Andrahandsuthyrning bäddade för sexhandel i Skrapan

Ett stort antal boende i kombination med otillåten andrahandsuthyrning. Det förklarar varför studentboendet Skrapan har dragit till sig bordellverksamhet, menar polisen Linnea Horgby.

– I Skrapan är det lätt att gå under radarn.

Sju veckor har gått sedan polisen slog till mot ett antal lägenhetsbordeller runt om i staden – däribland Skrapan på Götgatan där det bor cirka 600 studenter. Tillslaget ingick i den så kallade ”Insats Torsk” då polisen under en vecka grep sammanlagt 42 sexköpare på olika adresser i Stockholm (se faktaruta).

Insatsledaren Linnea Horgby förklarar att Skrapan har varit en återkommande adress.

– Det som anses vara en bra lägenhet för bordellverksamhet är att bostadsföreningen inte är för liten eftersom de boende då har mer koll på varandra. I Skrapan är det många studentlägenheter och mycket rörelse.

Hon anser att uthyrningsföretag spelar en stor roll för att möjliggöra lägenhetsbordeller.

– Det är otroligt smidigt för hallikar. Genom andrahandsuthyrning kan de ordna lägenheter centralt på kort tid och enkelt flytta runt tjejerna. Det är en viktig ingrediens för att förenkla prostitutionen.

En otrygg plats anser studenter

Efter tillslaget mot Skrapan startade några studenter gruppen ”Grannar mot sexköp”. En av initiativtagarna är Matilda Mattsvåg, 27. Hon har inte själv märkt av någon sexhandel i huset men är inte förvånad.

– Det är otryggt överlag här. Man ser ofta kanyler i tvättstugan och det har skett inbrott i förråden. Senast i går fick min kompis köra ut pundare från tvättstugan.

Studenten Alejandro Westerlund, 31, bor på våning 21 och så högt upp i huset är det ”väldigt lugnt” menar han. Precis som Linnea har han dock sett kanyler och varit med om att någon har ryckt i dörren om natten. Han menar att Skrapan är som gjord för att bedriva kriminell verksamhet obemärkt.  

– Vissa säger att de har sett kvinnor gå ut på gatan och vänta på män. Men hur ska man veta om någon som står här utanför är en prostituerad eller om det bara är en student som har gått ut för att ta en cigg?

Olovlig andrahandsuthyrning möjliggör sexhandeln

Per Dahlbeck, bostadsansvarig på fastighetsägaren Vasakronan, håller med polisen om att ett av problemen är den olovliga andrahandsuthyrningen. Utan den skulle det inte finnas någon sådan här verksamhet i Skrapan, förklarar han.

Det är bara tillåtet att hyra ut i andra hand under vissa omständigheter, till exempel vid utlandsstudier, och personen som får andrahandskontraktet ska också vara student.

– Men i och med att man kan tjäna in en månadshyra på två tre dagar genom sajter som Airbnb finns starka incitament för att hyra ut svart. Att lägenheterna används till sexhandel har studenterna ingen aning om, säger Per Dahlbeck.

Per Dahlbeck förklarar att det är svårt att säga upp någon eftersom det krävs bevis. Det finns inga kameror i korridorerna så i princip måste personen bli tagen på bar gärning. De som lägger upp lägenheter på uthyrningssajter uppger inte sitt riktiga namn.

– Det krävs ett detektivarbete. Vi lyckas säga upp tio, tjugo per år men mörkertalet är stort.

Polisen Linnea Horgby: ”Alla har olika roller”

Linnea Mattsvåg och gruppen ”Grannar mot sexköp” tycker att Vasakronan ska ta ett större ansvar för att göra Skrapan till en tryggare plats. Bland annat föreslår de att Vasakronan öppnar de studierum som finns på varje våningsplan för att skapa mer liv i korridorerna.

– Vasakronan stängde rummen för ett antal år sedan eftersom de bara användes som skräprum och festlokal. Ibland sov obehöriga över. Nu har vi på förslag att hyra ut rummen som kontorslokaler så att de kan användas men samtidigt hållas låsta, säger Per Dahlbeck.

Linnea Horgby anser att polisen, Vasakronan och de boende har olika roller. Vasakronans roll är att ge tydlig information om vad som gäller i fråga om andrahandsuthyrning, menar hon. De boendes roll är att vara observanta. Om man inte känner igen någon i korridoren ska man ställa frågor.

– Och från polisens sida ska vi fortsätta jobba med det här. Man ska inte känna ”jag har köpt sex hundra gånger och jag kan köpa sex hundra gånger till”. Vår förhoppning med insatserna är att man ska vara livrädd för att åka dit, säger Linnea Horgby.

Faktaruta Insats Torsk

Insats Torsk är en riktad insats mot prostitution i Stockholm. Under insatsen i oktober, som pågick en vecka, bedrev polisen spaning på ett antal adresser i Stockholm. Polisen kunde då gripa 42 sexköpare.

En liknande insats genomfördes tidigare i våras. Då greps 28 personer – bland annat en känd programledare. Att så många sexköpare har kunnat gripas vid varje insats visar att mörkertalet är stort, menar polisen.

Initiativet till insatsen har tagits av poliser vid lokalpolisområde Södermalm men bedrivits i Stockholm City. Personalen kommer från både Norrmalm och Södermalm. Insatsen har även stöttats av Nationella operativa avdelningen (Noa).

Fyra socialsekreterare från socialförvaltningen vid Stockholms stad har varit med under hela veckan för att ge stöd åt framför allt de prostituerade men även åt sexköparna.

Maja Berggren

Läs mer