Stenålderskosten paleo ska lindra symptom av autoimmun sjukdom

Med stenålderskosten Paleo (AIP) blev Jeanette Jönsson, 39 fri från smärtor
– Kosten har hjälpt mer än mina mediciner. Jag har aldrig mått bättre i min sjukdom

Vi sitter på en resturang innan lunchruschen. Jeanette beställer en sallad, utan gluten och bulgur. Servitrisen frågar ifall hon vill ha quinoa istället, det vill hon inte.

Idag äter Jeanette enligt det autoimmuna protokollet vilket innebär att spannmål väljs bort. Det är ingen förlust då hon enligt sig själv vinner betydligt mycket mer än vad hon förlorar. Smärtorna är borta.
– Utan kosten hade jag haft väldigt ont, det blev som en räddning för mig

Resultat av ett överaktivt immunförsvar

För 15 år sedan fick hudterapeuten Jeanette sjukdomen giftstruma, även kallat hypertyreos. En kronisk sjukdom som påverkar köldkörteln. Den andra sjukdomen Polyartrit kom för två år sen. Det är en reumatologisk sjukdom som orsakar smärtor och inflammation i leder. Båda sjukdomarna är autoimmuna.

Många av de vanligaste folksjukdomarna går under kategorin autoimmun sjukdom. Immunförsvaret tror att kroppens egna celler är inkräktare och attackerar därför dessa. Vilket leder till inflammation. Kort sagt så har man ett överaktivt immunförsvar. Det kan vara allt ifrån ofarligt till livshotande, exempel på autoimmuna sjukdomar är MS, glutenintolerans, crohns sjukdom, rosacea och giftstruma.

Han sa; Ring mig när du får ett nytt skov

Jeanette mådde dåligt av cellgifterna hon fick på sjukhuset och hade trots behandling smärtor i leder.

– Jag ringde min läkare och sa att jag ville sluta med både cellgifter och kortison sprutor. Då sa han; ring mig när du får ett nytt skov så sätter vi in en ny medicin

På internet sökte hon efter alternativ. Tillslut hittades Karl Hultén. Han har en magisterexamen i Biomedicin, har forskat vid Institutionen för Neurovetenskap på Karolinska institutet och är författare. Han har även en podcast som heter Paleoteket, som Jeanette började lyssna på.
– Jag bestämde mig på midsommar 2017 för att följa detta strikt. Jag hade ingenting att förlora. Jag är glad att jag gjorde det, för det tog bara två veckor innan dom värsta inflammationerna la sig. Och då fortsatte jag.

Fem kilo tappade hon i början. Men efter ett tag blev hon van vid sin nya kosthållning och gick upp i vikt igen. I dagsläget lever Jeanette ett liv utan smärtor, förutsatt att kosten följs.
– Om jag vill fuska måste jag alltid bedöma innan om de är värt smärtorna. Äter jag en bulle så får jag garanterat ont i lederna efter några dagar

Intresset för Paleo har exploderat

Cecilia Nisbet nilsson är lic. kostrådgivare, medicinjournalist, har gett ut två kokböcker med AIP och är grundare av Swedish paleo. I 13år led Cecilia själv av flera autoimmuna sjukdomar som astma, ledverk och allergier. Det tog drygt ett år för henne att bli av med alla symtom med hjälp av det autoimmuna protokollet. Hon lämnade då sina uppdrag inom tv-branschen i Stockholm och valde att satsa allt på sitt nya företag Swedish Paleo. Strax därpå började det stora arbetet med den första receptboken Autoimun kokbok – läkande paleokost tillsammans med Karl Hultén. Boken flög ner från hyllorna och mängder av personer vittnar om hur boken har hjälpt dem.
– Intresset för autoimun kost och paleo har exloderat. Det är otroligt populärt, berättar Cecilia

Hon lägger också stor vikt på att förklara att kosthållningen handlar om att lindra, inte bota. Då det i dagsläget det inte finns något sätt att bota autoimmuna sjukdomar med varken kost eller medicin. Utan man måste fortsätta med den alternativa kosthållningen livet ut för att hålla sjukdomen i chack.

”Det blir svårt att äta ute”

Det finns inga dokumenterade risker med kosthållningen. Om man inte följer kosten precis som den rekommenderas kan man råka ut för näringsbrist, som med alla olika kosthållningar.
– Det finns goda biverkningar såsom mindre inflammation, bättre ork, godare sömn, friskare hy och viktminskning. Men kosten kan upplevas som väldigt begränsande, det blir svårt att äta ute och man måste laga mat själv berättar Cecilia Nilsson

Hon berättar också att ett alternativ till den strikta Paleo kosten är antiinflammatorisk kost som är en ”light” version.

Paleokost är fokus på så näringstät mat som möjligt

”Våra gener har utvecklats och anpassats till den mat vi haft tillgång till och generna uttrycks därför optimalt när vi får i oss en kost som är anpassad till våra urgamla arvsanlag. Ohälsa och sjukdom är då genernas svar på nya miljöfaktorer och mat som den inte är anpassad till.”

Så beskrivs paleokost på Swedish Paleo. Det dom menar är att man ska utesluta de inslag i kosten som tillkommit sedan vi blev jordbrukare och det som kom efter den industriella revolutionen. Exempel på vad man ska utesluta är spannmål, mejeriprodukter, socker, halv- och helfabrikat, lightprodukter, e-nummer, vissa vegetabiliska oljor, artificiella sötningsmedel, tillsatser, sojaprodukter och vissa baljväxter.

Resten är paleo.

 

Holly Jakobsson

Läs mer