Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Arbetsdagen

Jobba hemma – ta hjälp av veteraner

Full fart eller väldigt många varv till kaffebryggaren och tvättkorgen? Det är lätt att tappa styrfarten när man jobbar hemifrån. Vi har tagit hjälp av Gustav Elmberger, aktiv i nätverket Hoffice som har full koll på hur man får en fantastisk dag på hemmakontoret. 

Bilden visar en man som står utomhus i en stadsmiljö.
– Jag får så mycket mer gjort än om jag sitter själv. Sitter man ensam är det lätt att fastna
framför skärmen och köra till sent in på kvällen . Foto: Åsa Sommarström

Home + office = Hoffice
Hoffice är ett nätverk för de som jobbar utan arbetsplats eller hemma. Sedan starten i november 2013 och har gruppen växt till ett par tusen medlemmar på Facebook.

– Vi människor behöver känna gemenskap. Det finns djupt rotat i reptilhjärnan. Vi blir stressade av att vara ensamma, säger Gustav Elmberger.
Gustav är samtalsterapeut och egenföretagare. Han är aktiv i nätverket Hoffice och är ofta värd för digitala arbetsdagar. 

Idén bygger på att dela med sig av sitt hem som arbetsplats och ha en fast struktur på arbetsdagen. Tanken är att få energi och en effektiv arbetsdag av att dela sin arbetsdag med andra.

Gör något skönt
Under pandemin har hela konceptet flyttat till digitala möten men idén är densamma: jobba själv tillsammans med andra. 
– Det jag tycker är bäst är ändå att man börjar i tid på morgonen och framförallt slutar i tid.

En arbetsdag på Hoffice börjar vid nio och slutar senast klockan fem på eftermiddagen.
– Då brukar jag se till att göra något skönt. Ta en promenad med en kompis till exempel.

Så här jobbar du enligt Hoffice

På en lapp på en ytterdörr står det skrivet "välkommen till Hoffice".

Jobba i pass

Ha arbetspass om 45 minuter åt gången. Man kan inte koncentrera sig mer än 40 minuter i taget. I en 45-minutersperiod finns det tid för lite ”pappersprassel” och att komma igång att jobba koncentrerat.

Formulera dig

Genom att berätta för andra vad du ska göra så formulerar du även arbetet tydligare för dig själv. Man börjar med en runda i gruppen där var och en kort och sakligt redovisar vad man avser att göra under kommande pass. Det ökar chansen att få det gjort som man har förutsatt sig.

Hofficevärd

Alla hjälps åt men värden leder och guidar under dagen. Det är värden som startar avstämningsrundor och håller koll på tiden åt de andra. Det är också värden som värnar om frivilligheten under dagen. 

Ha kul och släpp loss.

Mindfulness och fysisk aktivitet ökar förmågan till fokus. Mellan passen är det rast på tio minuter. Här passar man på att göra någon fysisk aktivitet som gruppen bestämmer gemensamt. Det kan till exempel vara att yoga, meditera eller att bara hoppa upp och dansa. Gör en egen spellista eller använd Hoffice egen spellista på Spotify. 

Hålla tiden

Ta hjälp av en timer eller klocka för att hålla tiden. 

Tidsåtgång

Vi har svårt att bedöma hur lång tid arbetsuppgifter tar. Genom att berätta efteråt vad man egentligen hunnit med skapar man en feedback-loop och lär sig om sina egna arbetsprocesser.

Open space

Finns det något man vill ventilera i gruppen eller har man en nöt att knäcka? I samband med lunchen eller dagens slut gör man utrymme för gemensamma diskussioner och aktiviteter. 

Källa: Christofer Gradin Franzén, psykolog och grundare av Hoffice.