Digital diplomati i spåren av pandemin

Digitaliseringen har gått rasande fort för utsända diplomater och lokalanställda vid Sveriges ambassader runt om i världen. För att kunna främja Sverige i världen hittar de nya sätt att genomföra aktiviteter.
– Omställning till digitalt främjande kommer att fortsätta och det behöver vi utveckla tillsammans med andra, säger Jenny Mählqvist Cabezas som är lokalanställd vid Sveriges ambassad i Washington.

På ambassadernas sociala mediekonton pågår verksamhet som aldrig förr, det är aktivt och interaktivt. Bakom inläggen finns ambassadpersonalen och de arbetar inte som vanligt inne på utlandsmyndigheten. Restriktioner varierar mellan länderna och ändras fram och tillbaka när pandemin drar fram över världen. I Sydafrika har man just lättat på det som varit något av de hårdaste restriktionerna i världen, i USA är spänningen hög då presidentvalet påverkar Coronahanteringen och i Nigeria har ambassaden precis återupptagit planerna på ett mindre Pippi-firande för barn. Gemensamt för alla ambassader är den digitalisering man gått igenom och den verklighet där ute som behöver bemötas på ett nytt sätt både nu och framöver.

Jenny Mählqvist Cabezas har undervisat barnen hemma parallellt med att hon tagit sig an nya arbetsuppgifter. I vanliga fall arrangerar hon evenemang på House of Sweden med många besökare. Hon har turen att ha en arbetsgivare som förstår situationen och ger stor flexibilitet.
– Situationen har gett oss möjlighet att tänka nytt och det är kul. Jag har gjort saker som jag aldrig sysslat med förut, exempelvis att bygga en hemsida och digitaliserat våra utställningar i House of Sweden, säger Jenny Mählqvist Cabezas.

Ambassaderna har påverkats på olika sätt men omställningen till hemarbete gick snabbt. Den absolut största förändringen för ambassadpersonalen i Washington är att många jobbar hemma med barn som har hemstudier. Det påverkar deras möjlighet att komma in till arbetsplatsen och deras humör.
-Vi ser inte att samhället kommer att öppnas upp på den här sidan året. Många tror inte att det kommer att öppnas upp förrän till nästa höst. Vissa skolor har öppnat men mina barns skola som skulle ha öppnat i november har flyttat fram datumet till januari nästa år, berättar Jenny Mählqvist Cabezas.

Flera ambassader har delat upp sig i grupper som går om varandra för att minska risk för smittspridning. Många jobbar enbart hemma och i övrigt har man vissa dagar man får komma in till arbetsplatsen. Ambassaden i Pretoria har en tydlig policy om att inte genomföra några egna evenemang på residenset.  House of Sweden i Washington där ambassaden också huserar stängde ner helt i mars, från september har man öppet på helgerna för besökare till utställningarna.
– Vi kontrollerar in- och uttrafik, har extra personal för städ och vakt, vi kräver att man bär mask och har ett maxantal för tillåtna i lokalen. Det har inte varit några evenemang sedan i mars, förklarar Jenny Mählqvist Cabezas.

I Pretoria har pandemins framfart satt tydliga spår i stadsbilden. Det är fler tiggare i gatukorsningarna. Barnen har varit instängda i fyra månader, en hel generation kommer få gå om ett år i skolan. Människors ekonomi har påverkats och det är mer våld i samhället. Pandemin påverkar psykologiskt. Mitt i denna kris arbetar Hedda Krausz som utsänt Kulturråd på Sveriges ambassad. De måste försöka hitta positiva krafter för att skapa vändningar.
– Jag har precis bokat en tjänsteresa till Kapstaden och jag är den enda inbokade gästen på det lilla hotellet där jag brukar bo. De blev överlyckliga för att en gäst ska komma dit och lovade ta hand om mig, berättar Hedda Krausz som inte kunnat resa inom landet sedan i mars.

Den nya situationen har drivit fram en digitalisering av verksamheten med att främja Sverige i utlandet. Ambassaden i Pretoria började genomföra digitala satsningar redan i mars genom konceptet Digitally Yours.
– Denna typ av hybridevenemang där en del sker live med en mindre publik och i övrigt sker med många digitala medverkande och deltagare på distans tror vi är framtiden även efter Covid 19, berättar Hedda Krausz.

Programserien Digitally Yours är en samproduktion mellan Sydafrika och Sverige med ambassaden som ägare. Den produceras genom zoom och sänds via Facebook. Totalt har de sänt 16 avsnitt och nått en publik om 250 000 personer. Programmen har blivit populära och täckt in många ämnen kopplat till pandemin. Journalister har samtalat om hur deras rapportering påverkats av covid 19, förlag har fått lyfta sin situation i pandemins spår och HBTQ frågor har lyfts fram.
-Vi vill att ambassaden ska vara i framkant av den digitala utvecklingen och de lokalanställda har gått kurs i digitala format konstaterar Hedda Krausz.

I Abuja, Nigeria, har ambassaden likande erfarenheter.
De deltog i Abuja Photofestival i år. Det var ett kärnevent med cirka 20 deltagare på plats, och där övriga fick delta digitalt med en konferencier som aktivt involverade båda publiker. Sverige visade två filmer. Det hela fungerade bra berättar Axel Hallgren vid Sveriges ambassad i Abuja.
– Vi gjorde på liknande sätt när vi uppmärksammade International Day of the Girl Child tillsammans med Plan International. En flicka blev ambassadör här på ambassaden för en dag. Hon hade med sig två anställda från Plan International, en förmyndare samt två journalister. Övrig publik fick följa dagen live i sociala medier genom Zoom-länk och över Facebook, säger Axel Hallgren.

Emma Jansson

Faktaruta
Vad är utrikesdepartementet?
Utrikesdepartementet (UD) ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer samt för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med drygt 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen. UD är en del av Regeringskansliet, där UD är störst av alla departement.
Vad är en utlandsmyndighet?
En utlandsmyndighet kan vara en ambassad, generalkonsulat, delegation eller representation. Sverige har genom UD diplomatiska förbindelser med länder och internationella organisationer.
Vilka ansvarsområden har utrikesförvaltningen?
Utrikes och säkerhetspolitik, demokrati och mänskliga rättigheter, internationellt utvecklingssamarbete, handelspolitik och främjande samt hjälp till svenskar utomlands.
Var hittar jag mer information?
regeringen.se
Besök House of Sweden Washington digital här:
houseofswedenexhibitions.com

Källa: Swedenabroad.se

Läs mer