Karriärtips: Akut brist på säkerhetstekniker orsakar lönekrig
Letar du efter ett nytt jobb ?
Gillar du hög lön, goda förmåner och en företagsbil med det där lilla extra? Då kanske ett jobb som säkerhetstekniker är något för dig.
Idag slåss säkerhetsbranschen om installatörer och de drar sig inte för att sno varandras personal genom att locka med sockrade anställningsavtal.
”Behovet kan räknas i tusentals under de närmaste åren, så det som pågår just nu är att installationsföretagen tar varandras installatörer. De lockar med högre lön och bättre förmåner”, säger Henrik Good, vd för Projsec AB, ett säkerhetskonsultföretag inriktat på fysisk säkerhet.
När Henrik Good för fem år sedan startade sitt företag var de fyra stycken. Men utvecklingskurvan har stadigt pekat brant uppåt och idag har företaget 24 anställda.
”Att minimera risken för intrång och våld i fastigheter och offentliga utrymmen tycks bara öka. Det finns en förhöjd hotbild både inom och utom Sverige. Men sedan har människor också blivit mer allmänt säkerhetsmedvetna”, säger han.
”Måste ligga ett steg före tjuvarna”
”Som säkerhetsföretag måste man vara två steg före alla andra. Tjuvarna, eller angriparna, måste ju ha världens intressantaste jobb. De planerar vad som ska hända. Vi måste helt enkelt ligga två steg före dem”, säger Henrik Good.
Idag befinner sig företaget i en situation där de har så mycket uppdrag att de egentligen inte vill ha fler, vilket kan tyckas vara ett kärt besvär rent ekonomiskt, men det grundar sig i just svårigheterna med att hitta säkerhetsinstallatörer med rätt kompetens.
Startat ny snabbutbildning
För att råda bot på situationen har Projsec tillsammans med intresseorganisationen SäkerhetsBranschen och Företagsuniversitetet skräddarsytt ett snabbspår till säkerhetsbranschen med inriktning på larm. Nu hoppas man att det ska locka fler till branschen och tillgodose det kompetensbehov som finns hos många säkerhetsföretag. Det är en månadslång intensivutbildning på 160 timmar. Man anser sig helt enkelt inte ha tid att vänta på elever som först ska gå igenom exempelvis en yrkeshögskola på flera år. Dessutom ser man gärna att de sökande kommer med lite yrkeserfarenhet, de får inte vara för unga och oerfarna med tanke på jobbets karaktär.
”Vi vill helt enkelt hitta rätt personer, utbilda dem och få ut dem på marknaden så fort som möjligt”, säger Henrik Good.
TOYA ERVING