Nytt hyresavtal på plats – Eriks Gondolen blir kvar i Katarinahuset

Restaurang Eriks Gondolen kommer finnas kvar även efter renoveringen av fastigheterna. Detta enligt ett pressmeddelande från fastighetsägaren Atrium Ljungberg.
– Det känns roligt att inte bara kunna återöppna Gondolen utan att även få möjlighet att starta ett helt nytt restaurangkoncept i Katarinahuset. Vi ser verkligen fram emot en framtid på Slussen som kommer att bli en helt ny mötesplats i Stockholm, säger Anna Lallerstedt, vd och ägare för Eriks Restauranger enligt pressmeddelandet.

Takrestaurangen, som den är tänkt att se ut när Eriks Gondolen öppnar igen under 2022.
Foto: Pressmeddelande från Atrium Ljungberg.

Det är inte bara slussen som just nu genomgår en stor renovering. Även Katarinahuset, där den anrika restaurangen Gondolen vanligtvis huserar håller på att få sig en ordentlig ansiktslyftning. Och nu står det klart att restaurangen kommer finnas kvar även efter renoveringen. 

Det var under en period väldigt oklart vad som skulle hända med Gondolen efter renoveringen av Katarinahuset som inleddes 2020. I ett pressmeddelande från Atrium Ljungberg verkar dock parterna nu överens om ett nytt hyresavtal som ska gälla tills vidare.

Eriks Gondolen är en av Stockholms mest anrika krogar och i lokalerna som svävar 38 meter över marken har det varit restaurangverksamhet sedan 1935. Restaurangen blev under 80-talet ett sjunkande skepp med både skatteskulder och maffiakopplingar och blev tvungen att stänga. 1994 tog familjen Lallerstedt över restaurangen och lyckades på några få år vända på skutan och åter göra Gondolen till en trendig restaurang med hög internationell standard.

I maj 2018 förvärvades Katarinahuset av fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. I mars 2020 togs ett beslut att hela fastigheten skulle renoveras. Under 2019, ett år före renoveringen startade så sade hyresvärden upp avtalet med Eriks Gondolen och företaget fick ett år på sig att hitta en ny lokal. Parallellt med detta skapar även renoveringen av Slussen en hel del problem för restaurangen då sprängningar i berget stör gäster och försämrar personalens arbetsmiljö. Ombyggnationen gör det också svårt för gästerna att hitta fram till restaurangens entré, något som White Guide skämtsamt uppmärksammar med priset ”årets entré”, ”grattis du som lyckas hitta den”.

Detta leder till ett stort skadeståndskrav mot Stockholms stad och Eriks Gondolen kräver 37 miljoner kronor för uteblivna intäkter. Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt dömer till slut Stockholms stad att betala Eriks Gondolen 18 750 000 kr för störningar av ombyggnationen av Slussen, en summa som nu är överklagad.

I maj i år så kommer till slut ett pressmeddelande som berättar att Atrium Ljungberg och Eriks Gondolen är överens, och att det blir en fortsättning för Gondolen i Katarinahuset. Avtalet omfattar drygt 1 100 kvadratmeter som kommer att fördelas på två olika restauranger som beräknas öppna i augusti 2022. Utöver klassiska Gondolen kommer de öppna ytterligare en restaurang i samma hus. Det blir ett helt nytt koncept som följer visionen med ett taklandskap högst upp på Katarinahuset. 

– Vi är väldigt glada över det fortsatta samarbetet med Anna Lallerstedt. Gondolen är en av Stockholms mest kända och anrika restauranger och en viktig del i utvecklingen av Katarinahuset och hela Slussen, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Isaac Kuritzén

Läs mer