Framtidens arbetsplats

Sveriges gladaste chef

Sofia Honungsmåne har Sveriges mest positiva titel och hon är Sveriges gladaste chef. Hon är Head of Happiness. 

 – Om medarbetare känner sig uppskattade och delaktiga så ökar motivationen och därmed också välmåendet och prestationen. 

Sofia Honungsmåne är en av de första i Sverige med titeln Head of Happiness. Fritt översatt betyder det chef över glädje. 

Head of Happiness är sannolikt ett framtidsyrke, det är en titel som förekommer internationellt.

head of happiness
Sofia Honungsmåne är Head of Happiness på Add Secure. FOTO:MARIE SUNDSTRÖM

– Jag ska bidra till att utveckla företagskulturen, värderingsarbetet och ledarskapet på AddSecure. Jag ska även utveckla företagets employer branding, arbetet med arbetsgivarvarumärket. Det känns fantastiskt att bli en del av en organisation som satsar på de här frågorna.

 Rollen är nyinrättad, och hon har själv valt titeln.

 – Den ger mig, och förhoppningsvis även andra, en positiv och härlig känsla som speglar vad jag ska jobba med.

Locka nya medarbetare

Sofia brinner för att dra igång arbetet på AddSecure, http://www.addsecure.se en europeisk leverantör av lösningar för säker data och kritisk kommunikation.

 Företaget har drygt 450 anställda i tolv länder.

 – Det är avgörande för företag att ta hand om och värdesätta sina medarbetare. Många arbetsgivare säger att deras personal är deras viktigaste tillgång, men behandlar dem som slit-och-släng-produkter, säger Sofia med eftertryck.

 – Att må bra på jobbet handlar inte om att det står en fruktskål i lunchrummet. Arbetsgivare behöver bry sig om sina medarbetare på riktigt, dels för att medarbetare ska må bra, vilja vara kvar och prata gott om arbetsgivaren, dels för att locka till sig nya medarbetare i framtiden till exempel.

Glädje i vardagen

Företaget inledde arbetet att bygga en gemensam företagskultur för snart ett år sedan och har medvetet satsat på att driva en inkluderande kulturresa i hela företaget.

 – För att förstärka hur viktigt detta är skapar vi en helt ny roll för att kunna jobba än mer dedikerat med dessa frågor, säger Stefan Albertsson, vd på AddSecure.

 Men kan en Head of Happiness ha en dålig dag på jobbet?

 – Hahaha! Ja, faktiskt. Oavsett titel så är vi inte mer än människor med brister och fantastiska styrkor. Men jag tror att det är bra om en person med den här titeln har en positiv grundsyn

MARIE SUNDSTRÖM