Den som inte bott eller besökt Uppsala den 30 april har kanske svårt att föreställa sig hur stort firandet av denna den sista dagen i april är. På många arbetsplatser och skolor är det till och med en lokal helgdag.
Klockan har inte ens hunnit bli nio men delar av Uppsala kokar redan av liv och rörelse. Barnfamiljer, studenter, volontärer och en och annan med rullator jobbar sig fram genom folkmassorna längs Fyrisån. Gatuköksförsäljare sätter upp sina stånd och ballongförsäljarna är redan igång med jätteknippen av färgglada ballonger. Här och var spelar ett band eller sjunger en kör. Sista aprilfirandet är i full gång i Uppsala.
– En del säger Valborg, andra sista april, det beror nog lite på vem du frågar. Sen är det onekligen så att de flesta studenter, folk inom universitetsvärlden och Uppsalas stadsbor generellt är mer benägna att säga att man firar sista april – det stämmer, säger Anders B. lokal hobbyhistoriker som intresserat sig särskilt för Uppsalas studenthistoria. Han vill bestämt inte vara med på bild för detta reportage och anger sin ålder till ”en mogen man i sina bästa år med en fin rondör.” På sig har han en tredelad tweedkostym i bruna toner och på huvudet en väl använd studentmössa.
– Sen finns det förstås finsmakarna som kan sin studenthistoria och säger sista april fram till mösspåtagningen klockan 15.00, sedan är det Valborg man firar. Efter klockan 21.00 och Allmänna sången vid Gunillaklockan uppe vid Uppsala slott, skulle jag ändå vilja påstå att de flesta är överens om att man firar Valborgsmässoafton. Det brukar vara ganska starka känslor kring det där med sista april och Valborg, säger Anders B och ler stort.
Mycket firande bland alla, gammal som ung, är det i alla fall denna dag.
– Det är ett digert och långt schema att följa för den som vill hålla på traditionerna, säger Anders B. Den som är uppe tidigt grundar med grötfrukost. Sen är det champagnefrukost med frukt och bubbel i någon av Uppsalas vackra parker. Vanligast har nog blivit att man gör det i stadsparken intill Fyrisån och Islandsfallet och inväntar forsränningen där. Vid tolvsnåret är det sillunch.
– Det säljs oerhörda mängder sill till sista april i Uppsala har jag hört, säger Anders Bergström, och slår ut med armarna för att verkligen understryka det han säger, mer än till påsk till och med. Sen är det mösspåtagning klockan 15.00 och champagnegaloppen där studenterna rusar till sina respektive studentnationer eller den studentnation man gästar för dagen för att dricka champagne eller mousserande vin.
”Oskicket,” som Anders B kallar det, att spruta bubbel på varandra är ett senare påfund.
– Sen är det fest hela natten lång och så länge man orkar vare sig det är på balen på Slottet eller någon av alla gasquer då studentnationerna får hålla öppet till 04.00 istället för klockan 01.00.
Lokal helgdag
Sista april har varit något av en lokal helgdag i Uppsala sen 1980-talet. Gymnasieskolor, universitetets verksamheter och administration och många andra arbetsplatser är stängda eller erbjuder halvdag.
– Oja, oja. Vi hade halvdag varje sista april så länge jag jobbade, säger Gunilla Blomqvist pensionerad veterinär och som tidigare arbetat på SVA, Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt.
– Vi hade vanlig arbetsdag fram till lunch. Sen bjöd arbetsgivaren på sillunch och så hade man ledigt, säger Gunilla Blomqvist.
Forsränning
Alldeles intill Fyrisån strax norr om Skolgatan kryssar prästerna Karin Borg och Eva Kolterjahn fram mellan alla människor och flottar vid startområdet för den traditionella forsränningen.
– Vi är ute och pratar med de som vill, säger Eva Kolterjahn. Vi har också ett bord i Ekonomikumparken där vi bjuder på kaffe och bullar.
– Eller vatten för den som behöver det. Många glömmer att få i sig ordentligt. Speciellt när det är varmt som idag, säger Karin Borg, säger Karin Borg.
– För många är det en stressig tid innan sista april med mycket tentapluggande, bygge av flottar och allt annat som ska hinnas med. Då kan det brista eller bli lite överväldigande för en del och då kan man behöva prata med någon – kanske med oss, säger Eva Kolterjahn.
Bakom dem står deltagare i den traditionsenliga forsränningen som i år är inne på sitt 49:e år. När den startade 1975 var det två ekipage som tog sig ner längs Fyrisån. I år är det 120 flottar som startar och det är bara fantasin som sätter stopp när det kommer till hur de kan se ut.
En flotte är formad som en toalett där alla fyra lagmedlemmar är utklädda till bajskorvsemojier. En annan är formad som en gul ubåt med Beatelsmedlemmarna i Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band-uniformer. Flera lag har valt Barbie-tema i år.
En av dem som står i kön till starten är Elsa Nilsson och hennes tre ”medrännare”.
– Det har gått så bra, säger Elsa och visar på flotten som är en blå haj med många tänder.
– Bara den håller hela vägen ner också. I år är det jäkligt kallt i vattnet så jag fick låna en våtdräkt. Den är lite tajt, säger Elsa Nilsson innan det är dags att flytta med i kön igen.
Även lag Harry Potter med en Dobby i fören på Weasly-familjens flygande bil står redo i kön av flottar.
– Fast just nu saknar vi både Harry och Dumbledore. De behövde gå på toaletten, meddelar Ronald Weasly och Lord Voldemort glatt.
– Bättre att kissa i en bajamaja än i flotten på oss, menar Ronald Weasly.
