Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
ArbetsdagenHemmakontoretMå bra

Håll koll på din arbetsmiljö när du jobbar hemma

Om du hör till den stora skara som har kontoret hemma i dessa dagar kanske du har stött på en del  utmaningar i din arbetsmiljö. Här kan du ta del av lite tips för att få en bättre arbetsmiljö och du kommer förhoppningsvis må bättre – både i kropp och själ.

Välj plats för hemmakontoret

Om du inte har ett särskilt rum du kan använda som kontor, välj helst inte sovrummet. Undersökningar har visat att hjärnan kan ha svårare att ställa om till sömn om man använder sitt sovrum som arbetsrum. Vilket rum du än jobbar i, tänk på att ha någon slags struktur vid varje arbetsdags slut och plocka undan ditt hemmakontor till nästa dag.

Ergonomi – viktigare än du tror

Tänk på att det ställer helt andra krav på en stol om du sitter och äter där en halvtimme än om du placerar dig där i åtta timmar famför en laptop och försöker lösa dina arbetsuppgifter. Fundera på vilken stol hemma hos dig som lämpar sig bäst som kontorsstol. Visst kan man mellanlanda i soffan eller sängen med datorn mellan varven, men de flesta av oss behöver sitta med stöd i korsryggen och fötterna stadigt i golvet om vi vill slippa en smärtande rygg.

Om du bara har pinnstolar hemma, sätt dig på en kudde. Och använd helst ett bord som gör att du kan ha dina axlar avslappnade ner mot tangentbordet. Det bästa är om du kan variera din arbetsställning och stå upp ibland. Vissa tycker att det funkar att ha datorn på strykbrädan.

Ljud och ljus – en smaksak

Känn efter vad som funkar bäst för dig om du har möjlighet att välja, att jobba i tystnad eller med musik på. Det kan ju också variera vad man föredrar beroende på vilka arbetsuppgifter som du ska göra. När det gäller ljus är det viktigt att du inte behöver anstränga ögonen, då kan du få huvudvärk. Se till att du har tillräckligt med ljus på ditt hemmakontor, speciellt inför den mörka delen av året.

Ventilation och värme

Ventilationen är viktigare än du kanske tror, särskilt om ni är flera i hushållet som jobbar hemma. Vädra regelbundet, helst varje dag. Ha inte för varmt hemma, det gör dig bara trött. Men självklart ska du inte frysa.

Glöm inte att ta pauser

Många av oss är nog sämre på att ta pauser när vi jobbar hemifrån. Försök att ha som vana att du tar en paus på förmiddagen och en på eftermiddagen och dessutom en paus för lunch naturligtvis. Även om du har mycket att göra är det bra att få regelbundna avbrott från arbetet. Ofta kan du komma tillbaka med nya infallsvinklar på saker efter att du tänkt på annat en stund. Bestäm dig för att ta pauser och prioritera din egen arbetsmiljö!

En dator
Håll koll på din arbetsmiljö när du jobbar hemma.

Läs mer tips om pauser och hur du tar hand om din hälsa.

Ta reda på vilka lagar och regler som gäller för din arbetsmiljö