Närheten till förlossningskliniken gör Gabriel Andris och Veronica Åström lugna.
Nedläggningar av förlossningskliniker är en del av ett större mönster som ofta resulterar i att de som redan bor långt från en förlossningsavdelning får ännu längre att resa. Studier visar att längre avstånd till förlossningskliniker kan påverka både moderns och barnets hälsa.
– När jag äntligen kom fram till BB i Växjö för att föda min 4-årige son sa de att jag skulle promenera eller åka hem. Jag vägrade att lämna sjukhuset, åkte ner till cafeterian och hann bara ta några tuggor av räkmackan innan förlossningen satte igång. Tänk om jag hade åkt hela vägen hem, säger Veronica Åström, 39 år, som snart ska föda sitt fjärde barn.
Höggravida Veronica Åström, har tidigare haft 50 minuters bilresa från hemmet för att föda barn och tycker att avståndet till förlossningskliniken har stor påverkan på måendet och stressen inför en förlossning. Familjen har sedan senaste förlossningen flyttat till Växjö och bor nära sjukhuset. Det förenklar mycket för föräldrarna och är positivt för Veronica och barnets säkerhet.
Närhet till vård innebär att stressnivåerna minskar avsevärt, visar forskning. Enigt RFSUs tidskrift Ottar, kan vetskapen om att sjukhuset bara är några minuter bort ge en betydande känsla av trygghet. Detta kan ha en lugnande effekt och bidra till att minska ångest inför förlossningen. Dessutom underlättar det för modern att regelbundet kunna besöka BB för kontroller och stöd.
Veronica Åström menar att man ändå är så orolig för allt som kan hända vid en förlossning och att det är skönt att inte behöva oroa sig för resan dit också.
– Nu är denna förlossning planerad med kejsarsnitt, och att vi bor så nära är extremt lugnande. Jag vet att vi kommer att hinna in i tid. Jag bodde i Växjö när jag skulle föda mitt första barn också, men det var ändå besvärligt med rusningstrafik, väghinder och rondeller. Nu har vi bara raksträcka till BB och kan inte klaga på någonting.
I Sverige pågår en utveckling där avstånden till de närmaste förlossningsklinikerna blir allt längre. Trots en ökning i antalet födslar har tio förlossningskliniker stängts under de senaste sju åren. Större avstånd kan öka risken för komplikationer under förlossningen, inklusive oplanerade förlossningar hemma eller i ambulans.
Veronica Åström tycker att en annan stor fördel med att bo nära förlossningskliniken är att om barnets pappa inte får stanna kvar på med henne och barnet över natten, kan han åka hem och sova, men ändå vara i närheten om han skulle behövas.
– Det skapar en trygghet för båda föräldrarna.
Den blivande pappan Gabriel Andris, instämmer.
– Det känns verkligen bra att veta att även om jag måste åka hem, kan jag komma till BB på fem minuter
En fundering som Veronica Åström har är på om något skulle gå fel under en förlossning.
– Tänk om det skulle uppstå komplikationer och barnet måste vara på en neonatal avdelning en lång tid, och man har flera timmars bilresa till BB. Har man då fler barn måste det bli en väldigt svår situation för familjen.
Förberedelserna inför förlossningen blir också enklare när man bor nära sjukhuset. Veronica Åström och Gabriel Andris behöver inte planera för en lång transport och kan istället fokusera på att packa för sjukhusvistelsen och förbereda hemmet och syskonen för ankomsten av det nya barnet.
– Vi kan lägga tid och energi på andra viktiga förberedelser, framför allt när vi redan har flera barn, som behöver tillsyn under tiden vi är på BB. Det är mycket som ska planeras och funka då, säger Veronica Åström.
Veronica Åström pratar om en annan fördel, möjligheten till snabbare återhämtning efter förlossningen. När förlossningen är över kan Veronica Åström enkelt återvända hem för att vila och återhämta sig i sin egen hemmiljö. Detta kan främja en snabbare och bekvämare återhämtning jämfört med att behöva genomgå en lång resa hem efter förlossningen, enligt forskning.
– Fast denna gång kanske jag ligger kvar och vilar upp mig innan vi åker hem, säger Veronica Åström och ler.
Cecilia Stjernquist