LOL Comedy Club – den lilla stand up-klubben med de stora komikerna

Komikern Jakob Öqvist berättar hur det är att driva en intim stand up-klubb vid Stureplan, vad som format honom som komiker, om hans första stapplande steg upp på scen och om branschens utmaningar. 

– De stora stjärnorna behöver förstå att branschen behöver leva. Du kan inte åka runt på en teater-turné år ut och år in utan att komma till klubbarna, säger Jakob. 

Stockholm har saknat en stand up-klubb mitt i centrala stan, såsom på Manhattan eller i centrala London. Klubbar har huvudsakligen hållit till på Södermalm och klassiska Norra Brunn några kvarter från Odenplan. 

Med bakgrund i teater och skådespeleri började han med stand up i slutet av 1990-talet. Idag driver Jakob Öqvist, 53, en helt egen stand up-klubb. LOL Comedy Club drog igång i sin nuvarande tappning våren 2023 och är inne på sin tredje säsong. Sommaren dessförinnan började klubben på en utomhusscen i Tantolunden. Snart erbjöds klubben att flytta in i Hotel Kung Carls lokaler på Birger Jarlsgatan 21.

Inne på Hotel Kung Carl vid Stureplan körs det stand up på torsdagskvällarna. 

Har du besökt många mindre stand up-klubbar förstår du att denna lokal är något utöver det vanliga. Det är långt till källarklubbarna som serverar burgare och billig öl. Här finns istället svulstiga dekorationer, à la carte-meny och välsorterade cocktailbarer. 

– Själva stand up-delen är lite rough. Publiken här på Östermalm är kanske inte lika van vid det råa, burdusa, lite over the top som stand up erbjuder, säger Jakob Öqvist.

Stand up-klubbar brukar ha en betydligt ruffigare känsla. 

Efter en lång tid i branschen njuter idag Jakob Öqvist av att boka in sina favoritkollegor. Klubben har besökts av välkända namn som Henrik Schyffert, David Batra och Måns Möller. 

Den lilla klubben med nära mellan scen och publik bjuder in till ett direkt samspel. 

– Här är det litet, det är inte Cirkus eller Hovet där man tittar på en jumbotron, utan man ser Henrik Schyffert svettas och han ser dig rakt i ansiktet. Många komiker har sagt att detta känns som när man började och att man verkligen står mitt i publiken, säger Jakob Öqvist. 

Publiken får se komikerna på minst sagt nära håll. 

– Det är rätt mycket jobb att driva Comedy-klubb. Många i publiken kan komma fram och säga att de bara sett stand up på tv men att det är mycket roligare live. Efter coronapandemin och Teams-mötena tror jag att folk har varit i akut behov av att samlas och göra saker tillsammans, säger Jakob Öqvist.

Klubbens medarbetare Heleen Korpela soundcheckar. 

Stjärnorna och klubbarna behöver varandra 

– Om man vill se Sveriges största komiker på nära håll så ska man komma hit. Också de stora komikerna måste se publikens svar på om det är roligt eller inte. Många svenska komiker har börjat använda min klubb på det sättet. Måns Möller var här några gånger innan han gjorde sin stora show “Mitt perfekta liv”. Han sa att man verkligen får se direkt om det är något som funkar eller inte. Stand up när det är bra är den roligaste konstformen som någonsin funnits. När det är dåligt är det den värsta konstformen, när alla skruvar på sig. Här händer inte det utan här får publiken bara möta toppkomiker, säger Jakob Öqvist.

– Messiah Hallberg var här och körde kanske 30 procent nytt material, det hade han inte vågat göra på en längre teaterturné eller på större scener. Här är det mer förlåtande, säger Jakob Öqvist. 

Hela LOL Comedy Club-gänget på plats inför kvällens föreställning. 

Jakob berättar om komikerna som varit med och format honom. Hans första stand up-upplevelse kom oväntat när han skulle gå på Rigoletto på Kungsgatan. Jakob trodde att han hade köpt en biobiljett men fick inse att det var stand up han hade betalat för – Eddie Murphy syntes inte på duken utan stod istället själv med en mikrofon på scen. I en svensk kontext inspirerades Jakob av SVT:s “Släng dig i brunnen” som sändes under hela 90-talet. Han blev förälskad i Peter Wahlbecks lite egna humor helt utan spärrar.

Efter att “Släng dig i brunnen” gick sin sista säsong 1999 saknades det ett nytt tv-format. Tillsammans med Özz Nujen startade Jakob “Stockholm Live”, som blev en nystart för stand up i Sverige och som sändes i tre säsonger på SVT åren 2004, 2005 och 2007. 

Allt är dock inte glädje i humorbranschen, särskilt inte om publiken har ett bristande sinne för humor. 

