Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
ArbetsdagenMå bra

Så lyckas du med din arbetsdag från hemmakontoret

Att jobba hemifrån har många fördelar. Men det har också sina utmaningar. Hälsovägledare och hantverkspedagog Josefin Nyberg guidar dig genom fem steg som hjälper dig att få din arbetsdag på hemmakontoret att fungera optimalt.  

När resan till kontoret är lika med steget mellan soffan och skrivbordet ökar risken att vi tar med oss jobbet hem. Det är lätt att vi fortsätter vara tillgängliga på övertid när vi borde ha släppt taget för att lämna plats för återhämtning. Men problemet kan också vara det motsatta: ett ständigt gnagande dåligt samvete, för att man hänger tvätt eller går och handlar på arbetstid. Båda skapar mental stress som skadar vår hälsa i längden.

– Rent fysiologiskt reagerar vi på samma sätt på mental stress som på fysisk ansträngning. Hjärtat börjar slå fortare för att få mer blod ut i våra armar och ben, och blodådrorna drar ihop sig för att blodet ska lättare kunna förse våra muskler med nödvändiga näringsämnen. Stora muskelgrupper prioriteras, och mindre blod fors ut till våra inre organ och matsmältning, berättar Josefin.

Att vara i ett ständigt beredskapsläge är tärande i längden. För att fylla på resurser och återuppbygga kroppen behöver vi perioder av vila och avkoppling. Annars riskerar vi på sikt att få problem med förstoppning, matsmältning och ett kroniskt högt blodtryck.

Motionera dig lugn

Att kroppen reagerar med beredskap är förstås inte endast negativt. Det frisätter socker i blodet och socker, eller glykos, är vad hjärnan använder för att få energi och tänka. Men när vi fastnar framför skärmen utan att röra på kroppen mellan varven stannar överflödet av blodsockret och stresshormonerna kvar i kroppen.

– Du kan motverka allt detta om genom att röra på dig. Kroppen använder upp blodsockret, och du svettas ut stresshormonerna och andra slaggprodukter. Och när du bli trött i kroppen är det också lättare släppa mentalt, enligt Josefin.

Ge dig tid att stanna upp

Se också till att få in stunder av Mindfulness. Vår hjärna älskar att veta saker, att lösa problem och komma vidare. Men för att känna oss lyckliga, balanserade och tillfreds med tillvaron behöver vi ibland släppa taget, stanna upp och lyssna inåt. Smaka på kaffet, uppmärksamma ljuden runtom, känna solens värme mot huden. Om vi inte ger oss den tiden utan hela tiden jagar och presterar, kan livet till slut kännas tomt. Vi tappar närvaron och det blir allt svårare finna den igen. I längden blir det allt svårare att njuta av höstens alla färger för att vi inte är vana vid hur man gör. Och när vi tappar förmågan att känna närvaron förlorar vi också förmågan att känna välbefinnande.

– Man brukar prata med vänster och höger hjärnhalva. Där vänster är den som planerar, tänker framåt och är på gång hela tiden. Det är den som dömer och delar in tillvaron i kategorier. Och den använder vi jättemycket när vi sitter och arbetar framför en skärm. Medan höger hjärnhalva är mera intuitiv och emotionell. Men det är där som vår förmåga att känna flow och vara tillfreds med livet sitter. Vi behöver båda delarna: vi behöver strukturen men också närvaron, uppmanar Josefin.

Använd din kreativitet

En annan sak som kan hjälpa oss att nollställa vår stressade hjärna är att vara kreativ. Att hålla på med handarbete eller hantverk hjälper hjärnan att komma över eventuella hjärnspöken.  

– Så om hjärnan låser sig eller fastnar på ett problem – plocka fram grejerna och börja jobba med händerna istället. När man jobbar med händerna skickas andra impulser upp till hjärnan än när vi löser problem och det hjälper tankarna att komma vidare. Det är så vi också gjorde förr i tiden när vi använde kroppen mer i vårt arbete. Kreativt skapande har en väldig kraftig läkande förmåga, berättar Josefin.

Hitta gemenskap

Så se till att behålla dina sociala sammanhang eller skaffa dig nya. Människor är flockdjur och vi mår bra av att umgås med varandra.

– Det finns en massa grupper och forum på internet som man kan ta del av bara för att få ett mänskligt utbyte. Men det ersätter inte att få prata med någon och få ögonkontakt. För just ögonkontakt är viktigt för att vi människor ska känna oss sedda och bekräftade och för att vi ska tillfredsställa vårt behov av social gemenskap.

Men hur gör vi nu i coronatider? Har du några tips för hur vi kan umgås vi när vi inte får ses inomhus?

– Ja. Det stämmer att just nu kan vi inte ses hemma hos varandra eller ute på lokal. Men om vi håller avstånd och är försiktiga kan vi fortsätta att ses utomhus. Ta en lunchpromenad med grannen till exempel. Då får du socialt umgänge, motion och ett uppfriskande avbrott i arbetet på en och samma gång. Är en av Josefins råd till dig som saknar kollegor vid skrivbordet på hemmakontoret.