskattar musiken enormt. Texterna inom countrygenren lyfts verkligen fram vilket jag tycker saknas mycket i andra musikgenrer som släpps idag. Vi har laddat upp inför kvällen med countrymusik och druckit Kahlua med Rootbeer som är en perfekt countrygrogg, säger Arthur Abrahamsson medan han rör på huvudet i takt till musiken.

På frågan om varför countrymusik har blivit så populärt i Sverige menar Arthur Abrahamsson att musikintresset har blivit större.

– David Ritschard har skapat en egen genre av den svenska countryn som jag tror många verkar tycka är spännande och genuin, han har en otrolig utstrålning och image. Dessutom är David Ritschards hårfäste klippt och skuren för en country-image, han borde gästa ikväll, säger Arthur Abrahamsson. 

Arthur Abrahamsson, 22 år från Södermalm hoppas på att få höra The Gambler av Kenny Rogers. Foto: Joar Ulrich

David Ritschard är ett är ett stort namn inom countryscenen i Sverige och har medverkat i tv-program som Jills veranda och Allsång på skansen, där båda Ritshcards framträdanden resulterade i omfattande skriverier i media. Flera hoppas på att den folkkäre Ritschard ska uppträda ikväll men hans utbrändhet antas hindra honom från att medverka.

Under kvällen bjöd kapellmästare Klara Södergren upp flera svenska artister på scen. Först ut var Luleåfödda artisten Hurula som solodebuterade 2014 med albumet ”Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för”. Vidare under kvällen uppträdde Eva Dahlgren, Lisa Ekdahl, Tomas Stenström, Hannes Aitman och Prinsen från Norrköping – Markus Krunegård som är en publikfavorit. Krunegård framförde den finska countrylåten ”Kolme Cowboyta” vilket är passande efter hans senaste albumsläpp som sjungs på finska.

Markus Krunegård framför den finska countrylåten ”Kolme Cowboyta”. Foto: Joar Ulrich

I pausen vallfärdar stora delar av publiken ut till terrassen för att svalka sig från den kvava luft som bildats inne i lokalen. Den kalla novemberluften sköljer över oss som tagit vår tillflykt hit under pausen. Det är ute på terrassen som några ur publiken blir påminda om att de befinner sig i Stockholm och inte i de amerikanska sydstaterna. Några gäspar och visar med en försiktig handsignal till sin partner att de vill gå hem snart. När pausen är över samlas alla som höns framför scenen, ett sista ryck av country innan det är dags att ta sig hem genom den kalla novembernatten.

När samtliga artister har framfört sina egna tolkningar samlas de i en gemensam allsång till en folkkär countrylåt, Take me home, Country Roads av John Denver. En självklar avslutning på en kväll där Countryklubben förvandlat det gamla bryggeriet vid Södermälarstrand till en varm sommarkväll i en lada belägen i den amerikanska södern.

Om Countryklubben:

• Startade 2020

• Artister under kvällen: Hurula, Eva Dahlgren, Lisa Ekdahl, Hannes Aitman, Tomas Stenström och Markus Krunegård

• Plats: Münchenbryggeriet , Stockholm

• Pris:  495: –

• En öl kostar 79: –

• Tema: Country

Joar Ulrich

Läs mer