Poppius journalistskola flyttar från Slussen till Globen

Under december månad packas flyttlådorna på Poppius journalistskola som efter tio år på Pustegränd vid Slussen flyttar in i Företagsuniversitetets moderna lokaler i Globen. Flytten kommer att innebära flera förändringar även om Poppius alltid kommer att vara Poppius.
– Det viktiga är inte
var vi är utan hur vi är och att eleverna alltid står i centrum, säger rektor Niclas Breimar.

Poppius journalistskola har varit lokaliserat på olika platser genom åren, i allt från risiga källarlokaler med stulna datorer var och varannan kväll till tjusigare lokaler på JMK i anslutning till Stockholms journalisthögskola. De senaste tio åren har Poppius legat vid Slussen och vackra Riddarfjärden men vid årsskiftet är det alltså dags för flytt igen.

Flottare lokaler men mindre familjärt?

Poppius lokaler ligger idag belägna en trappa ner i det aprikosfärgade huset på Pustegränd 1–3. Så snart man kommer in möts man av doften av nytända ljus som står utplacerade på små bord längs korridoren. Den gråbruna mellanpudeln Nelson tassar försiktigt fram i korridoren vid sidan av matte Lena Norlén, 55, redovisningskonsult på Poppius. Hon har ett förflutet som kostymmästare på teatern men bytte inriktning för några år sedan.

-Det var stressigt att jobba som frilans och backstage inom teatern så jag sökte något mer stabilt när jag fick barn. Jag var först anställd på Teaterunionen i åtta år men gick över till Poppius 2016 när de frågade om jag kunde börja hos dem, säger Lena som är företagsekonom med inriktning mot konst och kultur.

Lena själv har ingen tidigare erfarenhet av journalistik mer än att hon läser nyheter, gärna tidningen Dagens Nyheter. Hon tror att flytten kommer att innebära positiva förändringar för framtida Poppius-elever i form av ett modernare, flottare och lite lyxigare Poppius. Samtidigt befarar hon att lite av den familjära stämningen kan komma att försvinna då hon och rektorn kommer att sitta i ett kontorslandskap en våning upp.

-Det blir nog mindre närhet till våra elever och mer renodlad ekonomi för min del och det är lite synd att man inte kommer att träffa våra fina elever på samma sätt.

Rektor Niclas håller med om Poppius nya lokaler kommer att erbjuda en proffsigare och elegantare framtoning, men tror inte att det blir på bekostnad av den familjära stämningen.

-Vi kommer att ta med en hel del av vår personliga inredning som foton och bilder och vi kommer att finnas mer tillgängliga vid kursstart än vi gjort tidigare. På de kortare kurserna planerar vi dessutom att bjuda våra elever på lunch tillsammans med sina lärare för att knyta ihop gruppen ännu mer.

Hunden Nelson får inte följa med

Lena Norléns gråbruna pudel Nelson har varit en del av Poppius de senaste tre åren men får tyvärr inte följa med till Globen. Trots att han är en både nyfiken, vänlig och anpassningsbar vovve som tycker mycket om Poppius-elever och har en bakgrund som terapihund, så består lokalerna i Globen i huvudsak av kontorslandskap vilket passar inte så väl för en hund.

Pudeln Nelson med matte Lena
Bild: Karin Larsson

Det är jobbigt att flytta

Rektor Niclas Breimar, 52 är tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Stockholms 32 lokaltidningar Mitti, men idag verksam som rektor på Poppius sedan 2016. Han ser flytten som naturlig och nödvändig, både ur ekonomisk synvinkel eftersom elevunderlaget minskat och lokalerna är överdimensionerade men ser också flera fördelar med att finnas i ett nytt sammanhang som en del i en större kursverksamhet.

-Branschen är målad svart idag där man måste hitta andra vägar att skriva och publicera och göra sig hörd på andra sätt. Det har minskat söktryck och elevunderlag och gjort våra lokaler överdimensionerade. Att flytta in i en modern kursverksamhet med professionell personal och utbyta idéer med andra som jobbar med utbildningar kan öppna för nya möjligheter. Kanske en specialisering eller nisch mot företag?

Samtidigt betonar han att grundutbildningen i journalistik kommer att finnas kvar i sitt ursprungliga skick och att Poppius ska kännas ”så vanligt som möjligt”. Även Slussens tidning kommer att behålla sitt namn.

-Jag ser fram emot det nya som kommer. Men det är jobbigt att flytta.

Spännande klubbar och intressant nöjesliv

Stina Eriksson, 30 har snart läst klart grundkursen i journalistik under 15 veckor på hösten och kan tänka sig att fortsätta på Poppius med en reportagekurs eller en kurs i research. Hon beskriver området där Poppius ligger idag som otroligt charmigt, framför allt med utsikten över Riddarfjärden.

Stina Eriksson, blivande journalist
Bild: Karin Larsson

Att Poppius flyttar till nya lokaler i Globen ser hon dock bara som positivt och en öppning för nya möjligheter. Poppius har fortfarande kvar sitt varumärke som är starkt och flytten kommer inte att ändra attraktionskraften, menar Stina.

-Jag tror Globen som område har mycket att erbjuda journaliststudenter att skriva om, där finns ju allt från spännande klubbar till intressant nöjesliv. Även om bevakningsområdet blir samma som här och utgå från Söder så finns det ju så mycket nytt och kul att skriva om runt Globen.

Ständiga förändringar

Läraren Håkan Söderberg, 66 som har lång erfarenhet som journalist på både små och stora tidningsredaktioner har varit en populär lärare på Poppius de senaste 20 åren med erfarenhet av undervisning i sammanlagt 40 grundkurser i journalistik. Han kommer att följa med Poppius till de nya lokalerna i Globen och ser positivt på flytten.

-Det känns naturligt med flytten och det är ju inte första gången Poppius flyttar. Hela frilansarens liv innebär ständiga förändringar. Vi flyttar dessutom till ett gäng som är ansvariga för utbildningar.

Håkan Söderberg, populär lärare på Poppius
Foto: Karin Larsson

Han hoppas att Poppius genom flytten även kan skapa ett större intresse för journalistik med fler sökande och kanske i förlängningen även fler journalistkurser. Däremot tror han inte att flytten kommer att medföra några större förändringar för utbildningen i sig.

-Vi gör ju nytt hela tiden ändå, i små steg, där vi alltid strävar efter att vara så verklighetsnära som möjligt och följa journalistikens förändringar.

Gravöl

I december vankas det gravöl som initierats av tidigare lärare och andra engagerade i Poppius verksamhet, där alla tar med egen öl och tilltugg för att ta adjö av de vackra lokalerna på Riddarfjärden. Samtidigt blir det ett avstamp och en nystart för den nya verksamheten i Företagsuniversitet på Globen.

Text och bild: Karin Larsson

Läs mer