Lovas flytande drömboende

Bostadsbristen i Stockholm är svår för både gammal som ung. En som hittat ett udda boende är Lova Bannister som idag bor på det 30 meter långa fartyget Zeus. Det har varit min dröm sedan tonåren, säger Bannister.

– Alternativa boenden är välkomna alternativ oberoende åldersgrupp men ofta har ungdomar mindre krav på storlek med desto större önskemål om en prisvärd bostad.

Alternativa boenden är välkomna alternativ oberoende åldersgrupp men ofta har ungdomar mindre krav på storlek med desto större önskemål om en prisvärd bostad.

Redardrottningen Lova Bannister som bor på Zeus sedan 2020.

– ­Mitt tips till unga är att det är oerhört prisvärt att bo på segelbåt, säger Lova Bannister.

– Kolla med en lämplig marina om det är tillåtet att bo där. Det finns ungdomar som bor på segelbåtar ungefär åtta månader om året i Karlbergskanalen. Det finns dessutom båtar som ingen använder år ut och år in så våga fråga, tillägger Lova Bannister.

Båtlivet

Det är ett oslagbart alternativt boende berättar Lova Bannister som drömt att bo på en båt sedan hon var tonåring. Nu har hon bott i Hammarbykanalen på Zeus i tre år. På det förra fartyget som ligger vid Mälarvarvet på Långholmen bodde hon ungefär sju år.

– Det var en stor Waxholmsfärja som jag omöjligt kunde manövrera själv, säger Lova Bannister.

– Jag bestämde mig då att nästa båt ska jag kunna köra själv.

Det kan hon mycket väl, med både förarintyg och skepparexamen är det inga problem att kasta loss och tuffa ut på nya äventyr. Zeus är en modern båt även om den byggdes 1896, den har renoverats säkert 30 gånger och är enligt Lova Bannister ett verkligt drömboende.

– Båten är 30 meter lång och har ett stort vardagsrum, ett kök där 10 personer kan sitta och äta. Det är två stora sovrum och fem små gästhytter med en våningssäng i vardera.

– I min hytt är det en dubbelsäng och en soffa, samt en walk-in closet och ett eget badrum. Sonen har den andra stora sovhytten med dubbelsäng, soffa och skrivbord.

Dessutom berättar Lova Bannister om att det går att sova två personer i styrhytten där det finns två soffor som hon och hennes man har testat att övernatta i.

Båten har golvvärme så det blir mysigt, varmt och torrt jämfört med båtar som inte har det. Lova Bannister säger att hon är en fryslort så hon vill gärna ha det varmt. På vintern ställer hon in temperaturen på 20 grader Celsius dygnet runt.

Än så länge har hon ingen öppen spis men det vill hon ordna framöver. Däremot finns det en härlig vedeldad bastu för ungefär sju till åtta personer. Tvättstuga med allt som behövs finns också.

– Zeus kanske är lite onödigt stor, grannarna har mindre båtar och det blir naturligtvis billigare med allt. Här motsvarar boytan ungefär 120 kvadratmeter.

Vedeldad bastu ombord på Zeus.

Dyrt att bo på båt

Är det är dyrare att bo i båt jämfört med ett boende i exempelvis en bostadsrätt?

– På sätt och vis. En båt kräver mer underhåll. Åh andra sidan finns det ju folk som har både båt och lägenhet.

Det har hänt att Lova Bannister tänkt att nu säljer jag båten, som när en elräkning på 14 000 kronor damp ner. Men samtidigt kan hon inte tänka sig att bo någon annanstans, i alla fall inte just nu. Hon uppskattar privilegiet att kunna lägga ut och ta med sig sitt hem vart hon vill och när hon vill. På sommaren är det desto billigare att bo på båt. Då är det i princip inga elkostnader. Det är dyrt med en stor stålbåt på vintern eftersom metallen leder kyla.

