”Plattans kaffevagn” ska nå ut till människor i behov

Torbjörn Björk vill som volontär för S:ta Clara kyrka erbjuda alla människor samtal och en varm kopp kaffe i det än så länge kalla vårvädret. Precis som så många andra som vänder sig till kyrkan har även han ett förflutet kantat av flera vändor in och ut ur fängelset samt ett tungt missbruk.

– Jag behövde hamna på botten innan jag var redo att ta in Jesus ord, säger Torbjörn Björk.

Klockan 13.45 står ett gäng människor samlade runt Plattans kaffevagn. Kaffevagnen är uppställd och påminner lite om ett korvstånd på en marknad. Vagnen är fylld med delvis kaffemuggar och kaffetermosar, men även lite foton och några upplagor av Nya testamentet.

Det står just nu ett fåtal personer som sippar på en kopp kaffe och samtalar med varandra och volontärerna. Torbjörn Björk bjuder in till samtal. Han står och delar ut sockerbitar och pratar om vartannat. Vinden får hans rätt så långa skägg att sväva lite över ansiktet.

– Jag har varit aktiv i kyrkan i 14 år och stått här på Plattan och delat ut kaffe i tio år. Mitt mål med detta är att sprida Jesus budskap vidare till folk, säger Torbjörn.

För 20 år sedan satt Torbjörn i fängelse för sista gången. Utmärglad och arg som han var, fick han besök av en präst. Prästen uppmanade Torbjörn till en bön för att ta till sig Jesus.

– Det fanns ju inte en möjlighet för mig att göra något sådant, så nedbruten som jag var på den tiden. Då skrattade mörkrets krafter åt mig, fortsätter Torbjörn.

”Vi får inte glömma bort hur viktigt samtalet är”

Elisabeth har inte stått lika länge på Plattan som Torbjörn, men har länge varit en aktiv volontär i S:ta Claras församling. För henne handlar kaffevagnen både om att samlas och diskutera den kristna tron, men även för att få en chans att samtala med alla olika sorters människor.

– Det är många som kommer hit och pratar men som inte skulle kommit till kyrkan exempelvis. Många har nog en förutfattad mening om kyrkan, att det enbart är bön och predikan. Det är därför jag är så glad att vi gör detta. Vi får inte glömma bort hur viktigt samtalet är, säger Elisabeth.

Torbjörn och Elisabeth.

Det är olika typer av människor som besöker deras kaffevagn. Stammisar som promenerar förbi varje dag och stannar till för en pratstund och en kopp kaffe. Även de som mår dåligt i livet, både på grund av missbruk men även av existentiella funderingar kommer förbi då och då. En del behöver kanske bara värmas upp. Alla är välkomna.

 

S:ta Clara Kyrka

S:ta Clara Kyrka har i 30 år varje vardag kl. 13.30 -14.30 haft sin kaffevagn på Plattan som ligger några få minuters promenad från kyrkan. Från kl. 09.30 på vardagar serverar de även mat till behövande utanför kyrkan.

Initiativet till kaffevagnen togs år 1989 av kyrkans dåvarande präst Karl Erik Sahlberg. Man ville då att kyrkan skulle föra samman folk även utanför kyrkan. På så sätt skapar man samtal med människor och erbjuder en hjälpande hand till de som är i behov av det.

 

Embla Starke Sundén

Läs mer