Om ni gått förbi Ålstensgatan 15 i centrala Bromma och undrat vad som är på gång bakom pappen i fönstren, kan vi nu avslöja att portarna till Brommas senaste restaurang, Ygbergs, slås upp i januari.
— Brommaborna ska inte behöva åka in till stan, de kan komma till oss, säger Sofia Gustafson, operativ chef på Ygbergs.
Nästa vecka börjar det byggas i lokalen och premiären, som gänget hoppades på skulle ske i december, har nu skjutits fram till januari.
— Vi är på gång men det blir inte alltid som man tänkt sig, säger Sofia Gustafson, operativ chef på Ygbergs.
Hon är en av tre delägare och har lång erfarenhet från restaurangbranschen. De andra delägarna och Brommaborna, Fabian Cervin och Sebastian Johannisson, fick idén till Ygbergs efter att frågan “var ska vi äta?” dök upp allt oftare, både hos dem själva och bland vänner och bekanta. De båda vännerna frågade Sofia Gustafson om hjälp, och trots att hon lovat sig själv att inte öppna någon krog igen, är det precis det hon är upptagen med.
Ygbergs, som fått sitt namn efter stadsplaneraren, ska bli en kvarterskrog i modern bistrostil, med en meny som tilltalar många och som känns modern men med klassiska inslag.
— Vi kommer att ha en rätt som varierar varje dag, så man känner att jag kan gå hit och äta varje kväll, säger Sofia Gustafson.
Råvarorna får gärna komma från lokala leverantörer, till exempel färsk fisk från fiskhandlaren bara tjugo meter bort och grönsaker från Ekerö — lite som ett lokalt community förklarar Sofia Gustafson.
För inredningen står arkitekten och grannen Mattias Pontén som knutit ihop grundarnas starka ideér och skapat en röd tråd. Restaurangen kommer att ha plats för sextio gäster med en lång bar och ett chambre séparée.
Sunday-roast med familjen
— Vi kommer köra sunday-roast på söndagar där man kan ta med farmor eller svärmor som fyller år och där hela familjen kan äta söndagsmiddag, säger Sofia Gustafson.
En viktig del av satsningen, enligt Sofia Gustafson, är kökschefen Martin Lindmark. Han arbetar för närvarande med att utveckla menyn och har dessutom fått i uppdrag att skapa en speciell rätt, ”Biff Ygberg”. Vad det blir exakt kommer gästerna att få upptäcka i januari.
— Dörren kommer alltid stå på glänt när vi har öppet, om man vill komma in och ta en kaffe. Det ska alltid kännas öppet och familjärt med en härlig varm känsla, säger Sofia Gustafson.
Text: Jenny Kjellén
FAKTA: Gänget bakom Ygbergs
Sofia Gustafson – restaurangkonsult och delägare. Sofia var bland annat med och drev Moderna- och Arkitekturmuseets restauranger och startade även PS matsal på Nytorget.
Fabian Cervin – delägare och läkare inom öron, näsa och hals till vardags.
Sebastian Johannisson – delägare och entreprenör.
Martin Lindmark – var med och öppnade Hantverket och har de senaste 4 åren varit kökschef på Calle P.
Herman Ygberg – som restaurangen är döpt efter, var en stadsplanerare med en central roll i utvecklingen av Stockholms trädgårdsstäder och drev bland annat stadens markinköp utanför tullarna i början av 1900-talet. När Ålstens gård förvärvades i Bromma, köpte Ygberg “Villa Skogsbo” vid Solviksbadet till sig och sin familj. Till hans ära döptes den tidigare Ålstensvägen i Smedslätten om till Herman Ygbergs väg 1924.