Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Må bra

Hemmaträning lösningen i hemjobbartider

En gemensam promenad till kaffemaskinen eller trevligt skvaller över skrivborden. Med hemmajobbet försvinner det sociala samspelet med kollegorna, eftersom digitala möten sällan bjuder in till kallprat. På Folksam Livförsäkringsbolag i Stockholm har man hittat en lösning på problemet som inte bara ger gemenskap, utan även kraft. Det handlar om digital hemmaträning.

–Jag saknar småstunderna när man går emellan mötesrum. Då hinner man lösa problem, men viktigast av allt, att kunna stämma av läget med varandra, säger Maria Nystedt produktutvecklare på Folksam Livsförsäkringsbolag i Stockholm. I samma byggnad som Folksam finns även Friskis och Svettis. Tidigare tränade där ett gäng från Folksam, men sedan i mars har de istället mötts i högintensiva cirkelpass bakom sina skärmar genom det digitala mötesverktyget Zoom. 

Maria Nystedt med datorn framför sig. Hon ska precis börja hemmaträning framför sin skärm.
Maria Nystedt med instruktör Martina Pegelius på distans efter ännu ett svettigt tisdagspass. Foto: Anna Nilarp.

Personliga träningspass

I våras var de fyra, nu är de femton kollegor från olika avdelningar som varje tisdag kopplar upp sig med kameran påslagen och träningskläderna på. Inga redskap behövs utan de använder sin egen kroppsvikt när de kör träningspassets tio övningar i tre omgångar. 
–Det är enkelt att koppla upp sig och det blir personligt eftersom det är obligatoriskt att ha kameran igång, säger Maria. 
Hon menar att det är peppande att bara se varandra på skärmarna.
–Det blir ju också som om att komma ”hem ” till varandra. Man får en känsla av kollegans sammanhang när man ser hen göra burpees ifrån barnrummet, fortsätter hon. 
Maria vill inte missa träningstillfällena och sitter ofta i digitala möten med blus på överkroppen och träningstajts undertill, redo för att minuten efter mötet svida om till sport-topp.

Maria Nystedt gör sit-ups framför sin dator på altanen.
–Jag hade aldrig gjort hundra sit-ups utan mina kollegor, skrattar Maria. Foto: Anna Nilarp.

Drivkraften bakom träningen

Martina Pegelius, försäkringsmatematiker, är initiativtagare till träningen och instruktör för passen. Hon kände att hon tappade vardagsmotionen när hon började att jobba hemifrån. Vanligtvis går hon flera kilometer till och från jobbet. 
–Det är kul att få köra lite nu med kollegorna och skrika på dem, skrattar hon. 
Hon lyfter fram den sociala aspekten av träningen. Det är gemenskapen hon saknar allra mest och trots att hon har både man och barn så träffar hon inga övriga just nu.  
–Man saknar att bara snacka lite skit och skratta tillsammans med kollegorna. Genom vår träning så får vi lite kraft av varandra.  

Martina på Folksam är instruktör vid träningspassen. Här syns hon på dataskärmen.
Instruktör Martina utmanar varje vecka sina kollegor på Folksam. Foto: Anna Nilarp.

Nya vanor

Både Maria och Martina tror att träningen ger ringar på vattnet. De har båda kommit igång med promenadmöten. Halvtimmeslånga avstämningar med kollegor per telefon som rymmer planering inför arbetsdagen, men också en allmän känsloavstämning. 
–Det ger en otrolig skillnad på dagen, man blir så mycket piggare säger Maria som gissar att de på något sätt kommer att fortsätta jobba hemifrån. Även efter pandemin. Planen är därför att fortsätta mötas digitalt och kämpa tillsammans. Med förhoppningen om att de snart kan varva sina hemma pass med de efterlängtade gemensamma träningstillfällena på Friskis och Svettis. 

Med Folksamloggan i förgrunden, syns Maria Nystedt, i bakgrunden sittandes på sin träningsmatch.
En ny vardag för kollegorna på Folksam, hemmajobb varvat med träning framöver. Foto: Anna Nilarp.