Ett självlärande dataprogram som kan dra sina egna slutsatser har länge fått spela en roll i filmer. Nu kan fiktionen plötsligt bli till verklighet, och oron växer när Elon Musk yttrar orden att AI är betydligt farligare än kärnvapen – men frågan är hur dagens ungdomar ser på den potentiella framtidsfaran.
Emma Lillieqvist, 19, har följt AI-utvecklingen länge. Att AI nu börjar introduceras till fler och fler människor med idén om att det ska bli ett vardagligt hjälpmedel har börjat oroa henne mer och mer.
– Det värsta är att andra inte verkar förstå allvaret. Utvecklingen går så himla fort, det är knappt så att man själv hinner hänga med, säger Emma.
Vetskapen om ett fenomen som i framtiden har möjlighet att bli ännu smartare än vi är en skrämmande tanke för många personer, speciellt när forskare och experter uttalar sig om hur det kan leda till stora hot mot mänskligheten. Kan de populärkulturella berättelserna om datorer och robotar som tar över världen inom en snar framtid bli vår nya verklighet?
Chattroboten tillgänglig för alla
I slutet av förra året lanserade företaget Open AI chattroboten ChatGPT, som är ett exempel på generativ AI. Den ska fungera som en virtuell assistent med syftet att kunna besvara frågor och hämta information till personen som använder den. Genom att träna roboten med maskininlärning där den har fått tillgång till böcker, webbsidor och manualer och fått analysera samtal mellan personer så kan den nu hålla konversationer med riktiga människor. Sedan ChatGPT blivit tillgänglig för allmänheten så har utvecklingen gått väldigt snabbt, och andra företag har skyndat sig med att släppa motsvarande funktioner.
Googles vd Sundar Pichai var på besök i Stockholm 23 maj. I samband med besöket lanserades även den nya fonden Google-org Social Innovation Fund on AI som ska gå till svenska AI-projekt. I en intervju med Alexander Norén, ekonomikommentator för Aktuellt, så berättar Pichai mer om den artificiella intelligensens möjligheter.
– AI är den mest omvälvande teknik som mänskligheten jobbat med, mer omvälvande än eld och elektricitet. Vi har att göra med en teknik som har förmågan att förbättra sig själv. Det skiljer sig från allt vi haft att göra med tidigare.
Pichai menar att vi har nått en brytpunkt i utvecklingen och att det bara kommer att fortsätta från och med nu. Det är samverkan mellan mer databehandling och bättre algoritmer som gjort att vi kommit så långt. Samtidigt är han noga med att berätta om riskerna.
– När man ställer frågor och letar information måste svaret vara korrekt. På det sättet är dessa modeller inte redo att ge ett korrekt svar än.
Att människor blint skulle lita på de felaktiga svar som AI-robotarna lägger fram är enligt Pichai den största faran, och robotarna själva verkar inte vara redo att visa sina brister.
– De är väldigt självsäkra även när de har fel, medger han.
Snapchats nya funktion
För drygt en månad sedan lanserade appen Snapchat chattroboten My AI. Snapchat själva introducerar sin nya funktion som en experimentell, vänlig chattbot som är utformad för att vara en personlig sidekick. Den kan hjälpa till vid frågesporter, ge råd, och för att planera resor.
– Idén är att vi utöver att prata med våra vänner och familjer varje dag också kommer att prata med AI varje dag, säger Evan Spiegel, vd för Snapchat, till den amerikanska nyhetssidan The Verge.
Någon som inte ser den nya chattboten som en positiv utveckling är Emma Lillieqvist, 19, som helst klarar sig bra utan sin nya virtuella vän.
– Helt plötsligt var den bara där, och man kan inte bli av med den heller, så länge man inte betalar för det.
Emma betonar att Snapchat används av extremt många människor där majoriteten är väldigt unga.
– Man måste komma ihåg att barn och yngre tonåringar använder Snapchat. Att de fritt får chatta med en AI utan att ha koll på vad som sparas, och att man inte kan lita på den, är helt sinnessjukt. Jag vet massor med yngre Snapchat-användare som på skämt skriver olämpliga saker till den, och ingen verkar bry sig om det.
Forskare varnar om snabb AI-utveckling
Något mer som får varningsklockorna att börjar ringa är hur forskare som själva varit med och utvecklat tekniken samtidigt gått ut och varnat om hoten som kan förekomma om AI:n går över styr.
– Det jag inte förstår är varför man fortsätter utveckla tekniken fast så många varnar om att det kan vara farligt. När Geoffrey Hinton lämnade Google och varnade om AI så kan man ju tycka att folk borde förstå allvaret, menar Emma.
Geoffrey Hinton, som blir kallad för gudfadern av artificiell intelligens, gick i början av maj ut med att han lämnat Google. Anledningen var för att fritt kunna tala om riskerna med AI och nämnde bland annat att han ångrar sin medverkan i utvecklingen av AI-teknologin.
Myten om artificiell intelligens
Däremot är det inte alla som drabbas av panik över den snabba utvecklingen. Karim Jebari, forskare vid institutet för framtidsstudier i Stockholm har flertal gånger uttalat sig om att man inte behöver oroa sig.
– När vi tänker på intelligens så tänker vi på en hel knippe med förmågor, som att orientera sig i rummet, att lösa problem, att tänka abstrakt, att komma ihåg saker och lära sig saker och ting, berättar Karim i ett inslag till SVT:s kulturnyheter.
– Att man använder ordet intelligens i AI, artificiell intelligens, har gjort att man tror att AI kan göra massa saker och ting som den faktiskt inte kan. Att den kan tänka, att den kan känna, att den kan bli arg och så vidare. Men det är väldigt mycket projiceringar.
Karim ser utvecklingen som något positivt. Han hoppas att det ska leda till en produktivitetsökning, ett sätt för oss att kunna jobba mindre, eller med andra saker i framtiden. Det som är problematiskt är i stället myterna om AI som sätter skräck i befolkningen.
SÅ HAR AI:N UTVECKLATS:
- AI står för artificiell intelligens och är ett system som har förmågan att analysera sin omgivning, samla information och därefter agera med ett intelligent beteende. AI kan till viss mån vara självbestämmande för att nå specifika mål.
- År 1950 funderar Alan Turing, en brittisk vetenskapsman, på om maskiner kan tänka själva. Han utformar Turingtestet för att avgöra vem som är människa och vem som är maskin. Testet innebär att en människa får sitta vid en dator och ställa frågor som blir besvarade av andra människor eller en dator för att se om människan kan märka skillnaden på mänsklig intelligens och artificiell intelligens. Testet används än idag.
- 1956 myntar den amerikanska datavetaren John McCarthy begreppet ”artificiell intelligens”.
- I oktober 2011 introduceras röstassistenten Siri till Apples mobiltelefoner. Några år senare kommer Amazons digitala assistent Alexa och Google Home.
- December 2015 bildas forskningsbolaget OpenAI som ska avancera ”vänlig AI”. Bland ordförandena sitter bland annat Elon Musk.
- OpenAI lanserar ChatGPT i november 2022. ChatGPT är nu tillgänglig för allmänheten.
Zoe Stalfelt