Att vara ung i Stockholmsområdet kan göra det svårt att hitta ett eget boende. Med få år i bostadskö, dåliga finansiella förutsättningar och avsaknad av en inbyteslägenhet, kan klivet in på bostadsmarknaden kännas stort. Då ger ungdomslägenheterna i stans bostadsförmedling ljus i mörkret.
154 av Sveriges 290 kommuner bedömer att det råder underskott på bostadsmarknaden för ungdomar, enligt Boverkets undersökning 2023. Värst är bristen i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. För att öka chanserna för ungdomar 18-25 år i Stockholmsområdet att hitta en bostad, erbjuder Bostadsförmedlingen i Stockholm ungdomslägenheter.
– Som alla vet är bostadssituationen i Stockholm ganska ansträngd, generellt. Svårast är det förstås för unga och nyanlända som inte hunnit samla på sig kötid. Där kommer ungdoms- och studentbostäder in. Det är relativt goda chanser att få en ungdomsbostad om man har registrerat sig hos oss, säger Marika Klerby-Nordström chef för Marknad och kommunikation på Bostadsförmedlingen i Stockholm.
Ungdomsbostäderna fördelas i ett cirkulerande schema efter ålder, så att även 18-åringar ska ha en chans att flytta hemifrån.
– Alla står i samma kö men det är enbart ungdomar som kan söka ungdomsbostäder. De fördelas vanligtvis till dem mellan 18 och 25 år och enligt ett cirkulerande schema. En lägenhet som kommer in förmedlas bara till 18-åringar, nästan bara till 19-åringar, därefter till endast 20-åringar och så vidare, upp till 25-åringarna. Detta för att det ska bli rättvist. Annars skulle enbart 25-åringar, som har hunnit köa längst, få alla ungdomslägenheter, säger Marika Klerby-Nordström.
Det gäller att hänga på låset
Samma dag som du fyller 18 år kan du ställa dig i Bostadsförmedlingens bostadskö. Och det gäller att vara snabb.
– När du tävlar mot andra i din ålder kan det vara några få ködagar som avgör om du blir erbjuden lägenheten eller inte. Allra störst chans har du om du registrerar dig på din 18-årsdag, säger Marika Klerby-Nordström.
Ungdomslägenheterna är inte samlade på någon specifik plats utan är utspridda över hela Stockholmsområdet.
– De kan ligga överallt i Stockholms stad och närliggande kommuner, men oftast är de i Stockholms allmännyttas bestånd och då alltså i Stockholms kommun. Många ligger i Albano men de finns som sagt överallt i staden, även i innerstaden, säger Marika Klerby-Nordström.
Catherine Bergman
Fakta. 208 ungdomslägenheter förmedlade i oktober
Under 2023 förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm totalt 17 419 lägenheter.
I oktober 2023 förmedlade de 1 832 lägenheter. Den genomsnittliga kötiden var 9,1 år.
397 av de totalt 1 832 förmedlade bostäderna i oktober var nyproducerade.
Samma månad förmedlades 295 studentbostäder och 208 ungdomslägenheter.
- Kortaste kötiden: Ångbåtsvägen 3A, Östertälje (Södertälje); vanlig hyresrätt (2 rum och kök; 61 kvm) – 20 dagar
- Kortaste kötiden – studentlägenhet: Söderarmsvägen 26A, Kärrtorp: (1 rum och kokvrå; 25 kvm) – 13 dagar
- Längsta kötiden: Bastugatan 36, Södermalm; vanlig hyresrätt (3 rum och kök; 72 kvm) – 36,3 år
Fakta. 9 år att få en bostad
Stockholms kommunala bostadsbolag lämnar alla sina lediga lägenheter till Bostadsförmedlingen i Stockholm. Cirka hälften av de förmedlade bostäderna är från privata fastighetsägare.
Alla bostäder förmedlas utifrån kötid. Att få en bostad tar i genomsnitt drygt 9 år. För vissa attraktiva lägenheter krävs en kötid på 20 år eller mer, men varje år förmedlas också hundratals bostäder med kötider mellan 0 och 2 år. Man kan inte köa till en specifik bostad. Bostadsförmedlingen erbjuder även seniorlägenhet, ungdomslägenheter och studentbostäder.
De ungas olika bostadsalternativ i Stockholmhttps://slussenstidning.se