En överlevnadsguide

Karriärcoachen: ”Rusta dig för att det är tufft att söka jobb”

Sasja Sonnesjö: Det är tufft att söka jobb

Det är tufft att söka jobb på dagens arbetsmarknad. Konkurrens är stor och 80 procent av lediga tjänster utannonseras inte.
– Du måste anstränga dig ordentligt när du söker jobb, säger Sasja Sonnesjö, karriärcoach och rådgivare på Trygghetsstiftelsen.

Sasja Sonnesjö träffar dagligen människor som blivit uppsagda från sitt arbete och stöttar dem på vägen mot nytt jobb.

– Konkurrensens är stor idag, särskilt i storstäderna. Det gäller även om du har mycket erfarenhet. Det finns ett stort utbud av jobb men det är också väldigt många sökande. Är du inte rustad för att få nej kan det bli tufft att söka jobb.

Nätverka dig till de dolda jobben

Hur rustar jag mig för att det är tufft att söka jobb?

Landa i vad du kan, vad du vill och hur du är som person. Det gör dig tryggare och hjälper dig också att nätverka. Att få frågan vad du arbetar med kan vara jättejobbigt när du är mellan jobb. Träna på vad du ska säga, hur du berättar om din kompetens och vad du vill. Fråga om tips på personer och företag du kan kontakta.

Om jag sökt många jobb och håller på att ge upp, vad har du för råd till mig då?

– Ställ dig frågan hur du söker jobb. Om du bara söker utannonserade tjänster är du där alla andra är. Gör istället tvärt om – landa i dig själv och ta utifrån det fram en lista över intressanta arbetsgivare. Urvalet blir kanske inte lika stort, men precis det du vill ha. Börja sedan nätverka systematiskt.

Vad kan jag göra om det känns motigt att nätverka?

– I storstäder är det vanligt att företag riktar sig utåt med till exempel frukostseminarier. Gå på sådana events för att få en känsla för företagen och säga hej. Ställ nyfikna frågor om vad de söker och hur de rekryterar. Du kommer behöva ringa samtal, fika med folk och efterforska företag för att komma åt den dolda arbetsmarknaden. Det kräver mer arbete men är värt det i slutänden.

Drömmar och realism

Vad får jag inte glömma bort när jag söker jobb?

– Ta reda på viljan för det är din motor, lita på att den kommer ta dig framåt. Samtidigt är jag lite allergisk mot det här med ”drömjobb”. Då bör du fråga dig om du är beredd att satsa det som krävs för att nå dit. Ta med din realism så mycket som du behöver just nu i livet.

– Släpp Jante. Om du inte vågar berätta vad du är bra på kommer ingen att tro på dig. Det handlar inte om att sälja in dig på ett ”amerikanskt vis”, utan om att vara trygg i dig själv och den kompetens du besitter. Då blir din blivande arbetsgivare också trygg.

TEXT OCH FOTO: KARIN SKELTON