Så ska fusket stoppas i byggbranschen

Foto: Byggnads

En bygghiss störtar 20 meter i Sundbyberg. Alla fem byggarbetarna i hissen omkommer. Det visar sig att det fanns flera obehöriga inne på byggområdet, trots ett system som skulle förhindra just det – och i förlängningen osäkra arbetsförhållanden. Fackförbundet Byggnads vill med ny teknik stoppa fusket med inpasseringskorten.

Den 11 december 2023 störtar en bygghiss 20 meter ner i Sundbyberg. Alla fem byggarbetare i hissen omkommer. Statens haverikommission publicerade ett pressmeddelande om att hissen var felmonterad och det visades även att det fanns flera obehöriga inne på byggområdet, trots att det fanns ett system som skulle förhindra just det

Redan år 2006 lanserades arbetskortet “ID06” som byggarbetare scannar vid inpassering till arbetsplatserna, vilket skapar en elektronisk personalliggare – något som krävs vid en inspektion. Syftet är att motverka svartarbete och främja en sund konkurrens i branschen. Tekniken räcker dock inte för att stoppa fusket eftersom ID06-kort kan lånas ut till obehöriga och flera personer kan passera in samtidigt. Marcus Carlbrand på Fackförbundet Byggnads ledningsstab vill ändra på detta.

– Det är så infekterat i branschen med oseriösa aktörer, säger Marcus Carlbrand.

Marcus Carlbrand på Byggnads arbetar för att komma åt fusket i byggbranschen. Foto: Daniel Kristoffersson

FAKTA. ID06-tekniken
⦁ Innehåller information om innehavaren, dennes utbildning och kompetens
⦁ Registrerar närvaro
⦁ Skapar personalliggare
⦁ Motverkar svartarbete

– Vi ser fler arbetsplatsolyckor för att det finns företag som inte vill göra ett säkert och bra jobb utan som med låga kostnader plockar marknadsandelar. Människor utnyttjas och det blir en osäker arbetsmiljö, säger Marcus Carlbrand.

Kamerateknik ska stoppa fusket

Byggnads driver på gentemot byggbolagen för att komma åt problemet. Förbundet vill skriva in i kollektivavtalet att biometri ska användas. Det betyder att en kamera fotograferar den person som scannar ID06-kortet. Syftet är att rätt person ska komma in på arbetsplatsen.

På Byggnads huvudkontor i Stockholm planerar man för den teknik som ska stoppa fusket. 

– Vi måste ha koll på vilka som vistas på arbetsplatsen. Det vi tittat på är att införa en ansiktsigenkänning som aktiveras när kortet läggs på läsaren. Det är ett steg för att ha bättre koll, säger Marcus Carlbrand.

Daniel Kristoffersson

Läs mer