Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Hemmakontoret

Att jobba hemifrån OCH vara social – är det möjligt?

Jag har jobbat hemifrån till och från i 20 år. 20 år! I mitt eget sällskap, på min kammare och på mina egna villkor. När allt fler började jobba hemma under 2020 fick det mig att börja fundera. Vad var det egentligen jag, en luttrad hemmajobbare, gått miste om?

Funderande kvinna i dunkelt ljus vid fönster.
Vad händer med det sociala livet när man jobbar hemma? Foto: Elle Hughes

När coronaviruset spred sig över världen i början av 2020 blev det uppenbart hur viktig den fysiska arbetsplatsen är i våra liv. För många av oss är jobbet en trygg punkt i tillvaron. Det är där man kan fokusera på det man gillar att göra och är bra på, och kanske är det en plats där det går att glömma jobbiga saker i livet en stund.

Stor omställning att börja jobba hemma

Företag och myndigheter valde att skicka hem anställda på löpande band. Och även jag, i min hemmajobbsbubbla, märkte av att andra inte längre gick till jobbet. Det var inte längre folktomt på gatorna i min del av staden på dagarna. Parkeringen var plötsligt lika full en tisdagsförmiddag som kvällen innan.

Att det är svårare att hitta parkering är en konsekvens av att många jobbar hemma. Foto: Irina Iriser

När jag pratade med vänner och bekanta blev det tydligt att det var en rejäl omställning att börja jobba hemma. En negativ omställning. Det fick mig att fundera. Vad saknade de? Och vad var det egentligen jag gått miste om under mina år på hemmakontoret?

Negativ påverkan på det sociala livet

Det tog inte lång tid att identifiera den gemensamma nämnaren för de nya tidernas hemmajobbare: de saknade alla sina kolleger. Svaret var alltså: det sociala. Och ja, mitt umgänge runt kaffebryggaren har varit ganska begränsat. Vid lunchbordet likaså.

Okej då. Det kan ha hänt att min familj liknat mig vid en ivrig hundvalp när de klev in genom dörren efter en arbetsdag. Nu ska här pratas! Och umgås! Jag har ju inte träffat någon på hela daaagen!

Närbild på glad och social hund
Efter en lång arbetsdag hemma är det dags att umgås! Foto: Krystian Bęben

Vi människor är flockdjur – det är en väletablerad sanning. Men klarar vi inte av att vara själva ens en kort period? I dag har vi ju dessutom en massa bra digitala verktyg som gör att vi kan både se varandra och prata med varandra i realtid, både i jobbet och på fritiden. Kanske måste man trivas väldigt bra i sitt eget sällskap?

Jobb är jobb, fritid är fritid

Jag tror att man som hemmajobbare behöver skilja på arbete och fritid. Jobba på jobbet, styra upp en social tillvaro på fritiden. Man kanske rent av blir mer social av att jobba hemifrån. Det vill säga om man regelbundet lyckas få till kvalitetstid med vänner och familj, människor man själv väljer att omge sig med, när arbetsdagen är slut. Kanske är hemmajobbandet helt enkelt bara ett annat mindset.