– Publiken kan idag vara lite rädd och inte förstå att stand up comedy kan göra lite ont och vara lite jobbig. Man kan höra reaktioner från publiken som att ‘Nä! Hur kunde han säga sådär?’ Komikern kan då ha dragit det grövsta skämtet för att få en komisk effekt. Om publiken tror att det är en slags föreläsning eller politiskt tal blir det fel. Vi komiker är bra men publiken måste ibland bli bättre, säger Jakob Öqvist.

Konferenciern Jakob Öqvist dansar upp på scen. 

I dagens bransch har det enligt Jakob blivit svårare för komikerna att få gig som tidigare utgjorde en vanlig inkomstkälla. 

– Just nu är det väldigt svårt att få firma-gig. Det är nog för att företag är oroliga för att ha stand up på sin fest. Om 198 av 200 i publiken garvar, men två stycken tycker att någonting i showen inte var okej och skriver till HR, då blir ledningen jätteorolig. Förut fanns det lite mindre tanke på att censurera, säger Jakob Öqvist. 

Jakob har fått mersmak på att driva klubb och om han fick drömma fritt hade han tagit med sig konceptet utomlands. 

– Det vore kul att starta en stand up-klubb där det är varmt och det finns mycket svenskar, som Koh Lanta eller Tulum. Att få hänga med ett gäng komiker, sola, bada och på kvällarna fylla en LOL Comedy Club, säger Jakob Öqvist. 

Samtidigt minns han skräcken när han tog sina första stapplande steg upp på scenen. Hans kompisar ifrågasatte varför han skulle utsätta sig för det värsta man kunde göra – att stå på en scen och försöka vara rolig. 

– Under första giget fick jag tre skratt, hade tunnelseende och var torr i munnen. I början var det ovärdigt, man sov ingenting och var helt förstörd, säger Jakob. 

Jakob slår ett slag för att de största komikerna som är ute på långa slutsålda turnéer måste komma ihåg vad stand up-branschen behöver för att gå runt. De etablerade komikerna behöver agera draglok åt de nya. 

– Jonatan Unge lever på sin persona, han är extremt underhållande och rolig, men det finns också en del i mig som tänker att vi som drog igång “Stockholm Live” gjorde jävligt mycket för den nya generationen komiker. Vi drog med dem i vår tv-show, SVT bad oss att inte ha med några gäster men vi krävde det. Vi ville presentera Måns Möller, Thomas Järvheden och Magnus Betnér – alla de nya, säger Jakob Öqvist.

– Man skulle vilja att storstjärnorna idag skapar plattformar för den nya generationen. Det kanske är poddarna som erbjuder det idag. Komiker behöver förstå att branschen behöver leva. Du kan inte åka runt på en teater-turné år ut och år in utan att komma till klubbarna som Norra Brunn, RAW, LOL och Maffia. Utan dessa mindre klubbar har du ingenstans att testa ditt material. Det förstår Schyffert som varit här fyra gånger, säger Jakob Öqvist. 

In på Hotel Kung Carl anländer komikern Lasse Karlsson inför kvällens gig, hälsar glatt på Jakob och inser att han hamnat mitt i en pågående intervju. 

– Jakob är en fröjd att jobba med, säger Lasse och snart skämtar kollegorna om fina stand up-minnen från förra årtusendet. 

– Jag har kört här en gång förut, det är väldigt trevligt med en väldigt bra scen. Jag gillar att det är så nära och att det sitter publik uppe på balkongen också, det blir som en vägg där alla är nära, säger Lasse Karlsson.

Lasse Karlsson skämtar om att hans gage helst ska ligga över vad en bajamaja kostar att hyra per dygn, 5 000 kronor. 

– Lasse är nog den enda komikern jag jobbar med som har hållit på längre än mig. Han började innan “Stockholm Live”-vågen. Först kom “Släng dig i Brunnen”-vågen innan det dog lite, sen kom “Stockholm Live”-vågen innan det dog lite, sen kom RAW-vågen. Nu är det Youtube-, podd- och TikTok-våg, Jakob Öqvist. 

Snart dyker också kvällens tredje komiker upp, Elina du Rietz, som stämmer in med fina ord om Jakob. 

– Jakob är ju ett energiknippe, grymt rolig, alltid glad och positiv, det är en fröjd att jobba med honom. Vi har känt varandra väldigt länge, innan vi började med stand up, säger Elina du Rietz.

Elina du Rietz får skratt när hon berättar om dråpliga sexuella erfarenheter. 

I höst rullar det på med LOL Comedy Club på torsdagskvällarna. Jakob kan redan nu avslöja tre bokade komiker: Fredrik Lindström, Kodjo Akolor och Fritte Fritzson. Samtalet avrundas, publiken flockas och det är snart showtime.

Komikerna tackar för sig till publikens applåder.

Daniel Kristoffersson

Läs mer