Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Hemmakontoret

Växthuset blev Karins hemmakontor

Effektivaste hemmakontoret? Karin Westman, 50, vet. Det är i växthuset.

Karin i sitt hemmakontor i växthuset.
Både uppkopplingen och avkopplingen är den bästa i växthuset. ”Man kan sitta som man vill, det är svårt att göra på ett kontor”, säger Karin Westman. Foto: Karin Westman.

När Karin Westman byggde ett växthus i sin trädgård i Falun med sin sambo visste hon inte att det skulle bli hennes kontor. Men när man skjuter glasdörren åt sidan och stiger in förstår man dragningskraften. 

– Det är lugnt här. Man ser bladen, rörelserna utanför, känner dofterna. Det är ljust och det passar för arbete, energi strömmar till, säger Karin.

Hon sjunker ner i den gula växthussoffan, lägger upp benen, öppnar datorn. Ibland sitter hon på en stol eller på en kudde på golvet. 

– Jag har ingen bestämd plats utan sitter bekvämt på olika sätt. Men jag har ingen kontorsstol.  

Variation på jobbet

Några problem med rygg eller nacke har hon aldrig känt av, hon skrattar när jag frågar. 

– Jag flyttar mig efter solen. Den kommer in överallt, man kan bli bländad. Då sätter jag på mig en hatt. 

De varmaste dagarna sitter Karin utanför växthuset eller får svalka av en fläkt. Och är det kallt knäpper hon på den elektriska kaminen. För oväder har också sin lockelse, att höra vinden och regnet.

– Det kan förstås störa om man har möten online och det börjar regna. Ett riktigt skyfall. Men det är inte så ofta det händer.

Ända in i november kan hon arbeta i växthuset.

Miljön ger ro

Karins jobb som familjehemskonsulent tillåter att hon gör mycket hemifrån, och det har blivit mer efter coronautbrottet. 

– Jag placerar barn i familjer. Det är en del skrivarbete, telefonsamtal, möten online, med Zoom. Och så åker jag ut. 

Handledningssamtalen som Karin har med familjer kan röra känsliga saker, och då kan en lugn och jordnära miljö vara en tillgång. 

– Att vara här skapar ett slags ro, man landar i en naturlighet. Lite kanske det påverkar vad man skickar ut. Man behöver ta emot andras känslor och då behöver man själv känna ett lugn och en harmoni. Jag tror att man blir bättre på att lyssna. 

Karin poängterar att det inte behöver vara ett växthus, det kan vara en annan ljus, ombonad plats. Men motsatsen – en steril kontorsmiljö med dåligt ljus – skulle hon inte trivas i. 

– Jag skulle bli en sämre lyssnare, inte lika mottaglig för andra. Det skulle skapa en spänning.

Någon risk för att växthuset blir som ett kontor, belamrat med arbete som ska plockas undan, kan hon inte se.

– Det blir inte så mycket papper. Förut hade man pärmar och papper. Nu är det bara att ta bort sin dator. Jag antecknar på telefonen. Det blir inte så stökigt, det är bara att plocka undan datorn och telefonen.

Fullt fokus

– Det bästa med att jobba hemifrån är att man kan uppslukas av det man håller på med utan att bli störd. Man får tid att tänka och kan fördjupa sig i sitt jobb. Tiden man använder blir meningsfull, jag styr det själv. Man behöver inte ägna sig åt ovidkommande saker som man gör på ett kontor. Jag kan jobba fullt ut och ta paus fullt ut. 

I pausen blir det gärna en kopp kaffe i solen. 

– Eller så håller jag på med växterna. Jag rör mig mellan trädgården, växthuset och huset.

Att ta en jobbpaus i sitt eget hem ger en annan frihet än en paus på ett kontor. Men Karin uppskattar ändå möjligheten att åka till kontoret där hon kan få kollegornas input på ett annat sätt. Flexibiltiteten passar hennes personlighet, säger hon, men tillägger att om man är beroende av att ha sina papper på ett bestämt ställe blir det svårare.

Karins tips till andra hemmajobbare:

– Skapa det trevligt omkring dig, inred en plats där du trivs hela tiden med det du gör. Miljön är viktig. Miljön och arbetet går ihop, det kryper in i dig. Och unna dig lyxen att inte stressa, att ta en paus och inte känna dig skyldig för det.

Karin Westman
Ålder: 50.
Gör: Familjehemskonsulent.
Bor: Falun.
Arbetsrum: I växthuset.

Ett svar på ”Växthuset blev Karins hemmakontor

Kommentarer är stängda.