Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Hemmakontoret

Zoom, Skype, Google Meet eller Webex – vilket är det rätta programmet för ditt nästa videosamtal?

I nuläget är vi alla tvungna att arbeta och studera hemifrån på grund av coronapandemins framfart. Detta har i sin tur tvingat människor att lära sig att använda olika program för videosamtal för att kunna fortsätta att hålla viktiga möten och lektioner på distans – program som Zoom eller Skype. Problemet är att det finns så många olika program som kan användas att det lätt blir svårt att välja. I denna artikel kommer vi berätta om fyra av de mest populära alternativen så att du kan välja det program som passar dig, och det du ska göra, bäst.

Zoom

En exempel bild på en grupp människor som använder Zoom.

Zoom har snabbt blivit en av de mest välkända programmen för videosamtal, främst på grund av dess olika funktioner och menyer, som är tydliga och lätta att förstå även för dig som är ny användare. Den tillåter även möten med upp till hundra personer samtidigt.

Till en början var Zoom tänkt för företag, men sedan coronapandemin startade har företaget bakom programmet också släppt ut en gratisversion för privat användande. Gratisversionen har dock vissa problem, däribland en fyrtio-minuters tidsgräns på samtal med mer än två personer, vilket kan avskräcka dig som tänkt använda den för att samtala i större grupper. Gratisversionen har också haft problem med säkerheten, även om Zoom har åtgärdat just det problemet sedan dess.

Skype

En exempel bild på en grupp människor som använder Skype, både på laptop och via mobilen.

Skype har varit en av de mest populära programmen för videosamtal sedan betaversionen släpptes 2003, men har framförallt använts för att kommunicera i små grupper, oftast inte med mer än fyra eller fem deltagare. Detta ändrades med en uppdatering till Skype som införde den så kallade “Meet Now”-funktionen, som innebär att du kan ha videokonferenser med upp till femtio personer utan någon tidsgräns. Det finns också olika hjälpfunktioner, som till exempel låter dig göra din bakgrund suddig för att ta bort distraherande element, eller en inspelningsfunktion så att du kan lyssna tillbaka på dina möten.

Det finns också en separat sida på Skypes webbplats där du kan hålla ett videosamtal helt gratis, utan att behöva skapa ett Skype-konto. Själva Skype-programmet har dock flera funktioner, så är du villig att registrera dig för ett gratis konto, bör du göra det istället.

Behöver du en kamera eller mikrofon till dina videosamtal? Klicka här för tekniktips!

Google Meet

En exempel bild på en grupp människor som använder Google Meet.

Ett annat alternativ är Google Meet, som innan var känt som Hangouts Meet. Detta program var länge endast tillgänglig för personer som hade en prenumeration på Googles betalda service, känt som “G Suite” eller “Google Workspace”. Nuförtiden är Google Meet tillgänglig för vem som helst som är en registrerad användare av Googles Gmail-service.

Google Meet är ett enkelt sätt att ha videosamtal, vare sig det är med dina kollegor, familjemedlemmar eller vänner. Det enda kravet är att alla deltagare måste ha ett Google-konto. Google Meet har också en hel del användbara funktioner, som till exempel att kunna schemalägga dina videosamtal med hjälp av Google Calendar.

Cisco Webex

En exempel bild på en grupp människor som använder Webex.

Webex är ett program för videokonferenser som har varit aktivt sedan nittiotalet, och blev uppköpt av företaget Cisco 2007. Trots att programmet framförallt används av företag och marknadsförs till företag, finns det även en gratisversion för privat användande som är värd att testa. På grund av coronapandemin har Cisco ökat gratisversionens deltagargräns från femtio deltagare till uppåt hundra, och mötena kan nu vara i upp till femtio minuter.