Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Arbetsdagen

Jobba hemma med struktur

Har du svårt att komma igång på morgonen? Eller hinner klockan bli åtta på kvällen och du ska bara fixa en liten grej till… Då kanske det är dags att schemalägga dagen som Anna Z Ek som arbetar hemifrån sedan mitten på mars 2020.

När ryggen sa ifrån skickade Annas arbetsgivare hem hennes kontorsstol. Sedan dess fungerar arbetsmiljön bra. Foto: Åsa Sommarström

– Jag gillar att jobba och jag har väldigt lätt att arbeta för mycket. Därför behöver jag en strikt ordning för att inte glida iväg.

Anna Z Ek har gått på Poppius och arbetar som webbredaktör och ansvarig för sociala medier på Stockholms Stadsmission. Hon jobbar hemma de dagar hon inte är ute och gör inslag om verksamheten.

En trevlig men ganska stimmig arbetsmiljö i ett öppet kontorslandskap har bytts till lugna och mer effektiva arbetsdagar.
Anna har byggt upp en struktur som passar henne. Den går ut på att jobba i pass med korta pauser. Hon har en aktivitetsklocka som påminner när det är dags att bryta ett jobbpass.

Cornisch Rex-katten Sebbe är numera kollegan på hemmakontoret. Foto: Åsa Sommarström

En arbetsdag i korthet

Anna hinner med en morgonpromenad innan hon slår på datorn klockan 08.00. Förmiddagen delas upp i tre jobbpass med två korta pauser sväng för att röra på sig.
På lunchtimmen mellan 12-13 hinner hon med en längre tur i skogen.
Eftermiddagen har samma struktur och senast klockan 17.10 stänger hon datorn för dagen.
– Jag får absolut mer gjort nu. Jag jobbar mer intensivt och helt ostört.

Vi som kan jobba hemifrån bör göra det av solidaritetsskäl mot andra. Vi vet så lite om hur viruset slår. Foto: Åsa Sommarström


Familjen bor med skogen runt husknuten. Det utnyttjar Anna flera gånger om dagen.
På lunchen raskar hon uppför den lokala pulkabacken innan hon kommer in i en mäktig granskog. Ett rådjur står blickstilla i dunklet under en gran.
– Förmånen med att jobba hemma är att kunna vara ute och röra på sig.

Datorn på brödrosten

Under trappan till övervåningen har Anna inrett med skrivbord. Nu har hon en fast arbetsplats i huset men så var det inte från början.
– Jag växlade mellan olika stationer. Ibland satt jag vid vardagsrumsbordet och ibland utomhus när vädret tillät. Jag byggde en ståbord på spisen med brödrosten och ställde laptopen på den.
– Det var inte optimalt, säger Anna med ett skratt.

Arbetsgivaren reagerade snabbt

– Jag tjänar ungefär två timmar när jag inte reser till kontoret. Den tiden har jag förvandlat till motion. Foto: Åsa Sommarström

Tisdagen den 11 mars informerar WHO om att Coronaviruset är en pandemi. Här i Sverige gör Folkhälsomyndigheten samtidigt en hemställan till regeringen att begränsa folksamlingar till max 500 personer. 
Stockholms stadsmission beslutar dagen därpå att samtliga på huvudkontoret ska börja jobba hemifrån. 
– Det kändes som ett klokt beslut. Det är skönt att jobba i en organisation som tog frågan på stort allvar och handlade snabbt, säger Anna Z Ek.

Tre tips för att jobba hemma

Se till att komma ifrån skrivbordet.

Ha en strukturerad dag.

Passa på att vara ute när det är ljust.