HR-strategen: anpassningsintelligens viktigast
”I framtiden kommer anpassningsintelligens vara det viktigaste för både arbetsgivare och medarbetare”, säger Britt-Inger Ejdeholm. Hon om någon borde veta. Britt-Inger arbetar som HR-strateg på Sandvikens kommun och har lång erfarenhet från terapisoffan i sin roll som psykolog där hon träffat många medarbetare i olika situationer.
Vi träffas i ett kafé på stan. Britt-Inger är på väg att hämta tavlor till kommunens konstlotteri. Hon är själv den utforskande, läsande och filosoferande typen och drar sig inte för att väva in existensiella frågor och världsutvecklingen i HR-arbetet.
”Jag tror vi kommer ha olika arbetsmarknader i framtiden. Gig-ekonomin är redan här. Det enda sättet att förhålla sig till förändring är att vara nyfiken och utforska, skaffa sig nya kunskaper och vara öppen för de möjligheter som dyker upp.”
Globala trender påverkar oss alla
De stora strömningarna i samhället som pågår just nu är globalisering, urbanisering och digitalisering, berättar Britt-Inger. Sedan kommer det trender in från sidan hela tiden som vi också måste förhålla oss till.
Just nu är det Greta och miljödebatten. Förra året var det Metoo-kampanjen som satte fart på de redan heta jämställdhetsfrågorna. Det är skeenden som påverkar oss alla och inte minst arbetsmarknaden
Anpassningsintelligens är viktigaste egenskapen
Arbetslivet kommer inte se ut som förut, menar Britt-Inger. Tidigare var det IQ som räknades, sedan kom EQ där den emotionella intelligensen fick ta plats mot det logiska. Nu måste både organisationer och medarbetare träna upp sättet vi möter utmaningar på och utveckla vår anpassningsintelligens.
Antingen ”assimilerar” vi kunskap d.v.s lägger på mer kunskap av ungefär samma sort som den vi redan har. Eller så ”ackommoderar” vi sättet att ta till oss nya saker, vilket innebär att vi gör om hela vårt kognitiva sätt att tänka.
Det senare sättet är inte helt enkelt, men alla kan lära sig. Britt-Inger uppmanar oss att ställa oss frågan ”Hur ska jag agera här då?” när vi hamnar i en ny situation. Inte bara slå på autopiloten, utan se läget lite från sidan, försöka acceptera det som händer, inse vad det är vi kan påverka och sikta framåt mot den riktning vi själva vill gå.
Hopp – även på jobbet
Britt-Inger vill också lägga in en existensiell dimension i framtidens arbetsliv. Alla människor behöver hopp. Det måste även arbetsgivaren erbjuda. Det handlar om att tro på människan och börja där människan är, säger Britt-Inger.
Ett exempel är att tillsammans med en sjukskriven sätta en värdig plan för återgång i arbete, att ta fram en policy för hur man anpassar arbetsplatsen för en åldrande medarbetarskara och en kompetensutvecklingsplan för de som kan minst. För att skapa en kreativ arbetsplats måste man tillåta att folk misslyckas, säger Britt-Inger och menar att företag måste skapa en mer tillåtande kultur om man vill ha utveckling.
HR-strategens fem tips för framtidens arbetsliv
- Häng med! Betrakta nyfiket det som händer omkring dig och hur du kan dra fördel av det. Lär dig nytt. Utmana gamla tankemönster. Se om du kan förhålla dig på ett nytt sätt till förändringar.
- Pausa. Hjärnan behöver reflektionstid för återhämtning. Lägg in fem minuters paus där du iakttar andningen och avsluta arbetsdagen med att reflektera vad du är tacksam för.
- Våga misslyckas. Utveckling sker där man minst anar det. Testa en sak och se om det funkar. Fallerar det är det inte hela världen.
- Öva på acceptansen. Släpp taget om ältandet. Betrakta situationen utifrån och försök hitta meningsfullheten i det som sker. Gör det du kan och gå vidare.
Text: Malin Johansson