Gå på krogen som vanligt – fast på hotell

Checka in på hotell. Beställ roomservice till klockan 02. Privat livekonsert på rummet. Under pågående restriktioner erbjuds ett alternativ till att gå på krogen – på ett budgethotell i Stockholm.

På parkeringen utanför Reimersholme Hotell står flera gamla husvagnar, ombyggda till barer och foodtrucks. En är målad i chockrosa medan en annan grafittisprayad i ett slags cirkusmotiv. Folk sitter utspridda på uteserveringen och trängs om solen i den kyliga vårkvällen. Högtalarna spelar rytmisk världsmusik. I barvagnen står Kaspar Druml, en av ägarna till hotellet, och häller upp vin.

– Jag gör lite allt möjligt, hoppar in där det behövs, säger Kaspar och rycker på axlarna.

Tillsammans med två barndomsvänner tog han över driften för snart två år sedan. Egentligen är de musiker. De hade spanat på stället i flera år. Läget vid vattnet var toppen. Att det fanns något sorgligt och nedgånget över stället var för dem bara en del av charmen.

– Det var så anonymt och underligt. Väldigt få gäster. Jag började dricka kaffe med ägaren och berättade om allt jag skulle vilja göra med stället, säger Andil Dahl, en annan av ägarna och initiativtagarna till konceptet att checka in på ett hotellrum istället för att gå på krogen. 

Medan Kaspar springer efter mer cavaflaskor, har Andil tid för att berätta storyn om hur allt växte fram. 

– Jag var på turné när ägaren ringde och ville sälja. Så jag hoppade av direkt och åkte hem. Jag har nog alltid velat skapa en sån här mötesplats. 

Anti-entreprenörer

Killarna har en mild framtoning och uttrycker sig ganska sävligt om sin verksamhet.

– Vi anses nog lite flummiga. Det är som att vi leker hotell. Vi har egentligen ingen aning om vad vi håller på med, säger Andil självironiskt.

Ganska snart försökte de anordna konserter, vilket var en del av grundidéen. Till en början gick det motigt för dem. Hotellet hade redan dålig beläggning och under deras regi förvärrades det.

– Det gick skitdåligt. Vi brydde oss inte så mycket om att vara service-minded, så vi fick en del klagomål och dåliga ratings på nätet. Vi tänkte inte på att personalen hade ett behov av striktare ramar för hur man arbetar. Jag och Kaspar flyter mest runt och låter saker hända, det funkar bra för oss två, vi är som i symbios. Men ibland blev jag tvungen att leka chef, låtsas bli arg och skälla ut dom, för att det kändes som att dom ville det.

Andil illustrerar ett exempel och spelar en sträng chef som hytter med fingret.

– ”Kassan måste stämma i slutet kvällen!”. Efter såna utspel flöt det på bättre.

Dock uppstod en konflikt mellan vännerna, vilket ledde till att en av tre lämnade verksamheten.

– Han ville göra på ett annat sätt. Det var som att göra slut, vi grät och talade ut, men alla förstod att det var bäst om vi gick skilda vägar. Numera är han här jämt, som gäst istället.

Dö för att kunna återuppstå

När pandemin slog till så tillintetgjordes den lilla beläggning hotellet hade. Som en konsekvens blev personalen tvingad att gå.

– Det var väldigt jobbigt så klart, men vi hade verkligen inga pengar, det gick liksom inte.

Samtidigt visade det sig att pandemin var precis vad den här duon behövde. Nu kunde de börja från scratch och göra sin egen grej.

– Vi behövde dö för att kunna återuppstå.

De två vännerna gjorde allt för att hålla sig flytande. Först inrättades en foodtruck på gården som sålde quesadillas. I köket stod de själva. Efter några veckor ringlade en lång kö av hungriga Södermalmsbor till deras vagn. Ryktet spred sig. Långsamt växte verksamheten. Nästa projekt blev en naturvinsbar uppe på en liten terass vid sidan av hotellbyggnaden. Och livekonserter så klart. Under sommaren skedde det utomhus (även om vissa grannar klagade). På hösten flyttades det in. De rev några hotellrum och byggde en scen. Där anordnades flera uppskattade konserter för 50 personer.

