Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Hemmakontoret

Uppskatta ditt hemmakontor – 5 fördelar att komma ihåg

Visst är det skönt att jobba hemma ibland? Men när veckorna på hemmakontoret blir till månader utan kolleger, fysiska möten, det ergonomiska skrivbordet och det odrickbara kaffet kan motivationen tryta. Här hjälper vi dig att minnas det positiva med en arbetsplats hemma. Kolla in vår lista med 5 fördelar med hemmakontoret!

1. Din arbetsplats är bara din

Alla är vi olika och på en arbetsplats är det nödvändigt att kompromissa. Din kollega kanske gillar ett svalt och tyst kontor med dämpad belysning, medan du föredrar ett varmt kontor med doftljus och skön musik i bakgrunden. På hemmakontoret kan du ha det precis som du vill. Släck, öppna fönstret eller vrid upp värmen – du bestämmer själv över din arbetsmiljö hemma.

Äldre man jobbar i soffan i dunkelt ljus från golvlampa.
Inred din arbetsplats efter din smak och dina behov. Foto: Tima Miroshnichenko

2. Här får du jobbet gjort!

Det är lättare att vara effektiv på hemmakontoret. Du kan fokusera på dina uppgifter och själv välja när du svarar på mejl och samtal. På en arbetsplats blir du lätt avbruten när du är mitt uppe i något och kolleger svänger förbi ditt skrivbord för att diskutera något eller bara kolla läget.

Vanliga kontorsljud kan störa ditt arbete, som evigt klapprande klackskor eller kollegans omedvetna nynnande. Det slipper du hemma och det är fördel som är lätt att glömma!

Läs mer: Kika in hos Karin i hennes unika hemmakontor!

3. Hemmakontoret – fritt och flexibelt

En arbetsplats hemma bjuder på stor flexibilitet och frihet. Jobba i köket, flytta över till soffan när träsmaken slår till och ta det där jobbsamtalet ute när solen skiner. Kanske vill du helst stå och jobba? Testa köksbänken eller strykbrädan! Vi mår bra av variation och du jobbar bäst där du trivs.

Glöm heller inte att du är fri att klä dig som du vill, hemmakontoret kan ha en mycket flexibel klädkod som inte följer arbetsplatsens. (Tips! Formellt upptill och mjukt och skönt nedtill funkar alldeles utmärkt, även på möten via Zoom och Teams. Vi kan kalla det … Cosy Business!).

Man i köksmiljö som har ett videomöte iklädd skjorta, kavaj och pyjamasbyxor.
På din egen arbetsplats kan du skapa nya klädkoder. Foto: Tima Miroshnichenko

4. Närhet på avstånd

En stor fördel med hemmakontoret är naturligtvis närheten! Du slipper pendla, betala dyra bensinpengar eller busskort, och du kan vara på jobbet minuter (sekunder?) efter att du klivit ur sängen. Du har också både kylskåpet och gokaffet nära till hands. Och trots geografiska avstånd till kolleger kan du ha nära samarbeten över nätet via digital teknik – närhet på avstånd helt enkelt.

Lästips! Hitta rätt utrustning till hemmakontoret!

5. Produktiva pauser

Effektivt arbete kräver sina pauser. Vi vet att det är viktigt att röra på sig emellanåt och på hemmakontoret kan du stretcha och pausgympa utan publik. Ta tillfället i akt och släpp loss med en fuldans eller några djupa benböj.

När du jobbar hemma kan du släppa jobbet helt när du tar paus. Hämta posten, släng in en tvätt i maskinen eller pyssla om dina krukväxter en stund. Det är pauser som gör skillnad; efter arbetsdagen har du mer tid till sånt du faktiskt vill göra.

Dansande tjej med hörlurar och mobilen i handen. Stark gul bakgrund och långt hår som flyger.
Ta en paus från jobbet, släpp loss och få ny energi! Foto: Andrea Piacquadio