Hälsingland – Sveriges bandycentrum

Edsbyn, Bollnäs, Broberg/Söderhamn och Ljusdal har sedan slutet på 1940-talet tagit 20 SM-guld tillsammans – en otrolig siffra med tanke på det lilla område de fyra klubbarna är utspridda på. Häng med Slussens Tidning i ett försök att förklara hur det lilla landskapet Hälsingland kan producera så många bandylag i toppklass.

Vi börjar vår resa i Bollnäs vars bandylag vann World Cup och blev världsmästare så sent som 2019. Per ”Palle” Berglén är en stor bandyentusiast och spelade själv åtta säsonger i Bollnäs A-lag under 1980-talet. Han tror det stora intresset för bandyn i Hälsingland kommer av att landskapet saknat elitlag inom de stora idrotterna.

Varken fotbollen eller ishockeyn har haft några lag från bygden i de högsta ligorna och detta har gjort att intresset för bandy – där det alltid har funnits föreningar i absoluta toppskiktet – har vuxit och frodats under det gångna seklet.

– Det skapades en kultur med lite egna traditioner också, bandyportföljen med sina termosar innehållandes kaffe, glögg eller starkare drycker är en typisk sådan. Man kände att man tillhörde ett sammanhang som inte fanns på så många andra ställen. Bandyn blev något man identifierade sig med som hälsing och kände stolthet över. Sedan måste man ju givetvis nämna Snoddas, han skapade ett engagemang även bland människor som inte var så intresserade av bandy från början säger Per.

Snoddas skapar bandyfeber

Gösta ”Snoddas” Nordgren skapade bandyfeber under 1950-talet. Han spelade tio säsonger med Bollnäs och var med och tog SM-guld 1951 och 1956. När han 1952 medverkat i Lennart Hylands radioprogram ”Karusellen” och framfört ”Flottarkärlek” slog han igenom med dunder och brak. Publiken flockades både på bandyisarna och i folkparkerna. Var intresset för bandyn i Hälsingland redan stort så exploderade det tack vare detta folkkära dragplåster.

Snoddasnostalgin är påtaglig även i dagens Bollnäs. Förutom att han står staty finns även ett litet Snoddasmuseum. Snoddaståget heter en turistattraktion som tar besökare runt genom staden på sightseeing. Även bandyn har anammat bygdens bandyfavorit nummer ett i sin organisation – andralaget heter just Snoddas.

Gösta ”Snoddas” Nordgren – mannen som fick bandyintresset att explodera Foto: Stiftelsen Jamtli

I bandykyrkan är sporten religion

Endast tre mil väster om Bollnäs ligger den mest framgångsrika hälsingeklubben inom bandysporten, Edsbyn. Hela tolv SM-guld har det blivit, det senaste togs nu i mars 2020. Med den skimrande historien och som regerande mästare finns verkligen ingen anledning att ändra namnet som lokalborna själva har givit sin hemort; Guldbyn.

Trots endast knappa fyratusen invånare har man lyckats blivit en maktfaktor inom svensk bandy. Här invigdes Sveriges första inomhushall för bandy 2003. Nu går den under namnet Svenska Fönster Arena men kallas oftast ”Bandykyrkan”.

Med en kostnad på omkring 19 miljoner kan man fråga sig hur en sådan liten ort kunde ro ett sådant jätteprojekt i land?

Björn Ingesson, ordförande i FSO (Föreningssamverkan i Ovanåkers kommun) tror att det var möjligt kanske just för att det är en liten ort där precis allt kretsar kring bandyn.

– Vi har varken hamn, järnväg eller flygplats. Men vi har en otrolig samverkan mellan olika grupper i samhället som gjort satsningar som denna möjlig. Kommun, näringsliv, idrottsföreningar, kyrkor och bygdeföreningar har sedan föreningens födelse alltid hjälpts åt tillsammans för att klara investeringar som gynnar vår älskade bandysport säger han i en intervju hämtad från boken ”Bandy i 100 år” av Arne Argus.

Svenska Fönster Arena i Edsbyn, mer känd under namnet ”Bandykyrkan”.
Foto: Wikimedia Commons

Intresset fortsatt stort – dambandyn på frammarsch

Lägg sedan till Ljusdals BK och Broberg/Söderhamn som ligger inom åtta mil från Edsbyn så förstår ni varför Hälsingland kallas bandysportens Mekka. Ett bandycentrum skapat av brist på storklubbar inom andra större idrotter, Snoddas framfart genom Sverige på 1950-talet och stolta lokala föreningar som alltid gjort allt för att lyfta sina lag och sin idrott.

Lägg till alla spännande derbyn genom åren vilket genererat en lokal rivalitet och storpublik. Blandningen av allt detta har skapat det enorma bandyintresse som nog aldrig kommer att släppa taget om hälsingeborna. Intresset är kanske – efter den senaste tidens stora sportsliga framgångar – större än någonsin.

Dambandy på hög nivå lyser tyvärr ännu med sin frånvaro i Hälsingland. Både Bollnäs och Edsbyn har dock under det senaste året börjat med öppna träningar för alla kvinnor som vill deltaga och förhoppningen är att slagkraftiga A-lag för damer finns inom ett par år. För Bollnäs är ambitionerna så höga som att ha ett damlag i högsta serien senast säsongen 2020/2021.

FAKTA

Bollnäs Goif: Bildades 1895. SM-guld (2) 1951, 1956. World Cup-mästare (2) 2005, 2019.

Broberg/Söderhamn Bandy: Bildades 1919. SM-guld (5) 1947, 1963, 1964, 1976, 1977. World Cup-mästare (4) 1975, 1977, 1978, 1983.

Edsbyns IF: Bildades 1909. SM-guld (12) 1952, 1953, 1962, 1978, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2017, 2018, 2020. World Cup-mästare (3) 1979, 1991, 2008.

Ljusdals BK: Bildades 1943. SM-guld (1) 1975.

Text: Joakim Warnemann Rubrikfoto: Unsplash

Läs mer