Norrmannen Magnus Carlsen kvarstår som Världsmästare i Schack

 

Den 27-årige Magnus Carlsen från Norge har för tredje 

gången försvarat sin världsmästartitel.

Motståndaren denna gång

var den amerikanska 26-årige Fabiano Carauana,

som är rankad tvåa i världen efter Magnus Carlsen, och

spelar sin första match för titeln.

Matchen ägde rum i centrala London på The College i Holborn, i en historisk byggnad i viktoriansk stil, vars interiördesign gav byggnaden intrycket av ett pussel.

Hit har det kommit folk från hela världen i olika åldrar för att uppleva det urgamla spelet spelas på högsta och modernaste nivå. Och den mediala närvaron visar hur populärt schack har blivit de senaste åren, sedan de yngre spelarena började att dominera spelet totalt.

Världsmästartiteln är inte allt och spelarna spelar för en prisfond som detta år ligger på en miljon euro (cirka 11 miljoner kronor), varav 55 procent går till vinnaren Carlsen och 45 procent till Caruana.

Spelarna satt som fångar i ett isolerat glasrum för att undvika att störas medan publiken satt i en stor teatersal och tittade genom glaset. Det var så tyst att man kunde höra en nål falla.

Carlsen och Carauana är väl bekanta med varandra och har spelat mot varandra nästan tre dussin gånger. De känner varandras stil och de har inga hemligheter.

Men i VM-matcher är trycket enormt, där varje liten detalj räknas, och alltså kan allt som en spelare gör för att överraska sin motståndare vara signifikant. Det brukar vara så i VM-matcher, att val av öppning är det enda riktiga sättet att överraska motståndaren, och det är det vad spelarna prioriterat i sin strategi.

 

Intensiv kamp avgörs med tiebreak 

Alla matchens 12 partier med klassisk tidsbeteckning slutade oavgjort, vilket är ett historiskt rekord för schack-VM. Detta visar hur tight utmaningen är mellan dessa två stormästarna. Till slut lyckades Carlsen att försvara titeln och slå Carauana i fyra tiebreak-partier som har betydligt kortare tid per parti.

Detta fick många schackentusiaster runt världen att tycka att det var en väl tråkig och händelsefattig match. Den svenska internationella mästaren i schack,

IM Patrik Lyberg, som var på plats under partierna 9 och 10, håller dock inte alls med:

— Det här är en oerhört tuff match med jätteintressanta partier som vi bevittnar här. Spelarna tränar med datorer och ett team av andra schackspelare som försöker att hitta någon strategi som kan förvirra motståndaren och leder till vinst. Såklart hade det varit kul att se en spelare krossa den andra men de här remi-partierna erbjuder ändå komplexitet och skönhet, säger han.

Förloraren Carauana var inte nöjd med hur det slutade. Under presskonferensen när allt var klart erkände han att Carlsen spelade bättre i tiebreaket:

—Det var inte en bra dag för mig och Magnus spelade jättebra. Jag hade en väldigt dålig start, särskilt i det andra partiet. För mig var det inte tillräckligt bra att spela VM-matchen utan att vinna den. Naturligtvis ångrar jag vissa delar av matchen men jag tror inte att jag ska vara ledsen över det för jag kanske missade två riktiga chanser att vinna men det gjorde Magnus också, men tiebreaket var den avgörande.

 

Alttid gått sin egen väg

Under avslutningsceremonin tackade Carlsen sin motståndare för en riktigt hård match och berättade att han alltid valt att gå sin egen väg med hur han ska spela:

—En av sakerna som jag aldrig gjort tillräckligt bra var att lyssna på andras råd. Jag har alltid valt att gå min egen väg och det är det jag har gjort denna gång också. Jag har gjort det som jag trodde var bäst och det gjorde att jag fick detta, säger han och lyfter sin pokal.

Carlsen bekräftade sin plats på toppen av schackvärlden och garanterade att han kommer vara mästare åtminstone fram till 2020 när nästa titelmatch hålls, men han kan inte vara helt nöjd med sin prestation. Han är inte längre så dominerande som han var för några år sedan, något som han erkände vid en presskonferens under matchen när han tillfrågades vem hans favoritspelare från en tidigare era var. Han svarade att det var han själv för fyra år sedan. I den aktuella matchen var det brister som inte fanns för några år sedan, något som kommer att ge hopp för alla sina potentiella rivaler, om skulle det upprepa sig.

Fakta;

Världsmästerskapen i schack är en mästerskapstävling i brädspelet schack. Både män och kvinnor har möjlighet att tävla om världsmästartiteln. De officiella världsmästerskapen anses ha börjat 1886 när den tidens två främste schackspelare i Europam Wilhelm Steinitz, och Johannes Zukertort spelade en match. 1886 till 1946 utsåg den regerande mästaren en utmanare på en match om världsmästartiteln. 1948 till 1993 arrangerades världsmästerskapen av FIDE. 1993 bröt den regerande mästaren Garri Kasparov sig ur FIDE vilket ledde till två rivaliserande världsmästare. Detta kvarstod fram till 2006 då det åter blev en världsmästare, utsedd av FIDE.

Det finnas också världsmästerskap för damer, juniorer, seniorer och datorer.

Sven Magnus Øen Carlsen, född 30 november 1990 i stadsdelen Husvik, är en norsk schackspelare . Magnus Carlsen blev världsmästare i schack när han besegrade indiern Viswanathan Anand i november 2013 i Chennai i Indien. Han försvarade VM-titeln i november 2014, också den gången mot Viswanathan Anand. Samma år blev han också världsmästare i Snabbschack och blixtschack. Därmed blev han den första i historien som hade alla tre VM-titlarna.

Fabiano Caruana, född 30 juli 1992 i Miami, är en amerikansk-italiensk stormästare i schack. Caruana vann kandidattureneringen i mars 2018 och kommer att möta den regerande världsmästaren Magnus Carlsen i en VM-match i London den 9–28 november 2018.

Källa: Wikipedia

Firas Haki

 

Läs mer