Den förut myllrande handelsplatsen ser nu sina gator och torg tomma på folk men Gamla Stan kommer att överleva coronakrisen som den också överlevde hundratals bränder och farliga pestsjukdomar under medeltiden
Som en av de äldsta och bäst bevarade medeltida stadskärnorna i Europa lockar Gamla Stan tusentals turister året runt. Från när och fjärran trängs de längs kvarterens smala gränder i jakt på souvenirer eller gamla ting.
Så har det alltid varit tills det som blir århundradets epidemi satte stopp på världen. Idag ser man knappt någon turist som vilse i sin mobil letar efter något känt torg eller mörk gränd. Flera små butiker håller tillfälligt stängda och andra har klappat igen för gott, men Jonas från Clemontin, den souvenirhandeln på Västerlånggatan, öppnar ändå så gott som dagligen.
-Det kommer in någon då och då, men det är rätt dött sedan mars månad tyvärr, svarar han medan han tar hand om den som kanske blir den enda kunden på hela dagen. Och till frågan om han ser en glimta ljus så skojar han att jag får återkomma om ett år.
Längs hela den långa gatan ser man flera små butiker med den svenska flaggan vajandes högt. Svenskt hantverk gjort av trä, keramik eller glas trängs ihop med Pippi Långstrump tröjor, kaffekoppar eller köksdukar med älgar på. Det finns något för alla smaker även om de kanske är tillverkade utomlands och i samma fabrik som den kända danska sjöjungfrun eller den spanska tjuren. Inne i affärerna sitter alla och rullar tummarna: timmarna går sakta och varorna står kvar.
Gamla Stan är inte bara souvenirernas mecka eller en samling av små krimskrams butiker. Den är också ett måste för den som vill veta lite mer om Stockholms historia och hur livet på medeltiden kunde vara. Stockholm grundades på 1200 talet och det var här i Gamla Stan som livet skedde.Namnet Gamla Stan kom först 1980 då den tidigare kallades för ”Staden mellan Broarna” eftersom den består av fyra öar: Riddarholmen, Stadsholmen, Helgeandsholmen och Strömborg.
Kyrkor, museer, gamla hus och torg och Det Kungliga Slottet vittnar om en levande tid med handel, politik, kultur och utbildning runt Stortorget. Det är här livet pågick och riket styrdes ifrån. Rådhuset, fängelset som byggdes efter att ha legat i en gillestuga med namn Grönsiska, efter en fågel, vattenpumpen mitt i torget. Hela staden är ett levande museum.
Gamla Stans slingrande smala gränder med sina små skyltfönster i gamla och anrika hus visas nu mystiska och mörka, lugna och hemlighetsfulla. Längs Skomakargatan och på väg till Stortorget förstår man att det är här som naveln är i Gamla Stan.
Storkyrkan, som också ligger här byggdes 1306 och är den äldsta byggnaden i Stadsholmen, en av öarna i Gamla Stan. Utanför kyrkan och på torget kom folket för att handla och byta varor på marknaden som var en folklig och myllrande plats. Annat är det idag där folket och turisterna lyser med sin frånvaro. Ett ovanligt och märkligt lugn då julmarknaden som har funnits sedan 1915 inte kommer att bli av.
-Mycket lugnt tyvärr, mycket, konstaterar expediterna i bageriet på Grillska Huset vid torget.
Hit brukade också stadens officiella guider samlas med sina turer. Nu har de fått se största delen av hela säsongen avbokad. Karin Gustafsson, är en av dem, och berättar att här på Stortorgets bevaras en del hemligheter. Hon berättar om den danske Kungen Kristian II som sköt mot Gustav Vasa under belägringen år 1523 och pekar,
– Den berömda kanonkulan finns men det är fel kula som sitter i väggen.
Det är den historien bland annat som tog hit Laura och Xavier från Spanien, båda doktorer i konstvetenskap respektive historia, och som nu sitter på det berömda caféet Chokladkoppen mitt på torget och smakar på det svenska fikat.
-Vi ska gå till Sankt Nikolai Kyrka, den som ni kallar för Storkyrkan, och se Olaus Petri monument. Det är han som ligger bakom Bibelöversättningen från latin till svenska, eftersom den katolska kyrkan egentligen inte ville det, förklarar Xavier.
-Det är så intressant med er arkitektur, tillägger Laura som älskar den svenska kanelbullen och Liss Erikssons skulptur ”Pojke som tittar på månen”, som visar sig vara Sveriges minsta offentliga skulptur och som finns på Bollhustäppan.
De på caféet ska vara glada åt kändisskapet. Det är turisterna som kommer hit dessa dagar av tomhet och avrådan om allt: ett bord med unga studenter från Polen och ute det lilla paret från Spanien.
Här på torget bodde också riksdagsmannen och affärsmannen A.O. Wallenberg som öppnade en banklokal vid Lilla Nygatan efter att det några år tidigare hade blivit tillåtet att bedriva privat bankverksamhet. Det är Stockholm Enskilda Bank som senare kommer att flytta till Kungsträdgården.
Det hände mycket där och då och så småningom kommer också livet och rörelsen att återvända till det mörka medeltidsvalven och ute på Köpmantorget.
Text och foto: Eulàlia Quintana