Jesper Långström, 54, är utbildningsansvarig för bageribranschen med rötterna inom yrket, med en brinnande vilja att utvecklas och en förmåga att kunna dra ihop båda världar har han ändrat bageriutbildningens format genom att få Skolverket att stryka halvfabrikatet.
– Jag fick de verktygen jag behövde för att slå kraft i det och göra en förändring, säger Jesper.
På väggen bredvid trapporna ner till ett mötesrum på Sveriges bagare och konditorers kontor finns det flertalet tavlor. På tavlorna konfronterar gamla män med stolta blickar en hela vägen till bottenplanet. De har på sig bagarrockar och har titlar som mästarbagare och chefskonditor. Att bli bagare har varit en självklarhet för Jesper så långt han kan minnas, förutom hantverket väcktes även ett stort intresse för verksamhetsområdet. Han började karriären med att arbeta på ett lokalt café i hemstaden Avesta i några år. Därefter tog hans liv en vändning där han tidigt i 20-årsåldern gjorde lumpen och sedan flyttade till Stockholm. Att arbeta i en storstad gav möjligheten till att se hur bra produkter som bakas i caféer kan vara. Det var dock inte förrän flytten till Frankrike och utbildningen där som visade hur bra det kunde bli.
– Där gjorde de allting från scratch, hantverket var bra och när jag kom tillbaka till Stockholm gav det mig möjligheten att landa jobbet som chefskonditor och jag hade ansvar över en hel koncern som min chef hade tilldelat mig.
I några år jobbade han som chefskonditor och insåg att det fanns flera interna konflikter inom krogbranschen. Personligen påverkades han inte så mycket av det eftersom självsäkerheten i rollen som bagare fanns där. De andra var trots allt kockar och hade ingenting att säga till om i bageribranschen som Jesper hade stenkoll på vid det laget. Efter den möjligheten blev det ännu en flytt, denna gång till Nigeria. Det blev fyra år där innan han flyttade tillbaka till Stockholm 2004. Under tiden konsultade och utbildade han nigerianerna till bagare och fick testa på lärarrollen. Hemkomsten tog fram insikten att det var dags att ta all erfarenhet och starta ett eget bageri.
– Jag fick helt fria händer och jobbade med det i elva år och pysslade med utbildningsfrågan samtidigt på frivillig basis. Då hade inte skolorna hängt med i branschens utveckling så jag tog det som mitt ansvar att uppdatera dem. Jag var inte ensam om denna mening, vi var många inom branschen som utbildade sig till bagare samtidigt som tyckte att utbildningen var dålig. Men det var få som agerade. Vi fick pulver och vatten att baka med, alltså ingen ska få samma skit som vi hade.
Det som skilde honom från hans branschkollegor var de bra betygen från grundskolan och förståelsen för hur utbildningens formalia såg ut. Att det gick att påverka blev tydligare, Skolverket behövde förändra sin mening. Det behövdes en mellanman och nu kunde han få båda världar att mötas, branschen och skolan.
– Det var många skolor som ville få med sig branschen men branschen var lite korkad, det var mycket gubbar som envisades med att det var bättre förr men det kommer man ingenstans på. Då får man jobba från den positionen man har med de förutsättningarna man har vilket gjorde att då gick det bra.
TV-inspelningen
2014 får Jesper möjligheten att gästa SVT:s Gomorron Sverige som husbagare. Hans segment när han står och bakar i TV skulle vara något som fyller ut tid mellan nyheter och andra program.
– I början ville jag inte köra det där men de tjatade på mig och jag tyckte väl egentligen inte att jag hade tiden, men idag är jag tacksam för att jag deltog för det öppnade dörren för mig.
Jesper har beskrivit branschen som liten där ”alla känner alla”. I och med sina framgångar i yrkesrollen så stack han ut och var även igenkänd som en skön och härlig person och fick därför förfrågan. Han blev återkommande i våra TV-rutor och bjöd Sverige på ett stort leende, långa receptbeskrivningar på dalmål som folket kunde följa.
– Det var en väldig kick i början att stå i TV, men det som var roligt var hur många nya människor jag fick träffa. Programmet tillhörde nyhetsredaktionen vilket innebar att allt från statsministern till Stellan Skarsgård kunde man träffa och stå och snacka med.
En av de människor som han träffade under inspelningen var hans chef Ewa Lundin som är projektredaktör på SVT.
– Hon är den bästa chefen jag någonsin haft, säger Jesper.
Ewa är idag anledningen, anger Jesper, till att han fick en chans att konfrontera Skolverket i deras ståndpunkt inom utbildningsfrågan för branschen. Det är valår i Sverige, 2014, största valfrågan är utbildningen. Jesper är med i nationella programrådet vilket är ett rådgivande organ i Skolverket för Restaurang- och livsmedelsprogrammet. I vartenda möte med dem lyfte han att de måste ta bort halvfabrikat från bageri- och konditoriutbildningar. Det var skillnaden på Sveriges och Frankrikes utbildning och han visste att det var det avgörande beslutet som behövde tas för att elever skulle få en bättre utbildning. Skolverket vägrade ändra på detta.
– En dag kommer jag in skitförbannad på redaktionen. Ewa min chef ser mig och frågar vad som har skett. Jag berättar för henne om min besvikelse över Skolverket och att de inte lyssnar på mig trots att jag är den rådgivande parten. Då säger Ewa ”men vad roligt, vi tar in dig och sedan generaldirektören på Skolverket så får ni debattera om frågan och varför de inte vill ändra på något”.
Att ha branschens utbildningsfråga vilande på axlarna var ingenting som skrämde honom, utan nu kom äntligen verktygen som skulle visa Skolverket att detta var på allvar.
– Jag går sen upp till Skolverket och berättar detta för programrådsordföranden och säger att jag vill att han berättar frö deras generaldirektör att jag vill möta henne i en debatt och diskutera detta som hon i flera år inte gjort någonting åt.
Efter två veckor återkom de till Jesper och skickade de nya tilläggen i styrdokumenten och berättade att de hade strukit att man får använda halvfabrikat i utbildningarna.
– Jag är så otroligt stolt över det ögonblicket, de skickade de dokumenten och frågade om jag var nöjd med nya skrivelserna. Jag hotade dem helt enkelt och de backade.
Heltid som utbildningsansvarig
Idag arbetar Jesper heltid som utbildningsansvarig på Sveriges bagare och konditorer och driver ännu fram utvecklingen inom branschen.
– Nu har vi en startlinje med duktiga ungdomar som kan baka och som fått rätt utbildning. Utbildningen måste vara topp notch från början eftersom det är en liten bransch och de få bagerierna som finns har inte råd med att skicka sina anställda på kompletterande kurser eller liknande. Vi har implementerat yrkesprov som en sorts test för att avgöra hur duktig en bagare är och det är det jag har ansvar för idag.
Det resultat som kom efter kampen mot en sådan stor verksamhet har gjort att fler inom branschen vill utvecklas och öka diversitet inom den.
– De gamla männen på tavlorna där uppe, det är inte de som styr branschen längre, det är våra flickor som vinner alla bagartävlingar och blir årets konditorer. Jag är så glad för den utvecklingen och det skapar även möjlighet för fler att vilja bli bagare och konditorer när de ser människor de kan känna igen sig själva i, som vinnare dessutom, säger Jesper Långström.
Sitimiya Melka