”Matlagning påminner mig om min familj och mitt jobb”

Nizar Alabdallah visar sina kryddor. photo:Lava Selo

Att studera i Sverige hamnade sist på Nizar Alabdallahs lista när han sökte Masterprogram i farmakologi på Erasmus, men nu känner han sig hemma och vill fortsätta sitt liv här. Nostalgi och känslor till Syrien finns kvar men han har hittat tröst i matlagningen:                                                                                                                                                        – Den påminner om vårt hemland och om det som jag tycker mest om där. En sak som jag gillar är våra seder och traditioner och att maten har en speciell smak och doft som drar tillbaka minnen om hemlandet och tiden när jag bodde tillsammans med min familj.

Det är torsdagskväll och 32 årige Nizar har nyss satt kycklingen i ugnen. Allt ser rent och i ordning. Ett par persiska katter rör sig fritt i lägenheten medan de andra katterna sover i ett hörn. I köket bredvid fönstret står köksbordet och fyra stolar. Vi sätter oss och pratar medan vi dricker kaffe och äter tiramisu.

Gamla minnen

Han kommer från en stad som heter Tel Kalakh. Den är en liten stan i västra Syrien och ligger i provinsen Homs. De flesta arbetade med jordbruk och smuggling. Varje säsong var familjen upptagen med att göra någon sort hemlagad reservmat. Från början av september till slutet av oktober gjorde de Makdous. Det är inlagda små aubergine som fylls med valnötter, vitlök och hemlagad chili och sedan konserverad i olja. Så gjorde man i Syrien. Varje årstid var familjerna upptagna med att förberedda ett vist matskafferi av säsongens grönsaker och frukter: Tomatpuré, saft, chilipurén, granatäpplemelass och så vidare. Minnen om hur familjen och grannarna samarbetade under de tiderna växer till liv hos Nizar när han försöker återuppleva känslorna i sitt lilla kök i Haninge.

Matlagning

Han filmar en del av sina experiment i köket med makrofilmteknik och delar dem på sociala medier. I en video visar han hur man gör Fattouchsallad med hemlagad granatäpplemelass och äppelcidervinäger. I filmen visar han hur man lagar bägge två. Nizar beställer sina maskiner Online och hittar en hel del av sina ingredienser här i Stockholm. Om de inte finns på arabiska affärer vänder han sig mot indiska, pakistanska eller thailändska butiker.

-Det finns en stor skillnad mellan när jag först kom hit och nuförtiden. Då behövde jag åka till Skärholmen för att köpa arabiskt bröd. Nu säljer de det på ICA på många ställen.

Nizar och många andra syrier som befinner sig i olika delar av världen utbyter sina erfarenheter i en matlagningsgrupp på Facebook som heter Nostalgi Kök gruppen. Hans filmer där får mycket uppmärksamhet och många uppmanade honom att starta en Youtube kanal. Det gjorde han för mindre en ett år sedan och nu har han mer än 19 000 ’subscribers’. Syftet med filmerna är att visa rätter från Mellanösterns kök på ett speciellt och fint sätt. Den är inte en matlagningskurs menar han. För Nizar har inte så mycket tid att svara på frågor och dela med sig av matrecept.

Hur det började

Hans pappa var läkare och under kliniken fanns ett apotek där olika unga apotekare gjorde sin obligatoriska tjänst på landsbygden. Det var då Nizars kärlek till farmakologi började. Han hjälpte till på apoteket under sin fritid och arbetade där på somrarna men han hade aldrig föreställt sig att han själv skulle bli apotekare.

– Jag var en tonåring på landsbygden och hade inga stora drömmar.

När Nizar blev 17 flyttade han till Jordaniens huvudstad Amman för att studera farmakologi. Det var första gången han skildes från sin familj. Dessutom behövde han studera på engelska vilket var ett främmande språk. Till slut klarade han sin utbildning på fyra år istället för fem. Det är han väldigt stolt över.

Maten i Jordanien var inte så god i jämförelse med Syrien tyckte han. Därför började han lära sig laga mat själv. Han gjorde många försök och fick råd och tips från familjen och folk på internet:

-Jag är kräsen och äter inte vad som helst. Jag tycker om mat helt enkelt och vill lära mig laga själv vilket är ovanligt i Mellanöstern. Vissa män skäms över det och tycker det är omanlig. Men jag bryr mig inte.

Efter det jobbade han i Förenade Arabemiraten i två år och sen flyttade till Sverige året 2009, för att gå ett Masterprogram i toxikologi på Stockholms universitet. Där blev han väldigt imponerad av utbildningens nivå. Enligt honom kom lärarna direkt från laboratoriet med sina senaste forsknings resultat. Informationen som de fick lära sig i Sverige var aktuella och inte gammaldags som man brukade höra om universiteten i hemlandet.

Saknaden

Hemska minnen från hemstaden Tel Kalakh has också sin del i hans tankar. Stadens läge nära gränser mot Libanon gjorde det till en smugglarens fäste. Smuggling var inte ovanligt sysselsätt. Syriska presidentens kusin kontrollerade de illegala operationerna i området. Skottlossningar var vanligt förekommande. Det här vill Nizar bara glömma.

När kriget bröt ut i föräldrarnas region 2012 tvingades de fly till Abu Dhabi. Nizar har inte träffat sin familj sedan fem år. Han väntar på beslut om ett svenskt medborgarskap som kan göra det möjligt för honom att träffa sin familj igen. Han är besviken på Migrationsverket och kan inte begripa anledningen till de långa handlingstiderna. Nu har han väntat i ett och ett halvt år. Det är möjligt för honom att skaffa sig ett syriskt pass men Nizar vill inte bidra till att finansiera syriska regimen när han betalar passets avgift.

-Det här är en principfråga för mig. Jag vill inte betala pengar som kan användas till kulor och pansarvagnar. Jag föredrar att vänta med att träffa mina föräldrar hellre än att finansiera regimen.

Idag jobbar han på 40 procent på apoteket och på 60 procent som eget konsult på ett företag som heter Direkta Dental. Målet är att få jobba 100 procent som egen konsult. Nizar hävdar att privatiseringen av apoteken i Sverige orsakade en brist på apotekare och det här gjorde det enkelt för honom att hitta jobb snabbt.

Förutom att laga mat uppskattar Nizar naturen i Sverige väldigt mycket. Tyresta park som ligger i närheten är en favoritplats. Han beskriver landskapet där och berättar att han tillbringar sin tid med att fota och försöka fånga skönheten. Sammansättningen av parfymer är en annan hobby som Nizar njuter av.

Lava Selo

 

Läs mer