Framtidens utbildning

Tid för utveckling – våga studera vidare och byt karriär!

Vi arbetar längre samtidigt som vår omvärld förändras i allt snabbare takt. För att känna att vi har ett meningsfullt arbete och för att hålla oss attraktiva på arbetsmarknaden är det viktigt att vi vidareutbildar oss.

En kvinna i 30-års åldern med blont halvlångt hår och rosa tröja tittar leende in i kameran.
Tina Karell valde att skola om sig och har inte ångrat sig. Foto: Ingela Löfgren

Under 2020 kommer reformen utvecklingstid att införas. Det innebär att du kan ansöka om ledighet från jobbet mellan tre månader och ett år för att kompetensutveckla dig, och samtidigt få statlig ersättning motsvarande a-kassa. Men långt ifrån alla kommer ha möjlighet att utnyttja denna förmån. Så, hur ska vi kunna ta oss tid för utveckling när vi är mitt uppe i livet med allt vad det innebär?

Från säljare till redovisningsekonom på bara två år

Tina Karell är 33 år och en av dem som valt att vidareutbilda sig. Hon har läst en tvåårig YH-utbildning (yrkeshögskolan) på distans och är snart färdigutbildad redovisningsekonom. Hon känner sig nöjd över det beslutet.

− Det bästa med utbildningen är att det ingår mycket praktik. Redan under andra praktikperioden fick jag jobba extra på min praktikplats och nu har jag fått en tillsvidaretjänst där; så snart jag är klar med min utbildning i december börjar jag. I grunden har Tina en kandidatexamen i folkhälsovetenskap, men bortsett från en kort period då hon jobbade med folkhälsa på Stockholms läns landsting, har hon framför allt jobbat på säljavdelningen på ett hotell.

Rätt tid i livet att byta karriär

Tina hade funderat under flera år på att hon ville jobba med något annat. Hon hade hjälpt till med fakturering på sin sambos företag och det var han som kom på idén att hon kanske skulle läsa ekonomi. Sagt och gjort, när Tina väl hade hittat vad hon ville göra sökte hon till utbildningen och kom in.

− Det var en bra tid i livet att byta karriär. Eftersom jag både hade pluggat och jobbat ett bra tag hade jag en idé om hur mitt arbetsliv skulle se ut, framförallt visste jag vad jag inte ville ha. Dessutom har det passat mig att läsa på distans och jag har kunnat kombinera mina studier med föräldraledighet.

Tina är positiv till att utvecklingstid ska införas, men tror inte att hon själv hade ansökt om det.

− Om man vill vara kvar på samma arbetsplats och utvecklas där är det en jättebra möjlighet. Eller om man är väldigt beroende av att få in 80 procent av sin lön. Själv visste jag att jag var klar med min arbetsplats och ville vidare, så det hade inte känts sjyst att ansöka om utvecklingstid.

INGELA LÖFGREN

Tinas tips till dig som vill vidareutbilda dig:

  • Ta tjänstledigt. Allt som rör tjänstledigt för studier regleras i studieledighetslagen, en lag som är väldigt generös.
  • Ta en sak i taget. Man kan alltid söka och se om man kommer in. Om det inte är något för dig kan du alltid hoppa av.
  • Ha en plan för hur du ska göra med ekonomin. Spara lite innan. Jobba deltid om du har möjlighet.
  • När du pluggar, uppdatera ditt Linkedin-konto. Rekryterare letar ofta efter personer där. Jag blev själv uppringd av en kvinna från en rekryteringsfirma som sett min profil.
  • Även om det kan vara tufft ekonomiskt så är det en investering i din framtid.