Även P4 Uppland har en flotte i år och där sitter lagmedlemmarna med stora mikrofonpuffar på hjälmarna.
– Vi ska göra vårt bästa att sända nyheterna direkt vid Islandsfallet, säger Christer Engkvist, P4 Upplands reporter och en av flottdeltagarna.
Vattenståndet är högt i år och många flottar forsar ner i ett snabbt tempo. Få flottar kantrar i de två vattenfallen. Vid målgång strax efter Islandsfallet hejar publiken på.
– Hoppa, hoppa, hoppa, skriker publiken till alla ekipage som tar sig ända ner på rätt köl.
Några lag hoppar och i det sexgradiga vattnet till publikens stora jubel.
Carolinabacken
Uppe vid Carolinabacken nedanför Carolina Rediviva står Gudrun Jonsson 80 år och Rein Jakoby, 82 år och väntar på mösspåtagning. De har firat många sista april och mösspåtagningar i Carolinabacken.
– Det har väl blivit en bit över 15 stycken i alla fall, skrockar Rein Jakoby.
– 15? Då skulle du må va, säger Gudrun Jonsson och ler. Några över 50 är nog närmare sanningen skulle jag säga i alla fall.
Dagen har de firat med sillunch och nubbe med goda vänner de känt sedan studenttiden.
– Fast det blir inte lika många nubbar längre. Några av oss kör rullator nu och då ska man ju inte köra rattfull. Det blir lite för ostadigt på benen så att säga, säger Rein Jakoby.
– Ja, och inte blir det mer sen heller. Då somnar man bara nu för tiden, inflikar Gudrun Jonsson.
Nedräkningen börjar och klockan 15.00 prick viftar ett hav av människor med sina studentmössor.
Klockan 15.02 börjar, helt enligt schema, Uppsalas berömda manskör, OD, Orphei Drängar, under ledning av dirigent och professor i orkesterdirigering Cecilia Rydlinger att sjunga och inleder med Oscar Fredriks Vocalis Vinten rasat i alla sex verserna.
”Vår kollektiva deja vu-upplevelse fortsätter” utropar presentatören och stämningen är munter bland åhörarna. Dagens yngsta komposition är Hugo Alvfens Roslagsvår från 1954.
Någon rusning eller galopperande till nationerna för champagne märks inte av här uppe vid trappan.
Runtomkring hela Uppsala lägger sig den solvarma eftermiddagen. Musik, dans och sång hörs och syns överallt. Vid nationerna har klubbandet dragit igång och då och då kan man se hur champagne sprayas över det guppande havet av dansande studenter. Alla iförda regnponchos av plast.
Vi firar våren och ljuset
Mikael Norrby, som arbetar vid enheten för ledningsstöd och samverkan på Uppsala universitet för akademiska högtider, mottagningar och besök till universitetet, reder ut begreppen.
Egentligen har vi alltid firat in våren runt månadsskiftet april och maj här uppe i Norden. Det var då våren och ljusets tid verkligen hade kommit. På landsbygden utgjorde skiftet mellan april och maj skiftet mellan vinter- och sommarhalvår. I städerna gick man 1 maj över från ett förvaltningsår till ett annat.
Valborgsmässoafton kommer som så många andra svenska traditioner under medeltiden och från den katolska kyrkan och är firandet av den helige Walpurgis, Valborg.
Walpurgis var abbedissa från England som på 700-talet flyttade till Tyskland för att hjälpa till att sprida det kristna budskapet och katolska kyrkans lära. Hon helgonförklarades efter sin död och hennes dag i den katolska helgonkalendern är 1 maj, alltså firar man henne kvällen före 1 maj, Valborgsmässoafton.
Den heliga Valborg besvarade böner för bättre skörd, pesten, rabies kikhosta, häxerier och villfarelser.
På Valborgsmässoaftonen tände man bål för att elda upp och förstöra det gamla och sjuka och det som varit dåligt för att bana väg för det som var nytt och friskt.
I Uppsala startade traditionerna med att fira sista april bland studenter 1823 då Carl Fredrik Dahlgrens nyskrivna stycke ”Våren är kommen” framfördes av en studentkör vid Gunillaklockan för första gången. En tradition som lever kvar än idag.
Mösspåtagningen
Traditionen med mösspåtagning kom i mitten av 1800-talet. Man hade skapat studentmössan som en uniform för studenter vid universiteten.
Det fanns en vintermössa och en sommarmössa och bytet av dessa, bestämde man, skulle ske den sista april klockan 15.00. Därefter firade man vårens ankomst, varpå studenterna rusade iväg till nationerna för att starta firandet. Ursprungligen ägde mösspåtagningen rum på Stora torget men på 1950-talet hade antalet studenter vuxit och det var svårt att få plats så sedan 1957 tas mössorna på i Carolinabacken.
Faktaruta
Uppsala universitet:
- Grundades 1477 av Jakob Ulfsson
- Är Nordens äldsta universitet
- Ca 28 000 helårsstudenter fördelade på 9 fakulteter
- 2023 var omsättningen 8,4 miljarder
- 1872 skrevs Betty Pettersson in som första kvinnliga student efter dispens från kungen
- Det finns 13 studentnationer vid Uppsala universitet och har sitt ursprung från 1600-talet
- Vid många universitet samlas studenter ämnesvis men i Uppsala samlas man efter hemort vilket gör att studenter möts tvärvetenskapligt
- Studentnationerna är framförallt sociala samlingspunkter och erbjuder mat, fika, pubar och nattklubbar, men erbjuder också olika stödverksamheter
- Många nationer har en egen tidning och redaktion
Källa: Uppsala universitet/Wikipedia
Anna Johansson Gordon