Teatern i Ringen – en mattrend som håller?

I Skanstulls centrum Ringen står foodcourten Teatern lika stadigt som när den lanserades. Trots en genomskärande corona-pandemi som har påverkat restaurangbranschen har de 10 restaurangerna hållit sig kvar och med minst lika många besök som startperioden 2015.

Från köket på fiskrestaurangen The Fishery hörs bestick som skramlar ut över matsalen. Vid en närmare titt är det en ung tjej som står och väljer mellan knivar för att skära upp fisk.

– Jag tycker att det är jättemysig stämning här och speciellt precis innan öppningen, säger Hanna, 21, restaurangbiträde på The Fishery.

Det sitter ett fåtal personer utspridda med jämna mellanrum i matsalen. Utrymmet fylls av de lugna jazztonerna som spelas ut från högtalarna. Klockan är 10.50 på en måndag och om tio minuter öppnar restaurangerna som delar utrymmet sin service för lunchtimmen.

– Vi upplever nog inte att det är så stressigt även om det kan komma många människor under lunchtimmen. Vi är nog vana vid det.

Restaurangerna är små och står vägg i vägg med varandra vilket ovanifrån gör att det ser ut som en sluten cirkel. Det arbetar 2–3 personer i varje restaurang som mest. Att restaurangerna står nära varandra är ingenting som stör arbetarna utan något som till och med kan vara till en fördel.

– Vi brukar hjälpas åt restauranger emellan med att ge varandra koppar eller bestick om någon skulle ha slut på det, det är en trevlig stämning mellan alla, säger Hanna.

Till vänster om The Fishery ligger MALMØ Falafel och bredvid det MAMA som är ett rotisseri som serverar både kött och kyckling. Det är en man som rör sig fram och tillbaka mot kassan samtidigt som han förbereder sallad och tunnbröd som ska användas till wraps.

– Jag förbereder för lunchtimmen, det är alltid så smidigt att ha bröden förberedda och salladen för att de flesta beställer caesarsallad och olika wraps, säger Nalin, 40, krögare på MAMA.

Nalin serverar en tallrik med ceasarsallad.

Alla restauranger har olika färger, skyltar och design som skiljer de åt. De delar en yta på 770 kvadrat men den varierande belysningen och tempot som upplevs vid varenda restaurang ger en bild av att det är helt oberoende från grannen. Teatern hade premiär 2015 som en förnyelse av Skanstulls centrum Ringen. Centrumet hade innan dess upplevts som förbleknande efter sina 38 år. Nya foodcourten fick mycket beröm och uppskattning från invånarna samt mat- och resedestinationstipsande webbsidor som Krogguiden, Visit Stockholm och RES. Konceptet att prisbelönta och kända kockar står och lagar snabbmat i ett centrum blev vinnande och förde tillbaka om inte födde nytt liv till Ringen.

– Det varierar såklart hur många människor som kommer hit per dag, men man märker att de som kommer hit är vana, säger Nalin.

Pandemins våg av oro

Även krögaren delar med sig om att det är fördelaktigt med flera restauranger i samma utrymme då de kan hjälpa varandra och även att det inte skapar någon konflikt emellan eller oro att kunderna ska välja att gå till en annan restaurang.

– De som kommer och beställer vet redan vad de vill ha, jag har aldrig upplevt en oro att det ska vara annorlunda.

Den enda gången det varit oroligt läge är under corona-pandemin.

– Då var det mycket färre människor på grund av restriktionerna och omständigheterna vilket jag förstår. Jag tror att alla blev oroliga då för hur vi skulle klara oss.

När coronaviruset slog till 2020 var restaurangbranschen ett av de arbetsområden som tog en stor smäll. Försäljningen minskade med totalt 20 procent jämfört med året innan och de restauranger som påverkades mest var de i större tätorter som Stockholm. Med denna effekt var Teatern ett av de matställen som fick betydligt färre kunder. Då allmänheten rådgivits att jobba hemifrån och minska den fysiska kontakten var det självklart att inte lika många kom och åt under lunchtimmen på Teatern.

– Vi förstod att det var svåra tider, de flesta behövde jobba hemifrån vilket innebar att de inte skulle komma hit, säger Nalin.

Den nionde februari 2022 togs de flesta restriktioner bort, speciellt de som berörde restauranger. Detta var positiva nyheter för arbetarna i Ringen och innebar att Teatern skulle bli en destination för lyxig snabbmat ännu en gång. Klockan blir 11.23 och matsalens utrymmen har nu fyllts med alltifrån ensamma till sällskap. De lugna jazztonerna dämpas av röster som för konversationer. Nalin och Hanna rör sig snabbt och står redo för service samtidigt som de ler mot kunderna som beställer caesarsallader från MAMA och en fisheryburger från The Fishery.

Sitimiya Melka

Läs mer