Kulturklubben som vill hålla det offentliga samtalet levande

Motstånd är temat för nästa kulturklubb i Årsta. Foto: Annika Hammer

Hajpade Club Folle beviljades nyligen kulturstöd från Stockholms stad och kommer fortsätta arrangera evenemang under året.

– Det känns jättebra, säger Karin Maingourd, en av arrangörerna. Vi har inte riktigt vågat planera innan vi visste hur det skulle bli med finansieringen.

Maingourd och några Årstavänner beslöt sig i början av 2022 för att dra igång “en kulturklubb för, med och i Årsta”, och har arrangerat sju evenemang hittills. Vid varje tillfälle utforskas ett tema av en kunnig panel, inramat av konst och musik. Tidigare evenemang har bland annat handlat om skogen, AI och psykedeliska droger. Bland gästerna återfinns journalister och konstnärer, men också politiker, filosofer och forskare inom olika områden. Sibille Attar, bandet [ingenting] och proggveteranen Torkel Rasmusson är några av de musiker som uppträtt. 

– Vi vill ta tempen på samhällsklimatet, säger Karin Maingourd. Vrida och vända på aktuella frågor, hålla det offentliga samtalet levande.

– Men vi utgår alltid från konsten och musiken. Mycket av sånt som konstnärer och musiker jobbar med utgår ju ifrån samhällsfrågor.

Karin Maingourd från Club Folle.
Foto: Privat

Det är den blandningen som är Club Folles signum, tycker Karin Maingourd, som till vardags arbetar som konstprojektledare i Region Västmanland.

Hon berättar att halva arrangörsgänget jobbar med kultur på olika sätt, och den andra halvan kommer från forskningsområdet.

– Forskarna i gruppen pratar ibland om det man brukar kalla “den tredje uppgiften”, alltså att nå ut med forskningen utanför akademien. Hur når man bortom sina egna nischade sammanhang? Club Folle kan vara ett sätt.

Det är kreddiga kändisar och politiker ni har fått dit – hur gör ni?

– Vi har lite tur och sitter på bra nätverk som kompletterar varann. Olle känner musikvärlden, jag bidrar med konstkontakter. Emma har forskningsperspektivet, Marie har jobbat på Kulturrådet… Det har inte varit svårt att få tag i medverkande, de flesta blir glada över att bli tillfrågade.

Att locka besökare har också gått bra, nästan alla klubbarna har varit slutsålda. Datum för nästa Club Folle är inte bestämt, men platsen blir som vanligt Folkets hus vid Årsta torg.

– Det är en sån bra mötesplats, tycker vi.

Annika Hammer

Läs mer