Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Hemmakontoret

Tekniktips — prisvärda mikrofoner och webbkameror för ditt videosamtal

På grund av coronapandemins framfart har vi alla, vare sig det gäller studier eller arbete, behövt utöva dessa mer och mer hemifrån. Denna situation har i sin tur lett till mycket trafik för diverse appar och program som underlättar kommunikation på distans. Program som Zoom, Skype och Microsoft Teams är några av de mest kända exemplen. Men dessa appar och program kräver ofta ny utrustning som mikrofoner och webbkameror, utrustning som ofta kan bli dyr att skaffa om man inte vet var man ska leta.

Visserligen kommer många bärbara datorer med en inbyggd kamera och mikrofon, men det krävs inte många samtal för att förstå att kvalitén på de inbyggda verktygen sällan duger. Mikrofonen kan ofta vara “sprakig” och ge dålig volym, medan kameran kan vara suddig och långsam. Denna artikel är tänkt att ge dig som läsare rekommendationer på både mikrofon och webbkamera, så att du kan höja kvalitén på dina videosamtal utan att behöva tömma plånboken.

Mikrofon — rekommendationer

Sennheiser PC 5 Chat Headset — 149 kronor på Elgiganten
Vår första rekommendation när det gäller mikrofon är Sennheiser PC 5 Chat Headset. Detta är det billigaste alternativet och kombinerar mikrofon och hörlurar i ett. De ger bra ljud i stereo och mikrofonen är brusreducerande, vilket betyder att den fångar upp mindre av ljuden i din omgivning och gör din röst tydligare.

Blue Microphones Snowball iCE Black — 599 kronor på Webhallen
Vår andra rekommendation är Blue Microphones Snowball iCE, en mikrofon med bra ljudkvalité och en robust design. Den är dyrare än Sennheiser PC 5 Chat Headset och är enbart en mikrofon, men kvalitén på ljudet gör den ändå prisvärd. En annan bonus är hur lätt den är att installera. Stoppa in kabeln, sen är det klart. Den sätter till och med sig själv som den primära inspelningsenheten, så att du slipper mixtra med dina ljudinställningar.

Blue Microphones Yeti USB — 1390 kronor på NetOnNet
Vår tredje rekommendation är en annan mikrofon av Blue Microphones; deras Blue Yeti USB. Denna mikrofon är den dyraste av de tre, men priset återspeglar kvalitén. Mikrofonen är otroligt mångsidig, med fyra olika inställningar för att du ska kunna maximera din ljudkvalité oavsett vilken situation du använder den i. Du som har videokonferens med jobbet eller som gillar att spela in musik på din fritid kanske föredrar kardioidinställningen, som bara spelar in ljud som kommer direkt framför enheten. Om du istället vill använda mikrofonen för en podcast eller en intervju, föredrar du kanske den dubbelriktade inställningen som spelar in ljud från både fram- och baksidan av enheten.

Har du svårt att välja program för dina videosamtal? Klicka här för tips!

Webbkamera — rekommendationer

Microsoft LifeCam HD-3000 — 345 kronor på Komplett.se
Vår första rekommendation när det gäller webbkameror är den relativt billiga Microsoft LifeCam HD-300. Kameran kan roteras 360 grader och kan lätt monteras på skärm eller med hjälp av en tripod. Microsofts inbyggda TrueColor-system ser också till så att du alltid syns väl – oavsett vilket ljus du har hemma. Det gör den till ett utmärkt val för presentationer och videosamtal.

Microsoft LifeCam Studio — 849 kronor på CDON
Vår andra rekommendation är också en Microsoft-producerad webbkamera, Microsoft LifeCam Studio. Designen är lite mer klumpig än för LifeCam HD-3000, men istället erbjuder kameran bättre funktioner. Den har 1080p för inspelning och 720p för videosamtal, samt en inbyggd mikrofon med relativt bra kvalité. Likt LifeCam HD-3000 kan även LifeCam Studio roteras i 360 grader och kommer med Microsofts TrueColor-system inbyggt. Men dessa funktioner kostar, datorn som kameran ska användas med måste nämligen ha ganska hög prestanda.

Logitech HD Pro Webcam C922 — 2126 kronor på CDON
Vår tredje rekommendation är Logitechs C922 Pro Stream. Den dyra prislappen återspeglar dess höga kvalité utmärkt. Med 1080p för både inspelning och samtal lovar den bättre kvalité än båda Microsoft-kamerorna. Den har även en automatisk lågljusfunktion som gör dig lätt att se även om du skulle sitta i totalt mörker. Som en liten extra bonus stödjer den även bakgrundsborttagning, så att du kan sätta dina egna bakgrunder under ditt nästa Zoom-möte.

2 svar på ”Tekniktips — prisvärda mikrofoner och webbkameror för ditt videosamtal

Kommentarer är stängda.