Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
ArbetsdagenHemmakontoretMå bra

Ta pauser och förbättra din hälsa

Tänk på att planera för pauser när du jobbar hemma. På ditt hemmakontor måste du själv styra upp dina raster och se till att  ta hand om din hälsa. Här får du några tips på hur du kan tänka.

Bestäm några ungefärliga tider varje dag när du tar paus. Om du dricker en kopp kaffe eller te på förmiddagen och eftermiddagen kan du lägga in en lämplig fikapaus i samband med det. När det är dags för lunch, res dig från din arbetsplats och ta åtminstone en halvtimmes rast. Ha som mål att du tar en kort bensträckare varje timme. Gå inte i fällan att du använder alla dina pauser till att göra hushållsarbete, till exempel diska och tvätta.

Avkoppling för kropp och själ

Börja eller avsluta arbetsdagen på hemmakontoret med en energigivande stund. Bestäm dig för att du minst en kvart varje dag gör några utvalda yoga- eller meditationsövningar för att slappna av och minska på spänningar i kroppen. Du kan också lägga till några muskelstärkande övningar om du tycker att det känns bra. Det finns massor av yoga eller meditationer du kan ta del av på internet, till exempel alltomyoga.se och stockholmmeditation.se
Få mer tips om yoga på denna sida

Meditationskudde på en yogamatta av ull.
Ha en meditationskudde framme för att påminna dig om att ta paus.

Ta hjälp av proffs om du får ont i kroppen

I fall du får ont i kroppen och du inte får bukt med det på egen hand, sök hjälp hos naprapat eller kiropraktor. Vänta inte för länge, då förvärras problemen bara. Unna dig en massage ibland, det förebygger problem att få hjälp att få bort muskelspänningar och triggerpunkter.

Prata med någon om du mår psykiskt dåligt

Om du känner att du mår dåligt psykiskt av din arbetssituation behöver du prata med i första hand din chef. Chefen är fortfarande den som ska leda och fördela arbetet, trots distansarbete. Kanske kan du ta upp detta som en punkt vid en avstämning. Ifall du upplever att det är svårt att formulera vad som är problemet, prata med någon annan och försök sätta ord på det du mår dåligt över.

Ta ansvar för din hälsa

Prova att ta en lite längre promenad i samband med lunchen någon eller några dagar per vecka. Om du har möjlighet att få lite dagsljus under den mörka årstiden är det mycket värt. När du får in pauser med avslappning, rörelse och dagsljus i livet på ditt hemmakontor gör det stor skillnad på din hälsa och ditt välmående. Och går det inte att få till alla bitarna, gör det bästa av situationen. Ta ansvar för din psykiska och fysiska hälsa under tiden du arbetar hemma, för det ansvaret kan bara du själv ta.

Ett svar på ”Ta pauser och förbättra din hälsa

Kommentarer är stängda.