En överlevnadsguide

Vagner bytte jobb – blev konstnär på heltid!

Från webbdesigner till konstnär.

För cirka åtta år sedan började en tanke gro hos Tomas Vagner. En dröm om att arbeta som konstnär på heltid. Han hade precis flyttat hem med sin familj till Sverige efter en tid i Spanien och mötte en blivande Coach som förändrade hans framtid. 

Tomas Vagner framför ett av hans många verk
Foto: @annicaharrsjo

Målade på sin fritid

När Vagner och hans familjen flyttade hem till Sverige efter sin långa vistelse i Spanien började han frilansa som grafisk designer. Han trivdes bra men hade inom sig en vision om att börja måla på heltid. Hans dröm låg och grodde länge och för att komma vidare förstod Vagner att han behövde frigöra mer tid till att börja måla. Sagt och gjort. Vagner började med att ta ledigt en dag i veckan för att få möjlighet att skapa tavlor.

Under cirka åtta års tid målade Vagner på sin lediga dag och även under sin fritid. Han upptäckte efter en tid att hans verk var attraktiva och då och då sålde han en tavla. I takt med att Vagner började sälja växte självförtroendet och han blev mer och mer övertygad om att det här var vad han skulle göra.

Coachen blev startskottet

Efter 8 år av hobbymålande fick Vagner på sitt dåvarande arbete kontakt med en kollega som även han ville byta karriär. Kollegan utbildade sig till coach och frågade om han ville bli en av hans ”testpersoner”.

Genom samtalen med den blivande coachen fick Vagner modet att byta karriär. Efter några gånger av kollegans coachning bestämde han sig för att satsa på konstnärsskapet och bli konstnär på heltid.

Tomas Vagner ler när han berättar om brytpunkten då han vågade ta steget mot sin nya karriär. Han berättade att han gick hem till sin familj och i en överenskommelse med sin fru skulle han få ett år på sig att bygga sin nya karriär som konstnär. Vagner pratar varmt om sin fru som stöttade honom genom hela processen. Även vänner och före detta kollegor var positiv till förändringen.

I Vagners hem hänger många av hans skapelser.

En konstnärs utmaningar

Jag frågar Vagner vad som har varit det mest utmanande med att byta yrke. Han svarar att det är att jobba helt självständigt. Att ibland känna sig stark och ha gott självförtroende när han får uppmärksamhet för sina tavlor, men ibland kan det kännas lite ensamt och tungt. För att boosta sin karriär har han samarbetat med gallerister för att nå ut till en bredare publik samt att jobba med sociala medier. Han har även som mål att få sin konst bedömd av en gallerist. För att få en värdestämpel på konstverken och att bli mer ”godkänd” som konstnär. Värdet i det är även att det boostar Tomas själv som han beskriver. För att också få ett mer personligt värde. Sälja mer och bli mer etablerad.

Sociala medier är också en viktig del i hans marknadsföring. Vagner har ett intagramkonto där han fotar och lägger ut sin konst till försäljning. Genom att synas i sociala medier ökar han bredden på sina följare och i slutändan sälja mest tavlor. För att kika in på hans hemsida och instagram. Klicka på länkarna!

https://www.instagram.com/art_by_vagner

/https://www.tavlorochkonst.se/tomas-vagner/

Dröm om Skånes konstvecka

Tomas Vagner vet att konkurrensen mellan konstnärer är hård idag. Så han poängterar att det är bra att tro på sig själv och det man gör. Och såklart ha en tro på framtiden. Ett av målen är att ställa ut sin konst på konstnärsveckan i Skåne. Där når man en större och mer konstintresserad målgrupp. Att få ställa ut under konstveckan anses som meriterande bland många konstnärer idag.

Vagner peppar andra att våga

Vagner är glad och väldigt stolt att han vågade ta steget mot att bli konstnär på heltid. Han har vunnit  mycket på att jobba med något han trivs med och det är något han rekommenderar till alla.

Han uppmuntrar och peppar andra att våga ta steget till att följa sin dröm och göra något som man brinner för. Han vill förmedla att allt är möjligt och genom rätt stöd och push kan alla våga ta steget mot ett nytt och rikt arbetsliv.

När frågan kommer upp om vad det bästa är med att vara konstnär, svarar Vagner utan att tveka ”Friheten” Friheten i att planera sin egen dag och att skapa det han själv vill. Det finns en stolthet i rösten när han berättar sin historia. Att han lyckades byta yrke från Webbdesigner till konstnär på heltid. Hans dröm förblev inte bara en dröm. Nu lever han sin dröm. Tomas Vagners resa har bara börjat.

Text och bild: Annica Harrsjö @annicaharrsjo