Gröndal gör skäl för sitt namn

Övergivna industrilokaler, stjärnhusen, terasshusen och Lundbergs konditori. Av vissa kallad lokalpatriotismens högborg. Slussens tidning har tagit sig till Gröndal för att ta reda på vad det är gröndalarna egentligen älskar med sin stadsdel.

Den som någon gång besökt Gröndal förvånas nog inte av liknelsen vid att förorten är en stad i staden. En skylt visar att det är en och en halv kilometers cykelväg till Hornstull, men i lugna Gröndal känns storstadspulsen långt borta. Tvärbanan susar förbi varje kvart, pappor knuffar på barnvagnar och bilarna kör genom stadsdelens centrum i ojämna och långsamma intervaller. Mälaren, Vintervikens grönområde och Liljeholmens gamla industriområde isolerar stadsdelen från trafik och Stockholms hektiska brus. Människorna som bor här verkar trivas.

Man flyttar inte från Gröndal

– På kontoret brukar vi säga att man flyttar aldrig från Gröndal, säger Signe Caroline Sjövall som är kontorschef och mäklare på Notar och som sålt många bostäder i stadsdelen. Det märks främst genom att vi har flera återkommande kunder, särskilt barnfamiljer där föräldrarna flyttat till Gröndal som unga vuxna och sedan söker större när de fått tillökning. 

Det är främst närheten till vattnet och grönområden som gör stadsdelen attraktiv, enligt Signe Caroline.

– Det är helt fantastiskt på sommaren när man kan bada och det är grönt och lummigt. Området gör verkligen skäl för sitt namn, Gröndal.

Känns som Barnen i Bullerbyn

Nova Petersson är 19 år och hennes familj flyttade hit 2015 från Thorildsplan. När hon kallar Gröndal en stad i staden, säger hon att det framförallt är känslan av att alla känner alla som får det att kännas som att bo i en småstad.

– Min mamma kommer från Trosa, och hon brukar säga att Gröndal påminner henne om när hon växte upp där. Min lillasyster, som är tio år yngre än mig, har kunnat springa ut i parken för att leka själv och kompisar kommer och knackar på när de vill ses. Det är verkligen en Barnen i Bullerbyn-känsla här, berättar Nova.

Gröndal utvecklades på 1860-talet som en arbetar- och fabriksförstad då industriarbetarna bosatte sig intill sina arbetsgivare. Här låg Ekensbergs varv som byggde båtar från 1870-talet och ett knappt sekel framåt, samt bland annat en svavelsyrefabrik och en snickerifabrik. Idag pryder övergivna industrilokaler med graffitimålade fasader och krossade fönster Gröndals ytterområden.

Under 1940- och 50-talet blev stadsdelen känd tack vare de kulörta stjärnhusen och unika terasshusen som ritades av arkitektfirman Backström & Reinius, som bland annat också ritat Åhléns City. Stadsbilden är fortfarande varierad med en blandning av sekelskifteshus, fyrtiotalsarkitektur och nyproducerade flerfamiljshus. Numera bor cirka 8000 personer i Gröndal.

Jalal lagar prylar och hjärtan

Längs med Gröndalsvägen, som skär igenom stadsdelen, finns ett litet centrum. Här ligger ett Coop, apoteket, Gröndals kyrka och några små butiker. Jalal har drivit sin servicebutik, Jalals Service, här i 22 år, och han är numera känd som Gröndals alltiallo. Han lagar hemelektronik och cyklar, hjälper till med tapetsering, lägger golv och snickrar. Men Jalal fixar inte bara gröndalbornas saker – hit är också ensamma personer som vill ha någon att prata med välkomna. Verksamheten speglar den familjära och vänliga stämning som de boende i Gröndal gärna berättar om.

– Jag älskar mitt jobb, berättar Jalal. Jag älskar att få hjälpa människor, inte bara genom att laga deras prylar, utan även som medmänniska. Det är många ensamma gröndalsbor som kommer till min butik för att få prata eller få en kram. Det betyder mycket för mig att finnas där för dem som behöver sällskap.

– Ibland trängs två, tre personer i min lokal bara för att prata och få sällskap, berättar Jalal och visar upp sin butik.

Framförallt är det människorna i området som gör att Jalal trivs, och han beskriver invånarna som pålästa, trevliga och omtänksamma.

– De är inte sådana som röstar på Sverigedemokraterna, säger Jalal och hänvisar till partiets låga valresultat i området.

Det finns dock en lokalpatriotism som sticker Jalal lite i ögonen:

– Människorna här identifierar sig som gröndalare, men jag vill inte identifiera mig endast genom var jag bor. Jag är först och främst människa.

Hembygdsprogrammet populärt

På Gröndalsvägen ligger också Gröndals bibliotek, en viktig samlingspunkt och stadsdelens kulturcentrum. Biblioteket arrangerar svenskundervisning för nysvenskar, poesikvällar och språkcafé på svenska och italienska. Bibliotekets evenemangsprogram skvallrar även om den lokalpatriotism som Jalal berättar om. De har nämligen ett gediget och välbesökt hembygdsprogram där gröndalsentusiaster berättar om stadsdelens historia.

– Dessa träffar är väldigt populära bland såväl den äldre gröndalsgenerationen och den yngre, nyinflyttade. Det märks att det finns en stor kärlek för Gröndal bland de som bor här och att invånarna vill veta mer om stadsdelens historia, säger Maria Stenmark som har arbetat som bibliotekarie i Gröndal i tio år.

Hon fortsätter:

– Kanske springer denna kärlek ur att det är en så mysig stadsdel med en intressant och viktig historia i och med industrierna och båtvarvet som en gång låg här. Dessutom sätter arkitekturen en särskild prägel, särskilt stjärnhusen och terasshusen som är speciella för Gröndal. Invånarna här har mycket att vara stolta över med sin stadsdel.

Stina Eriksson

Läs mer