Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
ArbetsdagenHemmakontoret

Viktigt med rutiner när man jobbar hemma

Vi har frågat fem personer om hur det är att arbeta hemifrån. Några upplever att de har ergonomiskt dåliga arbetsplatser hemma, saknar sina kollegor och fikamöten. De uttrycker också vissa svårigheter att ”stänga” av jobbet efter arbetsdagens slut, fritid och arbete går ihop. Det finns även positiva inslag så som att visst hushållsarbete hinns med under dagen. Gemensamt för alla är att de anser att det är viktigt att ha rutiner när du arbetar hemma.  

Charlotte Nygren

Charlotte är försäljningschef på Annonsdax/Schibsted, hennes jobb handlar mycket om försäljning och siffror samt att stötta sitt säljteam. Charlotte har för det mesta jobbat hemma sen i mars.

Jobbar du hemma? Hur gör du?

-Jag jobbar hemma igen en andra omgång detta år. En reflektion är att jag har bättre rutin denna andra omgång. Jag börjar dagen med att slå på datorn och titta igenom dagens agenda och siffror/rapporter. Efter det blir det frukosten. Därefter planera jag för dagens möten via länk och förbereda de telefonmöten som är inbokade. Innan mötena via länk fixar jag till mig och plockar undan så det ser prydligt ut i bild. Lunch vid 12:00 med efterföljande lunchpromenad, viktigt med frisk luft och motion. Med korttidspermittering jobbar vi fram till 15:30 så arbetet efter lunch varvas med inbokade möten och att hinna med allt som dyker upp en vanlig arbetsdag hos oss.

Har du några bra tips/knep på att få bra struktur på din hemmajobbar dag?

‑ Att ha ungefär samma rutiner som du har när du jobbar på kontoret. Glöm inte att hålla på tiderna. Så kl:12:00 är det lunch. Stäng ner datorn helt så det inte kommer in jobb som du tar tag i och glömmer äta. Det hände ofta i den första omgången av hemmajobb i våras. Gå ut och ta luft, åk och handla eller gör något annat som inte har med jobb att göra. Byt arbetsplats i hemmet då och då, inte bra för ryggen att sitta på en hård köksstol hela dagen.

Vad ser du för utmaningar med att jobba hemma?

‑Jag har haft svårt att slappna av när arbetsdagen är slut. Haft tankar om att jag fortfarande är i jobb fast arbetsdagen är slut. Upplever att jag är mer i jobbet när jag är hemma än att jag är hemma privat utan jobb så att säga. Därav jobbar jag fortfarande på att stänga ner alla kanaler som har med jobb att göra, men lyckas inte alltid.

Anna Grönman Anna Grönman

Anna är Kanslisekreterare på Finansdepartementet där hon arbetar som administratör i sekretariatet för verksamhetsstyrning. Anna har arbetat hemma från mars.

Jobbar du hemma? Hur gör du?

‑Jag går upp kl. 7 äta frukost vid TV´n och börja jobba vid 8:30. Kontor med skrivbord har jag ordnat i sovrummet. Det är viktigt att dra upp persienner och tända alla lampor nu när det är mörkt ute. Har ordnat hem en skärm, skrivbord och mus. Första pausen blir oftast efter ca 1 tim. Jobbar lite med administration och sen har jag ofta möten via Skype. Går ut och går 1 tim på lunchen, spelar ingen roll vad det är för väder. Är med på stolyogan minst 1 ggr i veckan. Äter lunch när jag är tillbaka. Ibland går jag ut med maken och äter lunch, det är lyxdagar. Annars blir det något enkelt hemma av resterna som oftast finns kvar. Eftermiddagarna brukar var rätt lugna eftersom jag inte har så mycket eget att jobba med, men håller koll på inkorgen. Mellan detta hinner jag köra en tvätt och en disk under dagen, dammar lite någon dag för att få liten paus och rörelse. Hinner med massor mer hemma på små pauser.

Har du några bra tips/knep på att få bra struktur på din hemmajobbar dag?

‑Gå upp samma tid varje dag, börja jobba samma tid ha en speciell arbetsplats hemma. Jag har min plats vid skrivbordet i sovrummet och maken sitter i köket. Gå ut utanför hemmet minst en gång om dagen.

Vad ser du för utmaningar med att jobba hemma?

