Framtidens utbildningUtvalt

Kan vem som helst läsa en IT-utbildning?

För att Sverige ska hänga med i den snabba utvecklingen inom IT och samtidigt vara en av de främsta på att använda digitaliseringens möjligheter behöver fler utbildas på området. Har du vad som krävs för att läsa en IT-utbildning?

Foto: Christina Wocintechchat, Unsplash.com

I en debattartikel på Di Digital − Dagens industris sajt om digitalt näringsliv, tech och startups − menar textförfattarna att det saknas 70 000 IT-experter i Sverige fram till 2022. Det positiva är att en miljon svenskar kan tänka sig att jobba inom sektorn. I artikeln understryker författarna att både branschen och regeringen måste göra något för att lösa bristen.

Denna brist styrks av SACO:s senaste uppgifter som visar att arbetsmarknaden för akademiker med IT-utbildning kännetecknas av liten konkurrens på kort och lång sikt. Det finns ett särskilt behov av programmerare, IT-arkitekter, projektledare, kravanalytiker och IT-säkerhetsexperter.

Stort utbud av utbildningar inom IT

Som tur är finns det idag ett ganska stort utbud av IT-utbildningar. Det finns till exempel utbildningar på universitet och högskolor, Yh-utbildningar (yrkeshögskola) och kortare privata utbildningar (ej CSN-berättigade). Utöver traditionella utbildningar finns möjligheter att själv lära sig åtminstone grunderna i programmering via ett brett utbud av online-kurser.

På grund av det stora utbudet kan det vara svårt att veta vad man ska välja och om utbildningen kommer vara uppdaterad på det senaste med tanke på den snabba tekniska utvecklingen.

Yh-utbildningar – en snabb väg att byta karriär

Det unika med en Yh-utbildning är att de är på max två år och en tredjedel består av praktik. De samarbetar med företag och en utbildning startar bara om det finns ett behov i branschen.

På Nackademin finns i dagsläget 14 Yh-utbildningar inom IT. På frågan om det krävs några särskilda egenskaper för att påbörja en IT-utbildning svarar Nackademin att det är viktigt att ha ett intresse av att problemlösa. Snittåldern på studenterna är 28 år (beror lite på utbildning) men många är personer över 40 som vill skola om sig.

Även Medieinstitutet har Yh-utbildningar och meddelar att könsfördelningen är ganska jämn på deras IT-utbildningar. De tycker inte att det krävs särskilt mycket förkunskaper. IT-utbildningar kan passa de flesta, men man ska gärna gilla logiskt tänkande. I många av utbildningarna ingår en hel del programmering. Men för den som inte är så intresserad av programmering kanske till exempel IT-projektledare passar bättre. Du kommer troligen aldrig ha svårt att få jobb vad du än väljer.

INGELA LÖFGREN

Testa om programmering är något för dig

  • Ladda ner gratisappen Grasshopper, den riktar sig till nybörjare och lär på ett lekfullt sätt ut grunderna i javascriptprogrammering.
  • Prova att göra programmeringstutorials via youtube i t.ex. programmeringsspråken Python eller HTML för att se om det känns rätt för dig.
  • Tjejer kodar har en en gratis nybörjarkurs som lär ut grunderna i HTML och CSS.