Stora utmaningar på Hornsgatspuckeln

Coronapandemin har slagit hårt mot den delen av Hornsgatan som i folkmun helt enkelt kallas ”Puckeln”. Med dess små butikslokaler och stora antal gallerier är platsen helt unik. Samtidigt så har just dessa verksamheter svårt att överleva i den nuvarande krisen.
– Vi hade vernissage för någon vecka sedan, det var inte en enda människa inne. Vi brukar sälja rubbet av Jan Runefeldt som hänger på nedervåningen, så det är verkligen en stor skillnad, berättar Josefin Demant på Galleri Ekwall & Törnblom.

Hornsgatspuckeln sträcker sig ifrån Mariatorget till Slussen på Södermalm och utmärker sig igenom sina små, anrika hus i mjuka, varma färger. Den skiljer sig kraftigt ifrån den hårt trafikerade Hornsgatan som går nedanför och är en idyllisk plats mitt i staden. När Slussens Tidning besöker ”Puckeln” så skiner solen, folk är ute och promenerar eller sitter på en liten uteservering utanför Café Tårtan. Allt verkar nästan som vanligt. Men skenet bedrar.

Kris hos gallerierna

Flera gallerier och butiker har stängt, antingen helt eller så har de begränsat sina öppettider. Där det är öppet gapar lokalerna tomma och ägarna vittnar om en kraftig nedgång i antalet besökare.
– Det är verkligen otroligt, det är en nedgång med nästan 100 procent. Men jag håller öppet, jag har inga anställda, så länge jag är frisk och symptomfri så är jag här. Om jag blir sjuk så måste jag ju stanna hemma av respekt för kunder, säger Sofia Hedelin på Galleri Puckeln.

Sofia skrattar mycket trots omständigheterna, det är ett medryckande skratt. Glatt visar hon runt i galleriet på två rum, där det ännu hänger åtta konstnärer. Hon vet hur man väcker köplust och brukar sälja bra, men har nu ställt in alla planerade vernissager.
– Mina konstnärer vill inte ha det heller. Man vill tajma in det vid bästa möjliga tidpunkt. Det känns inte heller rätt att bjuda folk såsom det är just nu, vi ska ju hålla oss ifrån varandra, menar hon.

Förhoppning om hyressänkningar

Sofia och de flesta av galleristerna samt småbutikerna på gatan har tillsammans ansökt om nedsatt hyra hos fastighetsbolaget Stadsholmen, som är ett dotterbolag till Svenska Bostäder, vilket i sin tu ägs av Stockholms Stad. Nyligen har det kommit upp ansökningsmöjligheter på hemsidan, vilket välkomnas av Hedwig Westermark på Smide och Form.
– Men man måste lämna in balansräkningar och omsättning. Det är ganska mycket uppgifter som ska till, sen kan man eventuellt få hjälp. Jag vet inte riktigt vad kriterierna är, har inte hunnit sätta mig in i det hela ännu, det är helt nytt, berättar Hedwig.

På Smide och Form sker hantverket i butiken och man är beroende av att folk kommer förbi. En webshop finns, men de största uppdragen är specialbeställningar som oftast görs ansikte mot ansikte. Det kraftigt minskade antalet besökare är därför ett stort problem.
– Man får krympa kostymen helt enkelt. Det finns ingen säkerhet att vi kommer att finnas kvar. Jag har ingen aning, varje vecka är ny med nya utmaningar och beslut som ska tas.

Ekonomiska utmaningar och lösningar

Galleri Abante har tagit till drastiska åtgärder och startat en loppmarknad där ägaren säljer sina egna privata saker. Men det är inte alla lokaler som kan ta till sådana knep. I den klassiskt inredda Tea Centre of Stockholm är butiken full från golv till tak med väldoftande teer. Där har man istället satsat på att utvidga butikens webbshop.
– Vi har lagt till en tjänst där man kan hämta i butik, för vissa av våra kunder vill inte stå här bland folk, så då kommer vi ut med påsen istället. Betalningen sker via nätet. Vi har märkt en ökning på internetförsäljningen men inte i den mån att det skulle ersätta den förlust som vi har i butiken.

Som grossist så levererar man även teer till restauranger och hotell, vilka ju har drabbats hårt av krisen. Även den försäljningen har gått ned. Men Gihan Mauris är ändå glad att han fortfarande kan ha öppet.
– Jag är tacksam för att vi inte har stängt ned helt som i andra länder, i USA och så. Där har ju Sverige fått mycket kritik. Men det hade påverkat oss småföretagare ännu mer. Jag tror att vi har gjort det vi kan.

Permittering och begravningar

Strax bredvid tebutiken ligger Leksaksborgen, en av tre filialer i Stockholm. Även här är varje litet utrymme fullt med spel och leksaker av alla de slag. Här har ägarna använt sig av de nya korttidspermitteringsreglerna, alltså att staten går in och betalar en del av lönen medan personalen gått ned till halvtid. Linnea Erstorp som arbetar i butiken skulle till och med vara nöjd med halva lönen ett tag, bara företaget överlever.
– Vi är väldigt måna om att ta oss igenom det här, så om vi hjälps åt allihop hoppas vi att vi gör det. Sen tror jag att andra branscher har drabbats hårdare, barn behöver ändå sysselsättning, menar hon.

Den enda verksamhet på Hornsgatspuckeln som har sett en ökning i antalet uppdrag är begravningsfirman Ignitus. Där är utmaningen att man på grund av de nuvarande reglerna inte kan ordna begravningar för mer än 50 personer. Därför väljer många att skjuta upp själva ceremonin på obestämd tid, vilket gör att man kommer att ha fullt upp när det väl blir tillåtet att samlas i större grupper igen. Sen finns det andra faktorer som gör arbetet mer utmanande.
– Det som är svårt tycker vi är att anhöriga inte får ta ett avsked av sina föräldrar eller anhöriga. Har man dött i corona så blir den avlidna inlagd i en förpackning för att de inte ska smitta. Dessutom så är det många som dör ensamma, förklarar Elisabeth Wärnstedt på Ignitus Begravningsbyrå.

Text och bild: Susan Florries

Läs mer