Folkfest i Växjö lockade motionärer i alla åldrar

Diplom och tröja var vinsten för Alvin Åström och alla andra som deltog i Tidningslöpet.

En av Växjöloppets hjältar var fyraårige Alvin Åström. Efter lite tvekan och uppmuntran från sina syskon fullbordade han Tidningslöpet på 200 meter.

– Det var lite läskigt först, men sen var det roligt, säger Alvin Åström och rättar till kepsen.


Alvin Åström ger sig iväg i Tidningslöpet med
storasyster Nova Åström

Första maj i Växjö bjöd inte bara på strålande solsken utan även på festlig stämning vid Strandbjörket, där det årliga Växjöloppet drog till sig deltagare och åskådare i alla åldrar. Folkfesten inleddes på förmiddagen med start kl. 10.00.

Fakta Växjöloppet

Datum: Varje år den 1:a maj

Plats: Strandbjörket, Växjö

Lopp: Flera lopp för olika åldrar

  • 4,7 km, 10 km och 21,1 km (från 13 år)
    • Tidningslöpet (200 m) för barn upp till 7 år
    • Knatteknatet (500 m) för barn födda 2015-2017
    • Lagunracet (1 km) för barn födda 2013-2015
    • Lagunloppet (2 km) för barn födda 2011-2013

Stämning: Familjevänligt, med stor publik och festlig atmosfär

Syfte: Främjar hälsa och gemenskap

Källa: Växjöloppets officiella webbplats

Många vänner och släktingar fanns på plats för att heja på deltagarna. På den stora gräsytan vid sjön fanns flera aktiviteter för besökare. Man kunde pröva på frisbeegolf, krama maskotar och provsitta en pansarvagn och köerna ringlade sig långa till kiosker med såväl svalkande bubbelvatten som energidrycker och glass. Familjer och vänner hade packat upp sina fikakorgar och samlats i solskenet.


En tigerkram efter Tidningslöpet passar fint, tycker Alvin Åström.

Under dagen startade flera lopp med olika distanser. Vuxna kunde välja att springa 4,7 km, 10 km, eller 21,1 km. För de yngre deltagarna fanns också olika alternativ, från 200 m till 2 km.

Runt hela Växjösjön hejade engagerade åskådare på deltagarna som sprang och i den varma vårsolen blev vätskestationerna viktiga delmål.

Barn som deltog hade löpslingor på Strandbjörkets område, med närhet till alla aktiviteter. Nova Åström, 10 år, sprang ”Lagunloppet”, en sträcka på två kilometer, som gick runt en liten lagun i anslutning till Växjösjön.


Väl i mål får Nova Åström en guldmedalj.
– Jag stannade inte en enda gång. Jag sprang hela tiden och sprang förbi jättemånga, säger Nova Åström.

Vid mållinjen möttes deltagarna av applåder, kramar och grattisrop. En anonym deltagare i Växjöloppet på 21,1 km, konstaterade att han ökade sin tid med sex minuter jämfört med loppet förra året.

– Jag förstår inte varför, säger han och ler förvånat.

De allra yngsta löparna fick ta emot diplom och en t-shirt från Smålandsposten, medan de äldre barnen belönades med medaljer för sina insatser. Alla deltagare, unga som gamla, blev bjudna på banan.

Folkfesten fortsatte under eftermiddagen och jag lovade Nova Åström att springa stora Växjöloppet, 10 km, med henne nästa år. Då har hon fyllt 11 år.


Nova Åström är på lekhumör efter Lagunloppet.
– Häll vatten på mig, jag är så varm!

Cecilia Stjernquist

Läs mer