En överlevnadsguide

5 tips för att våga gå utanför din trygghetszon

Att våga gå utanför sin trygghetszon är viktigt för att utvecklas i yrkeslivet.

Hjärtat bankar, rummet snurrar och katastroftankarna går på högvarv. Att testa nya saker i arbetslivet kan väcka så stark rädsla att det hindrar dig att förverkliga dina drömmar. Så här hanterar du rädslan och vågar gå utanför din trygghetszon.

Rädsla uppstår när vi upplever att vår trygghetszon är hotad, skriver Tara Mohr i ”Playing big”. Hotet är sällan verkligt – rädslan handlar snarare om vad vi tror ska inträffa om vi misslyckas. Att utvecklas på jobbet innebär ständigt nya risker. Här är fem metoder som hjälper dig att växa istället för att fly.

1. Sätt etikett på rädslan

Det kan låta enkelt, men bara att namnge rädslan minskar intensiteten. Säg till dig själv: ”Jag är rädd för X just nu”. Tydlighet skingrar orosmolnen.

2. Följ rädslan till slutdestinationen

När ett katastrofscenario går i repris, ställ dig frågan ”Vad skulle jag göra om det inträffade?” Att tänka igenom hur du faktiskt skulle agera skiftar fokus från rädslan till problemlösning och tillgängliga resurser. Fortsätt fråga tills du ser vägen ut ur oron.

3. Syna sannolikheten att skräckscenariot slår in

Hur troligt är det att du blir avskedad om presentationen floppar? Har du några bevis för att det kommer att ske? Att kontrollera fakta och sanningshalt i farhågorna gör under för att lugna tankarna.

4. Väck nyfikenheten

Rädsla kan få situationer att framstå som allvarligare än vad verkligheten är. Nyfikenhet väcker lekfullheten till liv och ger energi. Ställ dig frågan ”Vad i den här situationen är jag nyfiken på?” och låt glädjen i att lära nytt leda dig framåt.

5. Kroppen är din bästa vän

Du har hört det förr, men djupa andetag är verkligen en mirakelkur mot rädsla. Lägg en hand på magen, andas in genom näsan så att hela magen fylls med luft och andas ut genom munnen. Sucka gärna högt, hur konstigt det än känns. Eller pröva att titta på en bild eller ett föremål i rummet som du tycker om. Det aktiverar också kroppens lugnande, parasympatiska nervsystem.

Lär dig mer om att gå utanför din trygghetszon

Tipsen är hämtade från boken ”Playing big: Practical wisdom for women who want to speak up, create and lead” av Tara Mohr, ledarskapscoach, föreläsare och skribent på Huffington Post.

TEXT: KARIN SKELTON

FOTO: JOSHUA NIEDERMAYER

Ett svar på ”5 tips för att våga gå utanför din trygghetszon

Kommentarer är stängda.