Jobba hemma

– för dig som arbetar hemifrån

Jobba hemma
Må bra

Hemmajobb stressar fysiskt och psykiskt

Arbetsplats vid köksbordet, inga kollegor och en arbetsdag som överlappar ledig tid. När kontoret stänger igen gäller det att kunna navigera i en helt ny ”jobba hemma” situation. Lättare sagt än gjort, då vi både till kropp och själ påverkas av att jobba hemma, menar experterna.

Sophia Fröjd Wengle jobbar som fysioterapeut på Fysioteamet söder om Stockholm. Hon träffar dem som bytt arbetsplatsen mot hemmet och nu sitter böjda över datorn i soffan eller på en pinnstol vid köksbordet. 

— Många kommer till oss med smärta som de inte blir av med. Det handlar om alltifrån ont i nacke och axlar, till ländryggsproblem eller tennisarmbåge. Intressant nog rör det sig om helt nya patienter, säger Sophia och gissar att det beror på den förändrade arbetssituationen.

Sofia Fröjd Wengle är fysioterapeut, närbild på henne.
Sophia Fröjd Wengle, fysioterapeut som under Covid-19 situationen träffar en ny typ av klientel, hemmajobbarna.
Foto: Fysioteamet Stockholm.

Hemmajobbare ger upp träning

Sophia menar att man sitter felaktigt och blir mer orörlig hemma jämfört med på arbetsplatsen. Där förflyttar man sig till och från jobbet, mellan konferensrum och kaffemaskiner. 

De flesta hon möter lägger dessutom all egen träning åt sidan, som ett resultat av att flera motionsanläggningar tvingats stänga ned under pandemin. Sophia säger att det går ju att hitta träningsmöjligheter via nätet och slår ett slag för träningsprogrammet på SVT som en möjlighet att komma igång. https://www.svtplay.se/hemmagympa-med-sofia.

Sophias tips

  1. Använd en bokhylla eller strykbrädan att avlasta datorn med och kom på fötter!
  2. Rör på dig 1 – 2 gånger i timmen. Rulla axlar eller plocka äpplen ökar blodcirkulationen. 
  3. Du får motion och D-vitamin när du tar en promenad, se till att komma ut!
    https://www.fysioteametstockholm.se

Hemarbetet påverkar oss psykiskt

Helena Broander, terapeut med egna företaget Beyondillusions i Stockholm, ser även hon ett ökat behov av stöd och samtal hos sina klienter. Personer som redan innan pandemin var ensamma, drabbas enormt hårt i den ofrivilliga ensamhet som hemarbete innebär. Sedan slår förstås pandemin hårt mot dem som förlorat jobb, företag och självklart anhöriga.

Helena Broander är terapeut, närbild på henne.
Helena Broander, terapeut, ser ett ökat behov av stöd bland sina klienter som arbetar hemma. Foto: Disa Andersen.

Möjlighet till förändring

— Mina klienter, får ibland syn på hur illa det är ställt, till exempel i relationer, när de nu är hemma mycket tillsammans med en partner. De tvingas ta beslut baserade på att det helt enkelt blir omöjligt att leva som de hittills gjort. 

Hon berättar att de flesta hon möter lär sig enormt mycket av den nya situationen. Det handlar inte alltid om omvälvande livsförändringar, utan ofta om att värdesätta livet. Att uppskatta familj, vänner och en lugn tillvaro utan resor med kollektivtrafik och långväga möten. Att få mer tid till både eftertanke och reflektion gör gott.

Helenas tips

  1. Gör det du skjutit upp. Rensa förråd, läs böcker eller hitta en hobby. 
  2. Skriv dagbok. Vad är bra? Vad kan du förändra? Lista det du kan vara tacksam över.
  3. Meditera, nu när det är färre intryck omkring dig. Vilka behov har du? Vad längtar du efter?
    https://www.beyondillusions.se