‑ Mental hälsa. Saknaden av spontana små samtal med kollegor och fikapauser.

Anne Nömmera

Anne jobbar med löner och HR-support på Systembolagets HR-avdelning. Anne har arbetat från hemmet till och från under vår och höst, men under senare tid enbart från hemmet.

Jobbar du hemma? Hur gör du?

‑Jag försöker börja tidigt, vi många möten via teams både jobb och sociala möten, det är viktigt att ta lunchrast och även försöka komma ut en kort promenad för att få lite dagsljus.

Har du några bra tips/knep på att få bra struktur på din hemmajobbar dag?

‑ Jag försöker att kolla mina mejl på morgonen, vid lunch och på eftermiddag. Då får jag mitt löpande arbete bäst gjort.

Vad ser du för utmaningar med att jobba hemma?

Det är statiskt, jag har ingen bra arbetsplats hemma så jag försöker flytta runt mellan soffa, fåtölj och köksbord.

 Anna Boberg

Anna bor i Tyresö och jobbar som projektledare på Patent- och registreringsverket. Anna har jobbat hemifrån hela våren men även varit inne på kontoret 1-2 dagar i veckan under sommaren och fram till slutet av oktober. Nu jobbar Anna hemifrån igen och kommer att göra det fram till årsskiftet.

Jobbar du hemma? Hur gör du?

‑ Jag jobbar hemifrån just nu. Det betyder att jag kan sova lite längre på morgonen, kanske till kl. 07:00. Går upp och sätter mig vid datorn ca 1 tim, läser mejl och tar hand om akuta frågor. Går sedan en morgonpromenad, ibland med min man som också jobbar hemifrån. Hur lång den blir beror på hur mycket tid jag har, men minst 2 km. Jag sitter i många möten då jag är projektledare. Dagarna ser väldigt olika ut. Ibland mer utredningsarbete och rapportskrivande och då brukar jag boka av tid för det för att slippa bli störd. Jag tar oftast en lunchpromenad och en promenad direkt när jag slutar, för att markera att dagen är slut. Det beror lite på om jag inte ska iväg och träna.

Har du några bra tips/knep på att få bra struktur på din hemmajobbar dag?

‑ Egentligen inte. Mina dagar ser väldigt olika ut. Jag försöker upprätthålla någon slags disciplin genom att alltid gå ut flera gånger om dagen. Jag försöker boka en lunch/veckan med kompisar som också har sina kontor hemma och bor i närheten.

Vad ser du för utmaningar med att jobba hemma?

‑ Jag känner att det är lätt att tappa fart. Det är lite tråkigt också. Dessutom är det inte lika bra ergonomiskt, fel stol, liten skärm och skrivbordet är inte höj- och sänkbart.

Mona-Lisa Fränneby

Mona-Lisa jobbar som kanslisekreterare på Ekonomiska avdelningen på Finansdepartementet. Mona-Lisas närhet till arbetsplatsen har gjort att hon har kunnat arbeta på kontoret mer än de flesta. På senare tid uppmanar Mona-Lisas arbetsgivaren till att arbeta hemma. Bara de som absolut behöver vara på plats ska vara det.

Jobbar du hemma? Hur gör du?

‑ Jag försöker hålla samma rutiner som när jag är på jobbet. Datorn igång kl. 8, vi har kort morgonmöte (skype) med den enhet jag tillhör kl. 9.15, mest för att säga god morgon och checka av. Lunch som vanligt vid 11:30-12-tiden. Vi skypar mera än vad vi ringer. Försöker tänka på att ta pauser och att ta ett varv runt kvarteret under dagen.

Har du några bra tips/knep på att få bra struktur på din hemmajobbar dag?

‑ Att försöka hålla sina rutiner.

Vad ser du för utmaningar med att jobba hemma?

‑ Det går mycket bättre än vad jag trodde faktiskt. Arbetsgivaren ställer upp och skickar hem den utrustning vi behöver, både vad gäller teknik och hjälpmedel som laptop-stativ, skrivbordsstol o.s.v. Arbetsställningen går ju inte att jämföra med den jag har på arbetet med höj- och sänkbart skrivbord t.ex. Risken finns att man blir sittande för länge utan att röra sig. Det sker automatiskt mera när jag är på jobbet. Kan vara svårt att stänga ner och ställa undan datorn när man är hemma.