Seniorpingis, Krokimålning, öppen fritidsgård, berättarcafé, teaterlek, salsa, yoga. Aktiviteterna är många på stadens hemgårdar. Men vad är en hemgård? Vilka går dit? Och var finns de?
Slussens tidning har besökt Timmermansgården som ligger lite gömd på en kulle bakom Södra station. Men bakom de anonyma dörrarna sjuder det av liv. Den här dagen är det seniorpingis som står på schemat på Timmermansgården. Det är ett stort gäng äldre herrar som samlats för att spela. Pingisgänget berättar att de är mycket nöjda med verksamheten på hemgården.
-Det känns som ett andra hem där vi kan träffa vänner och passa på att röra lite på oss samtidigt. Förr umgicks ju alla på hemgårdar, särskilt när det var danskvällar, men den yngre generationen verkar inte ens veta att hemgårdarna finns hinner de säga innan matchen måste fortsätta.
En social och kulturell mötesplats för alla åldrar
I Stockholm finns det sex hemgårdar: Birkagården, Midsommargården, Mäster Olofsgården (som just nu är aktuell med sin livejulkalender), Skeppsholmsgården, Södergården och så Timmermansgården då. Enligt Wikipedia är en hemgård en form av allaktivitetshus som verkar för gemenskap mellan människor i alla åldrar. Föreståndare Mikael Lindström på Timmermansgården håller med om den beskrivningen, men vill även gärna kalla verksamheten för en social och kulturell mötesplats.
-Här möts människor med alla möjliga nationaliteter. På vårt språkcafé är det helt fullt med folk som fikar och övar svenska. Det är fantastiskt att se. Det är så populärt så vi behöver volontärer som kommer och hjälper oss eftersom vi vill ha en svensktalande vid varje bord.
Mikael har jobbat på Timmermansgården i 15 år och har en bakgrund som fotograf. Han berättar att hemgården drivs som ideell förening med bidrag från Kulturförvaltningen, Äldreförvaltningen och Stadsdelsförvaltningen. Dessutom samarbetar de med olika studieförbund.
Mikael har det övergripande ansvaret för verksamheten, men arbetar även på den öppna fritidsgården. Hit är alla barn mellan 9-12 år som bor på Södermalm välkomna. Fritidsgårdsverksamheten är en blandning av fritt “häng” och ledarstyrda aktiviteter som teaterlek eller animerad film.
-Förutom vår fritidsgård är också verksamheten för seniorer väldigt viktig. När vi har vår datorstuga kommer de äldre och får hjälp med allt som har med den för dem nya tekniken att göra. Det är inte lätt att betala räkningar och logga in med bank-ID till exempel.
Jocke, som är lärare för aktiviteten ”datorstuga för seniorer” håller med. Han berättar att den vanligaste frågan han får är hur man gör med alla digitala bilder och hur man sparar saker i molnet. Här får de gamla hjälp i en lugn miljö utan stress. Just idag hjälper han en dam att lägga in bilder i ett textdokument. Det ska bli en bok berättar damen.
Sociala medier bästa sättet att marknadsföra sig
Mikael funderar på hur man bäst ska nå ut till folk om hemgårdarnas alla aktiviteter. De har en hemsida, en gatupratare ute vid busstationen och annonserar i tidningar, men det som har funkat bäst är sociala medier.
-När vi hade en föreläsare här från tidningen Vagabond använde han sina digitala kanaler för marknadsföring, då dök det plötsligt upp 130 personer. Jag hade ställt fram stolar för 50. Det blev lite stressigt, men roligt var det. Så det är nog sociala medier vi borde satsa på för att få hit folk.
-Min vision för Timmermansgården är att vi ska vara ett välbesökt lokalt kulturhus, Ett levande hus där det händer saker i varje vrå helt enkelt.
Lovisa Rasjö