Båten ligger utmed kajen och det kostar 4100 kronor per månad. När hon låg vid Stadshuset pekade nosen in mot kajen och då kostade det bara 1600 kronor per månad. Samtidigt är det enklare att ligga längs med kajen så hon tycker det är värt den högre kostnaden.

– Jag har en bergvärmepump som värmer upp sjövatten som cirkulerar i båten. Om den går sönder, finns det direktverkande el från kajen men det är mycket dyrare. Tack vare en dieselgenerator har jag el ute till sjöss.

– Om jag säljer båten räknar jag med att få samma som jag gav, vilket är sex miljoner. Då var jag garanterad att få plats i Stockholms hamn. Om du ska köpa en husbåt är det smart att köpa en som redan ligger vid kaj, så att du kan ta över kajplatsen.

­- Zeus är ovanligt dyr, det finns andra båtar som är mindre med exempelvis tre sovrum och kök, vardagsrum samt uteplatser och kostar ungefär två och en halv miljon.

Zeus iklädd vinterskrud vid hamnkajen.

Skitsnack

Vad det gäller att prata skit eller vi kanske ska säga toalett, så finns det två alternativ. Det ena är att hon åker ungefär varannan, var tredje månad till en septistation vid Danviksbron och tömmer. Den ligger ungefär 300 meter bort. Några av hennes grannar använder sig av Ragnsells som kommer och tömmer via en septibil. Att åka och tömma själv är gratis men alla båtarna är inte sjödugliga nog att lämna kajen.

Olika regler för olika kajer

Förr var det inte tillåtet att bo permanent på sin båt utan den fick bara användas som sommarstuga. Nu har det ändrats så det finns en del kajer där man kan bo mer eller mindre permanent. Vissa behöver man ha en postbox, som Mälarvarvet. Pampas Marina som är privatägd var en av de första platserna i Sverige med permanent boende på vatten.

Hammarbykanalen där Zeus ligger, ingår i Stockholms hamnar och ägs av Stockholms stad. Lova Bannister är skriven hos sin man Örjan Westerlund som har en bostadsrätt. Det inte är tillåtet att vara skriven på båtar som ligger i Stockholms hamnar. Vid Hammarbykanalen huserar det ungefär 15 fartyg varav hälften har permanent boende på fartyget och de andra använder båten som sommarstuga.

Djurgården är en privat kaj och de är den enda hamnen i Sverige som har en bostadsrättsförening. Det innebär bland annat att de delar på allt som exempelvis underhåll av kajen. En bonus är att de får årskort både på Gröna Lund och Skansen. Kanske är det som plåster på såren för att de hör alla skriken? Det är 15 platser och man behöver köpa båten på plats för att få ligga där. Så det är i princip båtarna som äger platserna.

Hamngemenskap

Varje kaj måste ha en egen förening och det blir som en liten grupp som hjälper varandra

– Förutom att jag är med i Hammarbyhamnens fartygsförening så är jag även med i Stockholms skeppsförening. Det är en gemensam förening för alla hamnar som har tre träffar om året. Det går att åka till träffen med egen båt, annars får man lifta med någon annan. Det brukar vara grill, liveband och väldigt skoj.

­- Det är nyttigt att träffa andra i liknade situation och alltid lär man sig nya saker. Vi diskuterar allt från vattenpumpar till sopstationer liksom septitankar eller andra gemensamma problem.

Lova Bannister och Örjan Westerlund, är det redardrottningen som är kapten?

Ett avslutande råd

– Kasta loss och nå din dröm. Livet är kort, så kör bara kör. Jag kunde inget om båtar men tänkte hur svårt kan det vara, man lär sig på vägen. Jag tog med min man på resan, Örjan Westerlund kunde inget om båtar heller, men oj vad vi har lärt oss. Lyckan och friheten vi känner på Zeus är obeskrivlig.

Jeanette Wiberg Wingquist

De ungas olika bostadsalternativ i Stockholm

Läs mer