– Sen kom regeln om max åtta pers, och då dog allt igen, säger Andil med ett snett leende.

Kryphålet som räddade allt

Efter lite spånande om hur de skulle överleva kom snilleblixten om roomservice. Till hotellrum får man nämligen beställa mat och dryck dygnet runt. Det har inte förändrats under pandemin. På så vis kunde de komma runt serveringsstoppet vid 20.00 som varit en del av de svenska restriktionerna.

– Vi la upp en konstig annons på Blocket om att vi sålde våra tv-apparater, eftersom vi behövde pengar. Och så avslutade vi den med att säga ”kom hit och ät middag på våra rum”. På nåt sätt blev den annonsen viral, den spreds sig överallt. Vi gjorde också en video där vi förklarade konceptet lite tydligare och sen började bokningarna trilla in.

Trots knapphändig marknadsföring har hotellet varit fullbelagt varje helg. Max fyra personer i varje rum får chansen att beställa en trerätters middag och hur mycket dryck de vill. De satte en gräns vid klockan två så att serveringspersonalen kan få gå hem. Gästerna får tillbringa natten på rummet men de flesta lommar hem vid två-tiden. Menyn är klassisk fransk, med vegetariska alternativ, samt en vinlista som består av naturviner. Dialog har förts med både polisen och tillståndsmyndigheten, som varit på plats och kontrollerat.

– Dom älskade konceptet och sa att dom skulle boka ett rum och komma helgen därefter, skrattar Andil.

Musiken står alltjämt i centrum. I början hölls konserter nere på livescenen som de byggt. Artister som Jakob Hellman spelade för ett tomt rum, medan konserten livestreamades på tv-apparaterna uppe i rummen. Efter varje låt stampade gästerna i golvet istället för applåder.

– Jakob var bra på att utnyttja det knäppa i situationen och det utvecklade sig till en rätt unik kommunikation mellan artist och publik.

Efter ett tag övergick det till deras nuvarande upplägg, att ha husband som går omkring och framför privatkonserter på rummen. Gästerna får beställa låtar från 50-300 kr. Med tanke på hur många arbetslösa musiker pandemin har skapat har det inte varit särskilt svårt att få tag på folk.

– Det är en väldigt hög klass på våra musiker.

Hotellgästen Jakob Beckman firade sin 40-årsfest i ett av rummen. Från början var han besviken över att fylla 40 under pandemin, då han hade sett fram emot en stor fest. I slutändan blev det bättre än vad han kunnat föreställa sig.

– Det var helt fantastiskt. Serveringen var lite förvirrad men upplevelsen magisk. Det är en födelsedag jag alltid kommer att minnas, bäst av allt var ”konserten”.

Plötsligt står tre musiker i det trånga rummet och framför Fred Åkerströms ”Jag ger dig min morgon”. Mannen som sjunger har lika djup röst som originalet. Håren reser sig på samtliga armar. Stunden är väldigt intim.

– En otroligt lyxig upplevelse, enligt Jakob.

Under kvällens gång står de flesta dörrar öppna i korridoren. Folk tittar in och hejar på varandra. Om någon går in till ett annat sällskap kommer strax en i personalen och kör ut dem. Ägarna är måna om reglerna men också om konceptet i sig.

– På sistone har folk velat mingla mer med varandra. Det finns väl ett uppdämt sug efter att träffa främlingar men det här är ju ingen nattklubb, påpekar Andil Dahl.

Festivalsommar väntar

Trots succén är det här sista helgen. Det är slitsamt och killarna känner sig redo för något nytt.

– Nu vill vi fokusera på sommaren. Förutom naturvinsbaren ska vi öppna ett brasserie på bottenvåningen, ha en glasskiosk här ute, och en surfbar där man kan hyra surfbrädor med motor. Det kommer bli som en festival.

Och livekonserter så klart, om inte grannarna klagar för mycket. Idéerna fortsätter att spruta från de okonventionella hotellägarna. Det här är antagligen inte det sista vi hör från killarna på Reimersholme, på hotellet där man gör mer än bara sover.

Rubrikfoto: Privat Reimersholme hotell

Text: Joakim Granberg

Läs mer