Häng med på en tur i åkattraktionen Ragnfrids saga på Djurgårdens nyaste Museum Vikingaliv! Färden bjuder på en dramatisk historia om familjelivet på Vikingatiden.
”Det här är en saga om ond bråd död, men också om kärlek”. Orden inleder den elva minuter långa färden på räls i museikällaren på Djurgården i Stockholm. Vagnar med det ordvitsiga namnet ”Viking Line”, färdas genom en spännande upplevelse som ger inblick i hur Vikingalivet var på 900-talet.
Det är huvudpersonen Ragnfrid själv som berättar den fiktiva historien. Sagan börjar hemma på gården i Frösala där dyster stämning råder. Familjen har inga pengar till mat och Ragnfrids man Harald är tvungen att ge sig ut på plundringsfärd.
Vagnen åker in i rum efter rum. Ljus- och ljud-effekterna är många. Kolsvart mörker varvas med stämningsfulla miljöer. Barn under sju år rekommenderas att åka tillsammans med en vuxen. Sagan, som baseras på historiska händelser och personer, kantas av trälhandel, missbruk och plundring.
Färden får ett lyckligt slut med gästabud i Miklagård och en återförenad familj.
Försök slå åkrekordet!
-Åkrekordet är 18 gånger på raken berättar Askur Ingvaldsson som är museivärd och guide på Vikingaliv. Det är dock inte han själv som har rekordet utan en entusiastisk besökare. Askur har en Kandidatexamen i skandinavisk arkeologi och har jobbat på museet i två år.
-Jag är stolt över det här museet. Syftet med hela utställningen är att nyansera bilden av vikingar och väcka intresset för vår historia. Det tycker jag vi lyckas med. Många tror fortfarande att en viking var en stor, blond man med skägg som krigade och plundrade. Och såklart hjälmen med horn. Vi vill bredda den bilden och krossa myterna.
Astrid, 7 år från Norrtälje, är ledig från skolan och besöker museet för första gången tillsammans med mamma Maja. Astrid tycker åkturen var tråkig och lite läskig. Utställningen är bättre säger hon.
-Jag gillar att det finns många knappar att trycka på och att det finns utklädningskläder här.
Nyrenoverat och nyinvigt
Vikingaliv är privatägt och ligger på Djurgårdsvägen, granne med Spritmuseum. Museet öppnade redan 2017 men har nu renoverats och hade i somras nyinvigning. Nu finns här föremål utlånade från både Gotlands museum och Sigtuna museum. Utställningen bestod tidigare endast av rekonstruktioner av föremål så det här är en stor förbättring tycker Askur.
I museet finns även en butik där man kan köpa vikingainspirerade föremål och en restaurang som serverar nordisk mat.
Vill man veta mer om Vikingar öppnar Historiska museet en vikingautställning i maj 2020. Där finns världens största samling av föremål från vikingatiden.
Lovisa Rasjö